Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

słód barwiący,ile i jak ?

Recommended Posts

chcę zrobic ciemne piwo górnej fermentacji na s-04.

wymyśliłem sobie taki zasyp;

3,00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC)

0,50 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC)

0,20 kg słód aroma (100,0 EBC)

0,15 kg Special B Malt (354,6 EBC)

0,10 kg barwiący (1400,0 EBC)

 

a,ze nigdy nie robiłem ciemnego ,wiec mam problem z tym barwiącym,dać go przy wysłądzaniu,czy jakoś moczyć w zimnej wodzie ?,jeżeli moczyć to ile i jak to zrobić,żeby było ok ?.

 

nie chce uzyskać broń boże posmaków spalenizny,ani goryczy "od słodowej" .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wszystkie pytania odpowiedzi znajdziesz w Piaskownicy :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Opcja szukaj działa. Skorzystaj.

napisałeś to 30 minut po darko,na jakiego grzyba ?.

 

przed zadaniem pytania szukałem,ale do głowy mi nie przyszło ,ze to można nazwać to słodem palonym,szukałem barwiącego/.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :smilies:

 

100 g to nie jest jakaś spora ilość.

Zauważ że ja dawałem palonych słodów 400g, uważam że piwo było niezłe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

100 gram da bardzo łagodne posmaki palone i barwę ciemno brązową ale nie czarną. Ja palony słód zawsze dodaję na 10 minut przed mash-outem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz także użyć zamiast słodu, po prostu palonych ziaren, dobre efekty daje pszenica. 100g to dobra ilość a dodać polecam na ostatnie 10-5 min zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam barwiący,więc nie będę robił ,niedawno próbowałem zrobić palony słód żytni ,ale wyszło mi coś brązowego,nie czarnego,dodałem jakieś 60 g tego wynalazku ,za 2-3 tygodnie okaże sie czy to był dobry pomysł.

 

bardziej niż na barwie zależy mi na tym ,żeby piwo nie miało goryczy od słodu palonego,nienawidzę czegoś takiego,no ale jednak chciałem mieć dosyć ciemne piwo,na razie najciemniejszy zrobiłem pseudokwas chlebowy (właściwie wyszło bardzo słabe piwo) ,z dużą ilością słodu karmelowego żytniego i chciałem zrobić coś pełniejszego o podobnym smaku .

Edited by dziedzicpruski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno mniej posmaku palonego dostaniesz jeśli zamiast wrzucać słód barwiący do gorącego zacieru zrobisz z niego tzw "zimny ekstrakt". Tzn:

- zalej słód zimną wodą. Może być ciepła, ale nie gorąca.

- po kilku/kilkunastu minutach przepuść to przez filtr do kawy.

- do brzeczki dodaj tylko to co przeleciało przez filtr.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na pewno mniej posmaku palonego dostaniesz jeśli zamiast wrzucać słód barwiący do gorącego zacieru zrobisz z niego tzw "zimny ekstrakt". Tzn:

- zalej słód zimną wodą. Może być ciepła, ale nie gorąca.

- po kilku/kilkunastu minutach przepuść to przez filtr do kawy.

- do brzeczki dodaj tylko to co przeleciało przez filtr.

a czy mam dodać więcej tego słodu korzystając z tej metody ?.kilkanaście minut to chyba mało ,żeby wyciągnąć kolor,tak mi się wydaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodawałem do ostatniej warki 30g zalanego w zimnej wodze palonego jęczmienia i kolorek puścił konkretny. Stasiek świetny pomysł z filtrem do kawy, masz + . Na pewno wykorzystam przy jakimś szwarcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

Na pewno mniej posmaku palonego dostaniesz jeśli zamiast wrzucać słód barwiący do gorącego zacieru zrobisz z niego tzw "zimny ekstrakt". Tzn:

- zalej słód zimną wodą. Może być ciepła, ale nie gorąca.

- po kilku/kilkunastu minutach przepuść to przez filtr do kawy.

- do brzeczki dodaj tylko to co przeleciało przez filtr.

Stasiek rozumiem że z praktyki to napisałeś? Bo ja odciskałem słody w pielusze tetrowej. Mam poważne wątpliwości czy filtr do kawy się nie zapcha - przetestuje następnym razem :)

 

Dziedzicpruski ty się zdecyduj o co ci chodzi. Albo chcesz wyciągnąć cały ekstrakt ze słodu i dodajesz go na ciepło do zacieru, albo boisz się goryczki i ekstrahujesz na zimno. Kilkanaście minut wystarczy. Zrób sobie teścik na odorobnie słodu palonego i zobaczysz jak to działa i jak mocno barwi wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mam barwiący,więc nie będę robił...

Nie chodzi mi o robienie własnych palonych a o użycie tych z oferty weyermana, palony jęczmień, pszenica i żyto.

 

bardziej niż na barwie zależy mi na tym ,żeby piwo nie miało goryczy od słodu palonego...

Dlatego poleciłem Ci paloną pszenice bo nie daje tyle palonego ponieważ jest pozbawiona łuski.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stasiek rozumiem że z praktyki to napisałeś? Bo ja odciskałem słody w pielusze tetrowej. Mam poważne wątpliwości czy filtr do kawy się nie zapcha - przetestuje następnym razem :)

Tak - robiłem tak kiedyś przy koźlaku. Dawno to było, przyznaję, ale nie pamiętam, żeby się filtr przypychał.

Zresztą, czy słód barwiący jest drobniej zmielony niż kawa? Skoro przy kawie się bardzo nie przypycha, to i przy słodzie nie powinno leciec gorzej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zalałem ciepłą wodą na jakieś 15 min,później chciałem przez filtr do kawy przecedzić,nie dało rady,to znaczy może i by sie udało,ale trwałoby to parę godzin ,może problem był z ściętą butelką z której zrobiłem lejek na filtr,oryginalne ustrojstwo ma rowki. dałem luzu z tym patentem i wrzuciłem to do baniaka podczas wysładzania,czarne nie wyszło,ma ciemnobrązowy kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Stasiek rozumiem że z praktyki to napisałeś? Bo ja odciskałem słody w pielusze tetrowej. Mam poważne wątpliwości czy filtr do kawy się nie zapcha - przetestuje następnym razem :D

Tak - robiłem tak kiedyś przy koźlaku. Dawno to było' date=' przyznaję, ale nie pamiętam, żeby się filtr przypychał.

Zresztą, czy słód barwiący jest drobniej zmielony niż kawa? Skoro przy kawie się [i']bardzo[/i] nie przypycha, to i przy słodzie nie powinno leciec gorzej.

Stasiek pytałem Ciebie o to bo sam używam filtrów do kawy do filtrowania nalewek. I nie jest to zajęcie na 5 min. Słód zawsze zawiera mąkę a szczególnie słody palone. Poza tym kawa jest przelewana wrzątkiem. Stąd właśnie wynikły moje wątpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja filtrowałem przez ustrojstwo jakie jak poniżej. Na to oczywiście filtr papierowy.

Dooobra... obiecuję, że przetestuję to rozwiązanie przy najbliższym warzeniu jakiegoś ciemnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dooobra... obiecuję, że przetestuję to rozwiązanie przy najbliższym warzeniu jakiegoś ciemnego piwa.

Przetestowałem przy warzeniu koźlaka. Co prawda nie ze słodem barwiącym a karmelowym ciemnym i tylko 50g (miałem mały filtr) ale test zrobiłem. Słód wsypałem na filtr i przelałem kilka razy ciepłą wodą z kranu. Leciało bez problemu - może nie szybko, ale nic się nie przytykało.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie zakładając nowego tematu,pytanie;

zrobiłem swego czasu (jakieś 5 miesięcy temu) stouta owsianego ,zamiast palonego jęczmienia dałem 400 g palony black (czyli barwiący),no i wyszło straszne jak dla mnie badziewie,smak (zapach) tego jest jakiś taki lakierowy.na 99 procent nie ma to piwo infekcji,po prostu takie coś wydobywa się z słodu palonego.

okazało ,ze nie żadna gorycz mi przeszkadza,ale właśnie taki lakierowaty smak.

czy jak postoi to jeszcze parę miesięcy to jakiś to zaniknie,czy do wylania ?.

 

podobny smak ma stout z ciechana (dla mnie nie do wypicia)

 

gdzieś przeczytałem że kolo od guinessa ,zastanawiając się czy dać słód czy palone ziarno,wybrał ziarno bo tańsze,ale jakoś mi się nie che w to wierzyć,to kompletnie inne smaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mialem dokladnie to samo z moim oatmealem. Winy upartywalem w skoku temperatury podczas fermentacji.

Na chwile obecna nie jestem juz tego pewien zwlaszcza, ze dokladnie taki sam zapach i smak odnalazlem

podczas testowania portera uwarzonego przez innego piwowara.

Wedlug niego piwo fermentowalo w stalej temperaturze.

 

Jakich drozdzy uzyles?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.