Jump to content

Porter z brewkitu - pytania.


Seba85
 Share

Recommended Posts

Witam.

Chcę zrobić portera dla mojego taty, ale ja niestety ciemnych piw nie piję i kompletnie nie wiem jak to powinno nawet smakować stąd mam kilka pytań:

(mówimy o brewkitach)

 

1) Czym się różni Baltic Porter od Silesian Porter?

porter1.png.b2cfa904b502dc45b413be1f68c9a719.png

2) Czy użyć drożdży z zestawu czy lepiej dokupić:

porter2.PNG.813762212667f4769f289019deed07c8.PNG

 

3) Ile to będzie miało %? Bo w żadnym opisie nie ma takiej informacji. Da radę z tego Brewkitu osiągnąć np 8%?

4) Czy coś dochmielać? W recepturach porterów przeważnie widzę że jest Marynka i Lubelski, a akurat mam takie już kupione.

 

Z góry dzięki :)

 

Link to comment
Share on other sites

Bałtyk to bałtyk, a silesian to pewnie coś słabszego. Może taki angielski.
Jak to ma wagowo 1.7kg to chcąc mieć 8% bym celował w maksymalnie 10l piwa. Zrób pomiar ile blg wyjdzie po dolaniu np. 7l wody.
Jak nie masz zimnej piwnicy lub lodówki fermentacyjnej to nie rób mocnych piw.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, mario1973 napisał:

Na początek nic nie kombinuj, rób zgodnie z instrukcją. To jest ekstrat słodowy już nachmielony. Które byś nie zrobił napewno będzie smakować. 

Tak wiem że nachmielony, robiłem już z brewkitów 5-6 razy coś. Tylko mam te pytania co powyżej co właśnie mogę zmienić i ulepszyć ewentualnie bo na porterach kompletnie się nie znam.

 

1 godzinę temu, INTseed napisał:

Bałtyk to bałtyk, a silesian to pewnie coś słabszego. Może taki angielski.
Jak to ma wagowo 1.7kg to chcąc mieć 8% bym celował w maksymalnie 10l piwa. Zrób pomiar ile blg wyjdzie po dolaniu np. 7l wody.
Jak nie masz zimnej piwnicy lub lodówki fermentacyjnej to nie rób mocnych piw.

 OK, dzięki za podpowiedzi.

Tzn nie chciałem tego robić na samej puszcze, albo puszcze z cukrem.

Zawsze do brewkitów dawałem drugą puszkę ekstraktu słodowego.

Tutaj chciałem dodać 1,7kg ciemnego z gozdawy, lub ewentualnie 2 x Poldinggroup po 1,2kg

No i pytanie też o drożdże, czy te z zestawu dadzą radę czy wziąć te z pierwszego posta?

Tak, mam garaż. Aktualnie 15 stopni tam jest, ale Portera będę robił za około 3 tygodnie bo mam co innego teraz wstawionego.

 

porter3.png.7b726729055aed6a5842dba61d6dc389.png

 

 

Edited by Seba85
dopisanie informacji do posta
Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, zasada napisał:

Najważniejsze: drożdże weź gęstwę a nie sucharki (jakiekolwiek).

Jakimi drożdżami fermentujesz to co masz teraz w wiadrach?

 Teraz mam Lagera z drożdżami Gozdawa German Lager W35 (GLW35)

Link to comment
Share on other sites

OK, czyli ostatecznie co?

 

1) Po tygodniu tego obecnego lagera przelać na cichą fermentację i zebrać gęstwę?

2) Zamiast drożdży z zestawu użyć tej właśnie gęstwy?

3) Ile dodać ekstraktu słodowego? 1,7kg czy 2,4kg? Czy po prostu wlać ileś tam i mierzyć cukromierzem co chwilę?

4) W takim razie jakie powinno być BLG takiego zestawu? Bo z tego co widziałem to Portery mają w okolicach 20-22BLG?

5) Czy potem coś dochmielać czy zostawić tak jak zrobiła Gozdawa?

 

🍺

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, Seba85 napisał:

Po tygodniu tego obecnego lagera przelać na cichą fermentację i zebrać gęstwę?

Nie, nie, nie.

Skorzystaj z tej gęstwy jak skończy się fermentacja pierwszego piwa (strzelam, że 3 tygodnie ale to już sobie zmierzysz jak sprawa się kształtuje).

 

39 minut temu, Seba85 napisał:

Zamiast drożdży z zestawu użyć tej właśnie gęstwy?

Ja tak bym zrobił. Gęstwa to rozbujane drożdże w dużej ilości, zahartowanejuz powiedzmy.

 

39 minut temu, Seba85 napisał:

Ile dodać ekstraktu słodowego? 1,7kg czy 2,4kg? Czy po prostu wlać ileś tam i mierzyć cukromierzem co chwilę?

Policz w jakimkolwiek kakulatorze. Ja mam w podpisie trzy odnośniki: do www, dompliku do ściągnięcia i do apki na androida.

 

39 minut temu, Seba85 napisał:

jakie powinno być BLG takiego zestawu? Bo z tego co widziałem to Portery mają w okolicach 20-22BLG?

Celowalbym w 18-20 bo nie mam dużego doświadczenia z mocnymi piwami.

 

39 minut temu, Seba85 napisał:

coś dochmielać czy zostawić

Ja bym zostawił.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cześć,

Z moich krótkich (nastaw 11.11.2022 r.) i mało wartych doświadczeń z "porterem" - użyłem Gozdawy - Nachmielony ekstrakt Baltic Porter, niechmielony ekstrakt super dark i niechmielony dark. Jako że 3 puszki po 1,7 poszły zrobiłem z tego 23 litry - wyszło 22 blg. Drożdże suche (bo innych nie miałem - dopiero zaczynam) Gozdawy Hybride Ale Yeast po rehydratacji z łyżeczką cukru (wiem już, że to górnej ale co robić :). Fermentor stoi w piwniczce - temperatura otoczenia 12 stopni. Po kilku dniach fermentacja prawie stanęła, ale... wymieniłem rurkę na grubszą i "znowu: ruszyła :). Bulka cały czas dość mocno (dekiel wybrzuszony). W poniedziałek mierzyłem blg - było 7, więc daję jeszcze czas aż się uspokoi.

 

I tu pytanie do doświadczonych - chcę dodać płatki dębowe i śliwki suszone/wędzone (mojej domowej roboty):

1. Czy dodawać oba "wzmacniacze smaku" ?

2. Jak najlepiej "zdezynfekować" dodatki - piekarnik 100 stopni prze 20 minut ?

3. Dodawać na cichą czy już teraz ?

4. Jeśli na cichą to ile trzymać ?

Przy próbie blg - smak jak dla mnie ok, bardzo bardzo lekkie posmaki kawowe, czekoladowe, brak alkoholowości (z wyliczeń wychodzi, że powinno mieć ok 7%).

 

Do pszeniczniaka chcę dodać pulpę z czerwonej porzeczki (2 litry do nastawu 22 litry) i ewentualnie chmiel na smak (Hallertau... mitell...) 100 gram:

1. Czy pulpę dodać teraz (blg zeszło z poczatkowego 12 na 5) ?

2. Chmiel na zimną oczywiście, ale czy jest sens ? Jeśli tak to ile czasu trzymać przy tej dawce.

Pszeniczniak z Gozdawy ekstrakt chmielony i zwykły niechmielony jasny, drożdże US 05.

Przy próbie blg - bardzo rześkie i delikatnie owocowe.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.