Jump to content

Niedofermentowany Milk Stout i co dalej z tym zrobić?


Aszot
 Share

Recommended Posts

Cześć, uwarzyłem Milk Stouta. Jednak po burzliwej ma on aż 6,5blg a z laktozą 9blg natomiast początkowy ekstrakt bez laktozy to było 14blg. Niestety zanim zmierzyłem ekstrakt po burzliwej to przelałem na cichą i potrzymam go jeszcze na niej 2 tygodnie.

Póki co fermentor postawiłem w pomieszczeniu cieplejszym o 2 stopnie licząc, że na cichej drożdże coś jeszcze dofermentują i zmniejszy się szansa na ewentualne granaty albo przegazowanie. I mam pytanie co jeszcze można z tym zrobić, aby nie było granatów? Myślałem, żeby nieco słabiej go nagazować np: zamiast 2vol to 1.5vol - czy to by coś pomogło?

 

Brzeczka: 19l 16,5blg (bez laktozy 14blg)

Drożdże S-04 16g - burzliwa 12 dni w temp. 16-18 stopni

Zacierane na słodko 60 min 68 stopni, potem 20 w 68 stopniach z dodanymi słodami ciemnymi. Wygrzew 76 stopni - 10 min. Wysładzanie wodą o temperaturze 76 stopni.

 

Skład:

Słód Pale Ale                             3kg
Słód Monachijski jasny              1kg

Słód monachijski typ 2              1kg
Słód karmelowy 300                  1kg
Słód Carafa I                              0,15kg
Słód Carafa II                             0,15kg
Słód pszeniczny czekoladowy   0,3kg
Palone ziarna jęczmienia           0,2kg
Płatki owsiane                           1kg
Chmiel Marynka                        30g
Chmiel Saaz(Żatecky)                30g
Laktoza                                      500g

Edited by Aszot
Link to comment
Share on other sites

Na przyszłość - lepiej nie przelewać na cichą ;)

Czy zbierałeś gęstwę? Jeśli tak, można jej trochę zadać. podwyższenie temperatury też nie zaszkodzi.

Mniejsza ilość cukru niewiele pomoże przy tak niskim odfementowaniu.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Łachim napisał:

Dodać trochę aktywnych drożdży z nowej warki z fazy wysokich krążków.

 Nie mam jak teraz tego zrobić to czy można by dodać po prostu rehydratowanych drożdży suchych do fermentora?

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, INTseed napisał:

Czym robiony pomiar? Nigdy nie przelewaj na cichą chyba że zbierasz gęstwe.

Areometr Alla france z browamatora

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, Suchejroo napisał:

Ile czasu miałeś burzliwą? S-04 lubią sobie powoli dojadać, prawdopodobnie przerwałeś im robotę przelewając na cichą. 

12 dni burzliwej i pewnie masz rację. Pierwszy raz taki błąd zrobiłem.

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, Aszot napisał:

12 dni burzliwej i pewnie masz rację. Pierwszy raz taki błąd zrobiłem.

Dla innych drożdży powiedziałbym, że mogłoby wystarczyć - tu nie do końca, szczególnie że fermentowałeś w niskiej temperaturze. Polecam na przyszłość, przenieść w cieplejsze miejsce pod koniec fermentacji bez przelewania na cichą. Ewentualnie później. 

Link to comment
Share on other sites

Przepraszam, że się podepnę, ale mam podobny problem i chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku, mianowicie w moim przypadku (planuję coffee milk stout) wygląda to tak:
- 22 litry brzeczki - 18.5 blg (wraz z kilogramem laktozy, nie mierzyłem przed dodaniem) 

- drożdże S-04 tylko w ilości 11,5g

Do chłodzenia fermentora używam torby izolującej i wkładam tam butle z lodem. Na początku fermentacji "trochę" się zagapiłem (tamtego dnia przez pośpiech zapomniałem dodać lodu do torby) a jak wróciłem pod koniec dnia do domu to temperatura skoczyła mi do 23,5 stopnia (mam w środku termometr piwowarski). Nie kryję, spanikowałem i dałem sporo lodu, następnego dnia temperatura spadła do 20 stopni i starałem się tego już trzymać, czuć było zapach fermentacji to i myślałem, że wszystko w porządku, po tygodniu sprawdziłem blg - spadło do 10, postanowiłem trzymać tę temperaturę. teraz mam 12 dzień jak sobie leży od rozpoczęcia fermentacji, sprawdziłem cukier - dalej 10, pozbyłem się lodu, trochę poruszałem fermentorem. Czekam dalej i w sumie nie wiem teraz czy:
1.Nawodnić więcej sucharów (żadnej gęstwy nie mam w zanadrzu, w recepturze miałem, że 11,5g będzie w sam raz, ale to było na 24 litry to i gęstość mam większą niż powiniem chyba
2.Zostawić to w spokoju, dodać planowanej kawy i po tygodniu butelkować

Aha, a zacierałem w 67 st przez godzinę potem 72 st przez 20 min

Edited by Pan Szczur
Link to comment
Share on other sites

Jedna paczka sucharów na 22l 18,5 blg to przepis na porażkę, jak doszły do tego wahania temperatury, to pewnie drożdże się uśpiły. Możesz podnieść temperaturę i poczekać. Uwodnienie nowych sucharów moim zdaniem na tym etapie wiele nie da. 

Link to comment
Share on other sites

S-04 znane są z tego że szybko zaczynają fermentację, ale końcówka się wlecze. Kilka tygodni w wyższej temperaturze powinno im pomóc dokończyć fermentację

Link to comment
Share on other sites

Kilogram laktozy w 22l da jakieś 3 BLG, więc de facto odferemntowało Ci ~ 15.5 do 7. Wg. mnie bardzo duże niedofermentowanie. S04 lubią przysypiać, a jak zafundowałeś im ciężkie warunki pracy (1 saszetka na 22l 18.5 BLG) oraz spadek temperatury to ciężko może być im wrócić. Najlepiej byłoby dodać jakąś gęstwę z wysokich krążków innego fermentującego piwa.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Pingwinho napisał:

Kilogram laktozy w 22l da jakieś 3 BLG, więc de facto odferemntowało Ci ~ 15.5 do 7. Wg. mnie bardzo duże niedofermentowanie. S04 lubią przysypiać, a jak zafundowałeś im ciężkie warunki pracy (1 saszetka na 22l 18.5 BLG) oraz spadek temperatury to ciężko może być im wrócić. Najlepiej byłoby dodać jakąś gęstwę z wysokich krążków innego fermentującego piwa.

A gdybym jutro na szybkości sklecił brewkit na kolejnych S-04 (bo mam je w zapasie) i dodał piany, która się z tego wytworzy bezpośrednio do stouta to by mogło dać radę?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Pan Szczur said:

A gdybym jutro na szybkości sklecił brewkit na kolejnych S-04 (bo mam je w zapasie) i dodał piany, która się z tego wytworzy bezpośrednio do stouta to by mogło dać radę?

Zdecydowanie dobry pomysł.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.11.2022 o 00:39, Łachim napisał:

Jedna paczka sucharów na 22l 18,5 blg to przepis na porażkę, jak doszły do tego wahania temperatury, to pewnie drożdże się uśpiły. Możesz podnieść temperaturę i poczekać. Uwodnienie nowych sucharów moim zdaniem na tym etapie wiele nie da. 

U mnie na 22 blg jedna paczka wystarczyła, mijają prawie 2 tygodnie a bąbluje mocno. Fakt, że do rehydratacji dodałem łyżeczkę cukru.

Edited by lilliwashere
Link to comment
Share on other sites

Dodawanie cukru podczas rehydratyzacji nie wnosi nic dobrego, lepiej zrobić to w czystej wodzie i sprawnie dodać do brzeczki. Fakt, że fermentują nie znaczy jeszcze, że przefermentują poprawnie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.