Tadzik Posted October 6, 2010 Share Posted October 6, 2010 Przepis na 20l. Zasyp: Monachijski 3,5 kg Pilzeński 2 kg CaraMunich III 0,25 kg CaraRed 0,25 kg CaraAroma 0,15 kg Zacieranie: 45°C zasyp 52°C 15min 62°C 25min Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy 72°C 25min 75°C filtracja Chmielenie 75-90min: Marynka 28g 60min Lubelski 15g 15min Mech 5g 15min Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted May 23, 2011 Author Share Posted May 23, 2011 W tym roku długość zacierania została skrócona przy czym piwo straciło na treściwości. Jednak lepiej go zacierać >90min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 23, 2011 Share Posted May 23, 2011 Będę miał tę recepturę na oku w przyszłym sezonie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Tegoroczny... WILCZURK9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WILCZURK9 Posted January 18, 2012 Share Posted January 18, 2012 Tegoroczny... petarda, co za barwa i ta piana! to będzie następne jakie uwalę!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted January 18, 2012 Share Posted January 18, 2012 petarda, co za barwa i ta piana! to będzie następne jakie uwalę!!!! długo leżakuje? w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy? Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości. leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artom Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Zrobiłem wedługe przepisu w ostatnią sobote- zobaczymy jak wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted January 20, 2012 Author Share Posted January 20, 2012 długo leżakuje? w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy? Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości. leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg W tej chwili nie mam już ani jednego żeby stwierdzić jak się zmienił po dłuższym czasie. Ja raczej zawsze daję poleżeć piwu ze 3 mies. a optimum smaku jest ok 6stego później takie słodowe piwo zazwyczaj staje się bardziej wytrawne. A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke. Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna? Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted January 21, 2012 Author Share Posted January 21, 2012 (edited) Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna? Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje. Niektórzy uważają, że dekokcja to już przeżytek lecz ja wolę zrobić choć jednowarówkę. Przynajmniej przy takim piwie jak koźlak. Piwo wychodzi słodowe lecz nie jest mdłe czy ulepkowate. Nie można przesadzić z dodatkiem karmelowych. Cytuję za Wiki Ważną role w uzyskaniu właściwego smaku pełnią: zacieranie dekokcyjne i długotrwałe gotowanie, gdyż podnoszą smaki karmelowe i melonoidynowe słodu. Edited January 21, 2012 by Pietruś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekam Posted March 10, 2012 Share Posted March 10, 2012 (edited) długo leżakuje? w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy? Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości. leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg Nie jest wodnisty w smaku? Mi z 21 Blg zszedł do 7. Skład na 80 ltr: pilznieński - 15 kg monach - 11 kg cara 50 - 1 kg czekoladowy castle - 0,5 kg (lubię jak jest ciemny) klasyczne zacieranie infuzyjne z 2 przerwami. Drożdże - bavarian lager Za bardzo słodowy to on nie jest, ale sypałem do gara to co miałem i brak było czasu na zabawy z zacieraniem. Edited March 10, 2012 by radekam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Gęstość końcowa - 4blg mogła wpłynąć na smak? Mógłby być troszkę gęstszy - co zrobić? Z upływem czasu jest jeszcze bardziej wytrawny. Smaków słodowy bardzo mało. W tej chwili leżakuje 2,5 miesiąca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekam Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Stwierdziłem u siebie że piwa mocno odfermentowane są takie wodniste - jakby wyprane ze smaku. Odfermentowanie z 18 do 4 Blg wydaje się być sporym. Mi tak odfermentowują piwa o ekstrakcie 12 - 13 Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted March 12, 2012 Author Share Posted March 12, 2012 Miałem już piwo które z 22°blg zeszło do 2°blg. Wszystkie piwa schodziły mi do 4°blg (6°blg przy porterze) lub niżej i nie było to jakimś wyznacznikiem wodnistości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Poczynię tego Bocka na weekendzie, receptura idealna na moje resztki w magazynie Jak myślisz, ile można dodać Carapilsa aby nie zakłócić słodowości z monacha? Planuje 1000g na 25l brzeczki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted March 28, 2012 Author Share Posted March 28, 2012 Ja karmelowe stosuję tylko jako dodatek nie przekraczając 10% w zasypie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tovdi Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 W dniu 6.10.2010 o 07:39, Tadzik napisał: Przepis na 20l. Zasyp: Monachijski 3,5 kg Pilzeński 2 kg CaraMunich III 0,25 kg CaraRed 0,25 kg CaraAroma 0,15 kg Zacieranie: 45°C zasyp 52°C 15min 62°C 25min Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy 72°C 25min 75°C filtracja Chmielenie 75-90min: Marynka 28g 60min Lubelski 15g 15min Mech 5g 15min Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny Na ile litrów ta Cudowna receptura? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 6 minut temu, Tovdi napisał: Na ile litrów ta Cudowna receptura? 6 minut temu, Tovdi napisał: Przepis na 20l. Tadzik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.