Jump to content
Sign in to follow this  
wojti

stout - problem z fermentacją

Recommended Posts

Witam

 

W niedziele zrobiłem swoją pierwszą warkę - stouta z zestawu BA

Co prawda musze poprawić wysładzanie bo po chmieleniu wyszło mi 17 litrów ale o takiej BLG jak zakładałem - 12

Drożdże suche - zadane następnego dnia jak wystygła brzeczka - przed dodaniem ich najpierw je uwodniłem a brzeczkę przelewałem z garnka do fermentatora tak by przy okazji napowietrzyć ją. Potem dodałem drożdże i pojechałem do pracy - po powrocie - pokrywa na fermentatorze się troszkę podniosła - czyli zaczeło się - myślę sobie. Ale w wtorek bulgotało wolno - jedno bul na 5 - 10 min. Pokręciłem troche fermentatorem tak by się to wymieszało - przez 3 - 4 godziny szło ładnie ale potem ponownie się ustabilizowało na jednym "bul" na około 10 min. Wczoraj też zauważyłem podczas tego mieszania ze rurkę słabo włożyłem w gumkę - poprawiłem.

 

Co się może dziać nie tak ?

nie zaglądam do środka by czegoś pifko nie złapało

temp w piwnicy to około 20 stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź °Blg. Drożdże S-04 potrafią szybko pracować.

I rurkę w gumkę wkładaj dobrze :D

Edited by guma77

Share this post


Link to post
Share on other sites

ludzie tutaj opisują ze jak fermentuje to bulgota np co sekundę a u mnie jest tak jak pisze - raz na 10 min

przeniosłem fermentator do kuchni - mam tutaj 25 stopni wiec poczekam do jutra i najwyżej sprawdzę BLG

 

a zaniepokoiło mnie właśnie to słabe bulgotanie - to wkońcu moje pierwsze piwo i się troszkę obawiam czy wszystko dobrze zrobiłem

 

- a pokrywa fermentatora ciągle jest taka napęczniała

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok - postaram się jutro sprawdzić blg i napisze ile wynosi

 

dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co się może dziać nie tak ?

nie zaglądam do środka by czegoś pifko nie złapało

temp w piwnicy to około 20 stopni

Nie ma potrzeby stosowania rurki w fermentacji burzliwej. Pokrywa luźno, przeciw "muszkom" a nie szczelnie.

 

Trwająca fermentacja ma dla mnie dwie cechy: piękny zapach i nieopadająca piana.

 

W 20°C przy tych drożdżach będzie trwała 3-6 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze, tylko nie zaglądaj tyle. Te drożdże powinny szybko sprawę załatwić, ale najlepiej daj im czas do weekendu. Do tego czasu nie otwieraj fermentora, bo tylko sobie kłopotów narobisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miesiąc temu robiłem ten sam zestaw. U mnie tez fermentacja nie wyglądała zbyt okazale, bardzo mało piany. Fermentowałem tydzień na burzliwej i dwa tygodnie na cichej. Piwo wyszło ok. Cierpliwości:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też mam piwko na S-04 warzone w niedziele i drożdże zadane w poniedziałek wieczorem. Nie jest to w każdym bądź razie stout, ale Red Irish Ale (13blg). Dzisiaj też zauważyłem, że zwolniło, ale dalej gdzieś jeden "bulg" na minutę/dwie.

 

Nie martwię się, bo też czytałem, że te drożdże szybko się rozprawiają z cukrem a potem sobie jadą wolniej. Pianę miałem trochę wyższą - jakieś 3 - 4 cm, ale zaczyna pomału opadać. Na weekend na gęstwę planuję zalać kolejną warkę - stouta właśnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś kolejny pomiar i nadal mam 6 blg - przez 2 dni nie zeszło nic a przez te 2 dni bulgota zdrowo

co robić ?

zlewać na cichą czy zostawić jeszcze trochę na burzliwej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich mam pewien problem z tym piwem to moja pierwsza proba wazenia mina 14 dzien po zabutelkowaniu wczoraj otwozylem jedno na spróbowanie i cos jest chyba nie tak ma gozki posmak tak jak byc powinno z tego co czytalem ale po chwili pojawia sie posmak drozdzy. Oznacza to ze powinno jeszcze polezec czy ono juz takie bedzie??:) Dodam ze po 4 dniach zakończyła mi sie fermentacja burzliwa. I jeszcze jedno pytanie do fachowcow rozpoczolem fermentacje Coopers Mexican Cerveza i dodalem ekstrakt slodowy jasny WES bulgotanie rozpoczelo sie po paru-nastu godzinach nastepnego dnia bulgotalo jak oszalale lecz dnia 3 bulgot ustal czytalem po forach ze to wina nieszczelnosci albo ze gazy sa na tyle ciezkie ze nie wylatuja..... moze sie ktos na ten temat wypowiedziec?? zostawiac wtedy takie piwo w pojemniku jeszcze czy juz przelewac??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim używaj kropek i przecinków.

Mogą jeszcze drożdże pływać w piwku, ale z tego co wiem po czasie powinien zniknąć ten posmak.

 

A co drugiego pytania: sprawdziłeś ile blg ma piwo? Może już się skończyła fermentacja. W jakiej temperaturze fermentowałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy przelałeś piwo z butelki do kufla jednym, płynnym ruchem z pozostawieniem drożdży na dnie?

Znowu mierzenie fermentacji na bulgoty. Czy słyszałeś o stopniach Plato bądź skali Ballinga? Jeśli nie to polecam lekturę zerowego numeru Piwowara, a w nim artykułu Codera na właśnie wyżej wspomniany temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jutro albo w wtorek przeleje na cichą - bo widzę ze już coraz wolniej bulgota

ale przed przelaniem sprawdzę jeszcze ile °Blg ma - teraz ma 6

 

właśnie jak się oblicza zawartość alkoholu po spadku °Blg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 Blg ma piwo a fermetuje w temp 26 stopni.

 

A co do 1 piwa to tak przelalem je do kufla bez mieszania drozdzy z dna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to fermentacja zakończona. Niech postoi do tygodnia a potem na cichą bądź w butelki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszamy :lol:

 

A co do alkoholu to jest wzór w wiki. Ale ja jakoś nie mam do niego zaufania...

 

(blgpoczatkowe - blgkoncowe)/1,938

Share this post


Link to post
Share on other sites
A co do alkoholu to jest wzór w wiki. Ale ja jakoś nie mam do niego zaufania...

 

(blgpoczatkowe - blgkoncowe)/1,938

Ten wzór się w miarę sprawdza przy ok 10-12blg początkowego.

 

Dla wyższych gęstosci stosuję inny wzór (dopisałem go do wiki):

(OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.

Przybliżone przeliczenie na z blg "gravity" = 260/(260-blg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, też wczoraj uwarzyłem stouta z BA. Przelałem przez pończochę do fermentatora i wystawiłem na noc na dwór. Dzisiaj ro 9 30 temperatura 16 stopni. Zadałem drożdże suche -

S-04 bezposrednio na powierzchnię brzeczki.Po 30 minutach kołysałem fermentatorem kilka minut, żeby napowietrzyć brzeczkę Do teraz nie pojawiły się oznaki fermentacji . Brzeczka ma teraz okolo 18/19 stopni czyli w sam raz dla drożdży. Czy powinienem wsypac kolejną paczkę drożdży czy poczekać trochę , może podnieść temperaturę?

 

Pozdrawiam

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.