Jump to content
OLINKA

Browar Olinek

Recommended Posts

Uwarzyłam już 6 warek, przeczytałam du........żo wątków ale do Waszej wiedzy na ten temat jeszcze długa droga. Mam pytanko : jaką temp. ma mieć brzeczka do której chcę wsypać drożdże Saflager W34/70. Z góry dzięki za podpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za podpowiedź. A co mi powiecie na to w jakiej temp. należy namnażać drożdże s-23 i w jaki sposób najlepiej to zrobić ( mam około 1/2 torebki czyli około 5,5 g ) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a duża tę warkę planujesz , bo wg. tego co niejedni pisali do 20l pół paczki spokojnie wystarczy (sam na S-04 tez robiłem z połowy)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziękuję za podpowiedź. A co mi powiecie na to w jakiej temp. należy namnażać drożdże s-23 i w jaki sposób najlepiej to zrobić ( mam około 1/2 torebki czyli około 5,5 g ) :D

Rozmnażaj w temperaturze pokojowej. Najpierw zrehydratyzuj drożdże, potem wrzuć do startera.

 

Możesz też część namnozyć w starterze, a część użyć jak suche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli tak : najpierw suche drożdże wsypuję do przegotowanej wody w temp. około 30 st.c po jakimś czasie tak około 30 min mieszam i dodaję do brzeczki ( mam zamrożoną 10 blg ) tylko, że mam 0,5 l brzeczki nie wiem czy wystarczy. Po jakim czasie mogę wlać do warki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj postanowiłam zrobić warkę # 7. Ta liczba zawsze była dla mnie szczęśliwa a tu od początku zacierania same problemy. Najpierw okazało się, że mam zajęty fermentor z kranikiem potrzebny przy filtracji. Z tego powodu musiałam przelać bittera z warki # 6 do butelek a następnie wylał mi się cały gar wody do filtracji. Teraz brzeczka gotuje się z chmielem i mam nadzieję, że już nic dziwnego się nie wydarzy.

Warka #7 z zestawu BA IPA jest to chyba ostatnia warka robiona z zestawu. Za namową kolegów z WD zakupiłam słody, chmiele i drożdże wszystko osobno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i koniec udało się zakończyć bez kolejnych niespodzianek. wyszło 23 l 14 blg. Czas na kolejną wareczkę ale to w następny piątek !

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 października w piątek warzyłam Pilsa z zestawu ba, w niedzielę 3 powolutku ruszyła fermentacja i tak do dzisiaj powolutku bulgota a już mamy 13. Zajrzałam do fermentora i ku mojemu zdziwieniu jest jeszcze piana na 1 cm. Blg początkowe 12 a po zmierzeniu dzisiaj jest 7,2 blg. Czy to aby dobrze czy może coś nie tak ? Ile trzymać jeszcze na burzliwej. Dodam, że w piwnicy mam 12 st.C

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 października w piątek warzyłam Pilsa z zestawu ba, w niedzielę 3 powolutku ruszyła fermentacja i tak do dzisiaj powolutku bulgota a już mamy 13. Zajrzałam do fermentora i ku mojemu zdziwieniu jest jeszcze piana na 1 cm. Blg początkowe 12 a po zmierzeniu dzisiaj jest 7,2 blg. Czy to aby dobrze czy może coś nie tak ? Ile trzymać jeszcze na burzliwej. Dodam, że w piwnicy mam 12 st.C

Coś wolno fermentuje to piwo, jakie drożdże? 12°C nie powinno zanadto zwalniać fermentacji, być może w zależności od doby temperatura spada?

Ogólnie nie jest to problem, najwyżej burzliwa potrwa dłużej nić plan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże Saflager W34/70. co do temp. w piwnicy to przez cały rok jest tam prawie taka sama temperatura. No nic czekam aż piana opadnie i przestanie bulgotać. Dzięki

Edited by duduś

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże Saflager W34/70. co do temp. w piwnicy to przez cały rok jest tam prawie taka sama przez cały rok. No nic czekam aż piana opadnie i przestanie bulgotać. Dzięki

Też bym chciał taka piwnicę:okey: .

Lagierki tylko późną jesienią, zimą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj przelałam na cichą warkę # 7 IPA początkowe 14 blg po 7 dniach 3,2 blg , niestety los warki # 6 PILSA dalej nieznany, po 12 dniach burzliwej dalej jest piana i bulgocze często. czekam dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NIe przejmuj się PILSEM. Niech bulgocze. Możesz mu dać nawet jeszcze tydzień, nie będzie problemu. Będzie klarowniejszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak też zrobię. ale czy po tak długiej burzliwej przelewać na cichą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak też zrobię. ale czy po tak długiej burzliwej przelewać na cichą ?

Na pewno nie zaszkodzi i warto, będzie jeszcze klarowniejsze i mniej osadu drożdżowego w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj miałam trochę czasu więc powstała mini Warka # 8 bez nazwy bo była to inwencja twórcza

Skład :

 

pilzneński 1,7 kg,

karmelowy ciemny Cara Crystal 0,6 kg,

karmelowy jasny Carahell 0,3 kg,

marynka 10 g

Fuggles 20 g

cukier trzcinowy 0,1 kg,

miód 0,25 kg

 

drożdże : gęstwa po s-04

Wyszło mi 13 l 14 blg

 

Nie wiem co z tego wyjdzie ale w smaku dobre

Edited by duduś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę sporo słodów karmelowych. Ja staram się nie przekraczać 10% zasypu tego typu słodów. Mam nadzieję, że jednak będzie smakowało :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie chodziło mi o taki smak piwa - dużo słodu karmelowego. Zrobiłam specjalnie dla kogoś zobaczymy co będzie. Na pewno się wypije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DUDUŚ ten miód to jaki rodzaj?

Zaraz odpowiem, jeżeli gryczany to będzie go trochę czuć w smaku piwa, jeżeli inny to szkoda miodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś czytałam, że najlepszy gryczany. Takiego użyłam . Dzisiaj zajrzałam do pilsa i zastanawia mnie to, że jak chciałam powąchać to zapach który poczułam to tak jakbym powąchała spirytus aż zapiekło w nos. Czy to normalny zapach ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.