Jump to content
Sign in to follow this  
Tadzik

Koźlak Sądecki 17°Blg

Recommended Posts

Przepis na 20l.

 

Zasyp:

Monachijski 3,5 kg

Pilzeński 2 kg

CaraMunich III 0,25 kg

CaraRed 0,25 kg

CaraAroma 0,15 kg

 

Zacieranie:

45°C zasyp

52°C 15min

62°C 25min

Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy

72°C 25min

75°C filtracja

 

Chmielenie 75-90min:

Marynka 28g 60min

Lubelski 15g 15min

Mech 5g 15min

 

Drożdże:

Wyeast 2206 Bavarian Lager

 

Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym roku długość zacierania została skrócona przy czym piwo straciło na treściwości. Jednak lepiej go zacierać >90min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

petarda, co za barwa i ta piana! to będzie następne jakie uwalę!!!!

 

długo leżakuje?

w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy?

Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości.

leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem wedługe przepisu w ostatnią sobote- zobaczymy jak wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

długo leżakuje?

w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy?

Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości.

leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg

W tej chwili nie mam już ani jednego żeby stwierdzić jak się zmienił po dłuższym czasie. Ja raczej zawsze daję poleżeć piwu ze 3 mies. a optimum smaku jest ok 6stego później takie słodowe piwo zazwyczaj staje się bardziej wytrawne. A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke.

 

 

Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna?

Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna?

Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje.

Niektórzy uważają, że dekokcja to już przeżytek lecz ja wolę zrobić choć jednowarówkę. Przynajmniej przy takim piwie jak koźlak. Piwo wychodzi słodowe lecz nie jest mdłe czy ulepkowate. Nie można przesadzić z dodatkiem karmelowych.

Cytuję za Wiki

Ważną role w uzyskaniu właściwego smaku pełnią: zacieranie dekokcyjne i długotrwałe gotowanie, gdyż podnoszą smaki karmelowe i melonoidynowe słodu.
Edited by Pietruś

Share this post


Link to post
Share on other sites

długo leżakuje?

w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy?

Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości.

leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg

 

Nie jest wodnisty w smaku?

Mi z 21 Blg zszedł do 7.

Skład na 80 ltr:

pilznieński - 15 kg

monach - 11 kg

cara 50 - 1 kg

czekoladowy castle - 0,5 kg (lubię jak jest ciemny)

klasyczne zacieranie infuzyjne z 2 przerwami.

Drożdże - bavarian lager

 

Za bardzo słodowy to on nie jest, ale sypałem do gara to co miałem i brak było czasu na zabawy z zacieraniem.

Edited by radekam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstość końcowa - 4blg mogła wpłynąć na smak?

Mógłby być troszkę gęstszy - co zrobić? Z upływem czasu jest jeszcze bardziej wytrawny. Smaków słodowy bardzo mało.

W tej chwili leżakuje 2,5 miesiąca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stwierdziłem u siebie że piwa mocno odfermentowane są takie wodniste - jakby wyprane ze smaku.

Odfermentowanie z 18 do 4 Blg wydaje się być sporym. Mi tak odfermentowują piwa o ekstrakcie 12 - 13 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem już piwo które z 22°blg zeszło do 2°blg. Wszystkie piwa schodziły mi do 4°blg (6°blg przy porterze) lub niżej i nie było to jakimś wyznacznikiem wodnistości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczynię tego Bocka na weekendzie, receptura idealna na moje resztki w magazynie :) Jak myślisz, ile można dodać Carapilsa aby nie zakłócić słodowości z monacha? Planuje 1000g na 25l brzeczki. Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.10.2010 o 07:39, Tadzik napisał:

Przepis na 20l.

 

Zasyp:

Monachijski 3,5 kg

Pilzeński 2 kg

CaraMunich III 0,25 kg

CaraRed 0,25 kg

CaraAroma 0,15 kg

 

Zacieranie:

45°C zasyp

52°C 15min

62°C 25min

Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy

72°C 25min

75°C filtracja

 

Chmielenie 75-90min:

Marynka 28g 60min

Lubelski 15g 15min

Mech 5g 15min

 

Drożdże:

Wyeast 2206 Bavarian Lager

 

Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny :)

Na ile litrów ta Cudowna receptura? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Tovdi napisał:

Na ile litrów ta Cudowna receptura? 

 

6 minut temu, Tovdi napisał:

Przepis na 20l.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.