Skocz do zawartości

Chlodnica z miedzi smierdzi ... miedzia :)


DeeCann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Postanowilem skonstruowac chlodnice zanurzeniowa, po kilku dniach udalo sie zebrac materialy no i gotowe. Ale w trakcie jej "skrecania", wiadomo jak to miedz, rece niezaciekawie pachna. Niby nic ale to ma byc wsadzone do gara z przyszlym, mam nadzieje dobrym, piwkiem.

Poczytalem troche na forum, widze ze wiekszosc stosuje metode wsadzenia chlodnicy na pare minut przed ostatecznym wylaczeniem gazu pod garem. Zastanawiam sie czy funkiel nowke sztuke chlodnicy trzeba jakos "wygotowac", "wyczyscic".

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ważne, aby na miedzi nie było zielonego, a przedewszystkim czarnego "nalotu", taka chłodnica może być szkodliwa dla zdrowia. Jeżeli jest "nalot", sprawę załatwi wygotowanie chłodnicy w wodzie z octem (rozpuszcza tlenki) i przepłukanie wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj ... oj ... nie widzę jej teraz ale zauważyłem na niej wczoraj ze dwie takie "łatki" czarne wielkości 1 - 2 cm2. Ale nie jest to a'la odprysk, powierzchnia jest gładka. Też się zastanawiałem co to ale doszedłem do standardowego wniosku, mianowicie Ten Typ Tak Ma.

Czy to o coś takiego chodzi ?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.