Jump to content
Tadzik

Sądecki Porter 22°Blg

Recommended Posts

Przepis na 20l.

 

Zasyp:

Pilzeński 6 kg

Monachijski 1,5 kg

CaraMunich 0,25 kg

CaraAroma 0,20 kg

Czekoladowy 0,20 kg

Jęczmień palony 0,10 kg

 

Zacieranie:

56°C 15min

66°C 45min

72°C 20min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min

75°C filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka 30g 45min

Lubelski 25g 15min

Mech 5g 15min

 

Drożdże:

Wyeast 2206 Bavarian Lager

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pietruś, dzięki za przepis. Właśnie zakupiłem wszystkie składniki i w weekend mam zamiar popełnić to piwo.

Powiedz mi, proszę, kilka rzeczy jeszcze:

- Czy bawiłeś się w jakieś modyfikacje wody?

- Czy próbowałeś może dodawać płatki jęczmienne lub owsiane? Często są w przepisach, zastanawiam się czy nie dać trochę.

- Ile na burzliwej / cichej? Standardowo dla portera?

- Po jakim czasie piłeś? I po jakim czasie było zdatne a po jakim idealne do spożycia?

 

Dzięki z góry ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wody nie modyfikuję. Owsiane uzywałem do stoutów, do portera nigdy. Z otwieraniem nigdy się specjalnie nie spieszę. Takie piwa jak porter otwieram miesiąc po butelkowaniu ale żeby sprawdzić nagazowanie. Trzeba dać mu czas na ułożenie smaków. Wg mnie optimum smakowe to 6-10 mies od butelkowania. Po roku staje się jużwyraźnie wytrawniejszy. Choć mnie nadal bardzo smakuje. Porównując te robione akurat na tym zasypie do portera żywieckiego to mój być ciut bardziej wytrawny przy mniejszym poziomie "palonosci".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak drożdże sobie poradziły? Jak zadawane, jaki miały start?

Planuję zakupy i zastanawia mnie także, czy da się użyć jakiś suchych do takiego BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.