Jump to content
coder

Porozmawiajmy o Grodziskim

Recommended Posts

Zrobiłem piwo grodziskie, z myślą o konkursie w Grodzisku. Wyszło ciekawe smaczne piwko. I nie wiem co dalej. Mam czas, zeby uwarzyć jeszcze jedno, ale nie wiem co trzeba by poprawić, bo nikt nie ma pojęcia, jak to piwo ma wyglądać i smakować. Znalazłem w sieci tylko 2 wątki w którym coś o tym piwie piszą:

 

http://barclayperkins.blogspot.com/search/label/Gr%C3%A4tzer

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=55377

 

Spróbujmy na tej podstawie stworzyć próbę wytycznych dla stylu :

 

OG: 7-8.5 Blg

FG - 3 Blg

Barwa - dość jasne - 3-4 SRM?

Groryczka - wysoka 30-35 IBU

Zawartość alkoholu 2.5- 3 % ?

Nagazowanie - wysokie 2.5? 3? 3.5 vol?

 

A teaz zacznie się zgadywanka:

Zapach - wędzony, aromatu chmielowego brak

Smak - nuty wędzone (mocne? słabe?), z mocno zaznaczoną goryczką i posmakiem chmielowym, brak posmaków owocowych i estrowych. Końcówka słodka/słodowa czy goryczkowa(?). Nuty karmelowe od karmelizacji w kotle (?).

Posmaki kwaśnie (tak/nie?). Mineralne?

 

Zaprzaszam do przedyskutowania tych propozycji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy Grodzisza nie piłem, więc jestem w podobnej sytuacji. Moje piwo, które zajęło 5 miejsce w zeszłym roku na I konkursie "Prawie jak Grodzisz" było mocno chmielone, wyraźnie wędzone. Bez estrów (fermentowałem na S-33). Podejrzewam, że głównym jego mankamentem było przechmielenie. W tym roku zmniejszyłem ilość chmielu i co się okazało? Spadła też wędzoność. Chmielowa goryczka podkreślała wędzoność tego piwa. Stawiam więc tezę, że im mocniejsze nachmielenie, tym mocniejsza wędzoność.

Myślę, ze fajnie byłoby, gdyby osoby, które zajęły bardziej eksponowane miejsca, jak np. anteks wypowiedziały się jaki był ich Grodzisz. Nie wątpię, ze anteks ten wątek przeczyta, bo jeśli gdzieś pojawia się słowo Grodzisz lub Grodziskie, tam zaraz pojawia się anteks. :D

Zastanawia mnie jednak inna sprawa, rozmawiałem z kilkoma osobami, które to piwo miały okazję pić, i tym co przewija się we wszystkich rozmowach jest bardzo duże nagazowanie i opowieści o tym, jak to Grodzisz opuszczał butelkę. Od człowieka po szkole zawodowej o specjalności barman słyszałem o specyficzny sposób nalewania, aby nie nalać osadu. Osad ten zaś był w postaci grudek, a nie mgły tak jak w Hefeweizen. Nie pojawia się za to wspomnienie o wędzoności. Jedynie wśród tych z zacięciem piwowarskim, którzy wiedzą jak warzony był Grodzisz. W związku z powyższym wydaje mi się, że aromat wędzony nie był dojmujący, był raczej w tle. To tyle moich przemyśleń w temacie Grodzisza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również nie miałem przyjemności degustacji Grodzisza w odmianie domowej, chyba więc najwyższa pora po prostu spróbować własnych sił i go uwrzyć.

Kopyr - czy jest w sieci gdzieś receptura wg której warzyłeś ?

 

Od siebie dodam kilka etykiet tego piwa, osobiście strasznie mi się podobają (autorzy skanów niestety nie znani)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Również nie miałem przyjemności degustacji Grodzisza w odmianie domowej, chyba więc najwyższa pora po prostu spróbować własnych sił i go uwrzyć.

Kopyr - czy jest w sieci gdzieś receptura wg której warzyłeś ?

Tutaj jest opis mojej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawa rzecz! :D Chyba tez sobie to uwarze. Bede musial tylko zbudowac wedzarnie do slodu :)

Kopyr, wg. blogu ktory podal Coder Gratzer byl nieco inny niz twoja warka.

Gratzer byl 100% przenny, wedzony, z 3% chmielu, zacierka infuzyjna, temp. fermentacji 15-20'C.

30g chmielu na powiedzmy 10 kg slodu to nie az tak duzo, ale wiecej niz 'normalny' kolsch. Chmielu bym chyba uzyl Saaz. Drozdzy pewnie bym uzyl kolsch.

PS. Czy ktos wie jak przetlumaczyc ten system gravity na ten ktorego ja uzywam?:

 

Gravity just 7? [balling].

i

OG 7? Plato, FG 3? Plato

PS2. Ciekawe jak wyglada i smakuje piwo z 100% pszenicy? :)

 

**************

 

Edycja:

PS3. Na moim hydrometrze jest skala Balling. 7' Balling = 1026

OG:1026

FG: 1010-1011.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawa rzecz! :D Chyba tez sobie to uwarze. Bede musial tylko zbudowac wedzarnie do slodu :)

Kopyr, wg. blogu ktory podal Coder Gratzer byl nieco inny niz twoja warka.

Gratzer byl 100% przenny, wedzony, z 3% chmielu, zacierka infuzyjna, temp. fermentacji 15-20'C.

30g chmielu na powiedzmy 10 kg slodu to nie az tak duzo, ale wiecej niz 'normalny' kolsch. Chmielu bym chyba uzyl Saaz. Drozdzy pewnie bym uzyl kolsch.

To fakt, był to słód pszeniczny wędzony dymem bukowym lub dębowym. Wykorzystanie słodu pszenicznego i wędzonego jęczmiennego jest kompromisem. IMO łatwiej w ten sposób osiągnąć przewidywalne efekty niż samodzielnie wędząc. Po takiej operacji praktycznie każda partia słodu będzie inaczej uwędzona. O powtarzalności można zapomnieć.

 

Co do ekstraktu jeszcze nadmienię, że była wersja 10° oraz 14° Plato.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawa rzecz! :D Chyba tez sobie to uwarze. Bede musial tylko zbudowac wedzarnie do slodu :)

Mozna uwędzić sobie na grillu, albo po prostu użyć słodu rauchmalz Wayermanna.

 

Kopyr, wg. blogu ktory podal Coder Gratzer byl nieco inny niz twoja warka.

Niestety, ostatnie wersje Grodziskiego były nieco inne niż oryginał, w PRL z oszczędności zaczęto stosować coraz mniej pszenicznego słodu. W.g. mnie powinnismy sięgnąć do korzeni i odtwarzać starego, oryginalnego grodzisza, ale konkurs jest tak pomyslany, ze faworyzuje te wersje z lat 90.

 

PS. Czy ktos wie jak przetlumaczyc ten system gravity na ten ktorego ja uzywam?: [/b]

bierzesz 2 ostatnie cyfry i dzielisz przez 4 np. OG=1.040, 40/4 = 10 Plato/Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites
bierzesz 2 ostatnie cyfry i dzielisz przez 4 np. OG=1.040, 40/4 = 10 Plato/Blg

tzn 7' blg to jest 1028 OG

3' Blg/ Plato = 1012 FG?

 

To znaczy ze to piwo bylo bardzo nisko alkoholowe.

 

Musze teraz obliczyc ile slodu potrzbuje na 5 gal (20 l).

 

Mozna uwędzić sobie na grillu, albo po prostu użyć słodu rauchmalz Wayermanna.

Tak tez planowalem. mam m.in. maly grill turystczny na wegielki. Rozpalil bym tam drewno, nad tym ok 0.5 m powiesil bym slod np. na metalowej siatce, i otoczyl bym to namiotem z folii aluminiowej (jak tipi), z otworem u gury na dym i sprawa rozwiazana.

 

użyć słodu rauchmalz Wayermanna.

Dzieki. Niewiedzialem ze istnieje slod pszenny wedzony, spytam sie o to w sklepie piwowarskim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzieki. Niewiedzialem ze istnieje slod pszenny wedzony, spytam sie o to w sklepie piwowarskim.

Nie, on jest jęczmienny, ale używamy go do robienia czegoś przypominajacego grodziskie np. 1.5 kg rauchmalz i 1.5 kg zwykłego pszenicznego - bodajże taka receptura wygrała zeszłoroczny konkurs.

A jak się komuś chce, to wędzi samodzielnie pszeniczny nad dymem dębowym i używa np. 1.5 kg dymionego pszenicznego i 1.5 kg zwykłego pils. W USA masz dostęp do łusek ryżowych, możesz się pokusić o zrobienie 100% pszenicznego..

Share this post


Link to post
Share on other sites
W USA masz dostęp do łusek ryżowych, możesz się pokusić o zrobienie 100% pszenicznego..

Zaraz, teraz cie nie zrozumialem. Po co mi luski ryzowe jezeli oryginalna recepta jest na 100% slodu pszennego? Po prostu chce zrobic piwo ze 100% slodu pszennego, czemu nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niestety, ostatnie wersje Grodziskiego były nieco inne niż oryginał, w PRL z oszczędności zaczęto stosować coraz mniej pszenicznego słodu. W.g. mnie powinnismy sięgnąć do korzeni i odtwarzać starego, oryginalnego grodzisza, ale konkurs jest tak pomyslany, ze faworyzuje te wersje z lat 90.

Ale którego oryginalnego Grodzisza masz na myśli? Tego przedwojennego? Z tego co czytałem, to niektórzy z jurorów pracowali w browarze po kilkadziesiąt lat, więc niekoniecznie muszą się odnosić li tylko do lat 90-tych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W USA masz dostęp do łusek ryżowych' date=' możesz się pokusić o zrobienie 100% pszenicznego..[/quote']

Zaraz, teraz cie nie zrozumialem. Po co mi luski ryzowe jezeli oryginalna recepta jest na 100% slodu pszennego? Po prostu chce zrobic piwo ze 100% slodu pszennego, czemu nie?

Słód pszeniczny jest pozbawiony łuski dlatego w warunkach domowych wręcz niemożliwa staje się filtracja zacieru zrobionego w 100% z tego słodu.

Mając dostęp do łusek ryżowych można się o to pokusić stosując je jako złoże filtracyjne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zapominajcie, że ten słód był suszony w dymie a nie wędzony.

 

Wędzenie a suszenie to coś innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

coder

 

mapajak posiada oryginalną instrukcję technologiczną, więc jego próby będą najbardziej zbliżone do oryginału.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem przyjemność jeżeli to można tak nazwać picia grodzisza. Mnie to piwo nie smakowało. Ale tak jak pisał chyba KOPYR, że to piwo było faktycznie mocno nagazowane. Moja degustacja była w latach 1977-82 to było bardzo dawno temu nawet dla mnie. Wtedy jeszcze nie warzyłem piwa więc nie przywiązywałem wagi do smaku wędzonego czy nie wędzonego. Jestem pewny jednego jak nalewało sie do szklanki trzeba było lać bardzo wolno. Piwo wydawało się w szklance normalne, ale jak ktoś chciał się szybko napić to połowa wyszła mu nosem. Nie warzyłem tego piwa więc na ten taemat nie zabieram głosu. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślę, ze fajnie byłoby, gdyby osoby, które zajęły bardziej eksponowane miejsca, jak np. anteks wypowiedziały się jaki był ich Grodzisz. Nie wątpię, ze anteks ten wątek przeczyta, bo jeśli gdzieś pojawia się słowo Grodzisz lub Grodziskie, tam zaraz pojawia się anteks. ;)

.

choroba mnie zmogła ale już jestem :ble:

nie mam dokładnej instrukcji piwa 7.7 , ale w "instrukcji tymczasowej" jasne pełne 14%ew

pkt 1 napisano

udział surowców

-słód jasny jęczmienny 50%

-słód jasny pszenny dymiony 30%

-cukier 20%

chmiel 260g/hl

brak daty wydania tej instrukcji

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie mam dokładnej instrukcji piwa 7.7 , ale w "instrukcji tymczasowej" jasne pełne 14%ew

pkt 1 napisano

udział surowców

-słód jasny jęczmienny 50%

-słód jasny pszenny dymiony 30%

-cukier 20%

chmiel 260g/hl

brak daty wydania tej instrukcji

Ten cukier zakładam był tylko w wersji 14blg na podkręcenie ekstraktu.

Ale, ale... mi chodziło anteks o recepturę na Twojego Grodzisz, który zajął 2. miejsce w konkursie. A bardziej nawet o opis smaku tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok

warka 51 piwo grodziskie 2

skladniki

-wędzony 2000g

-pszeniczny 1000g

-lubelski szyszka 50g

-woda 15l

zacieranie

-65 stC 35 min

-75stC 30min

15l brzeczki zadane S-33

5l zadane Wyeast 2565

baling 8

dodam jeszcze że gotowanie 90 min na początku 30g chmielu i po 30 min 20g

Piwo z tej warki pojechało na konkurs do Zywca 3 miejsce i w Grodzisku 2 miejsce

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
udział surowców

-słód jasny jęczmienny 50%

-słód jasny pszenny dymiony 30%

-cukier 20%

chmiel 260g/hl[

dalej napisano

zasyp na warkę

-słód jasny jęczmienny 900kg

-słód jasny pszenny dymiony 600kg

-cukier 375kg

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie mam dokładnej instrukcji piwa 7.7 , ale w "instrukcji tymczasowej" jasne pełne 14%ew

pkt 1 napisano

udział surowców

-słód jasny jęczmienny 50%

-słód jasny pszenny dymiony 30%

-cukier 20%

chmiel 260g/hl

brak daty wydania tej instrukcji

Czytam właśnie książkę Moshera "Radical Brewing", w niej Mosher zajmuje się właśnie odtwarzaniem starych, zapomnianych stylów piwa. Autor pisze, że jego przekleństwem jest to, ze z łatwością dociera do receptur i opisów warzenia, natomiast te instrukcje w ogóle nie zawierają opisu wynikowego piwa, więc nie wie, czy to co wyszło jest zbliżone do oryginału. My jesteśmy w lepszej sytuacji, są ludzie którzy to piwo pamiętają i trzeba to wykorzystać.

Myślę, że póki można, powinniście np. po konkursie wziąć sędziów na bok i odpytać ich fachowo, czego po tym piwie oczekiwali, dlaczego wybrali to a nie inne. Na tej podstawie utworzyć wytyczne podobne do BJCP - jakie ma być zapach, smak, co przeważa, jaka ma być końcówka itp. Dzięki takiemu opisowi styl moze przeżyć.

 

Przy okazji: wstęp do tej książki napisał Michael Jackson; pisze m.in. że jednym z większych osiągnięć Moshera jest odworzenie i uwarzenie unikalnego polskiego piwa Grodziskie. Widzicie: świat obserwuje i doceni nasze wysiłki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Heh mam nadzieje, ze Grodziskie wstanie z grobu jeszcze pod marka kogos kto ma prawa do tego piwa ;)

Znaczy zostanie reaktywowane przez KP? Wolne żarty. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślę, że póki można, powinniście np. po konkursie wziąć sędziów na bok i odpytać ich fachowo, czego po tym piwie oczekiwali, dlaczego wybrali to a nie inne. Na tej podstawie utworzyć wytyczne podobne do BJCP - jakie ma być zapach, smak, co przeważa, jaka ma być końcówka itp. Dzięki takiemu opisowi styl moze przeżyć.

 

Widzicie: świat obserwuje i doceni nasze wysiłki.

Postaram się w tym roku wypytac jurorów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Heh mam nadzieje, ze Grodziskie wstanie z grobu jeszcze pod marka kogos kto ma prawa do tego piwa ;)

krążą o tym legendy , różni "biznesmeni" opowiadają bajki

Nawet w zeszłym roku na Giełdzie było 2 roztaczających wizję nowego browaru , a jeden nawet obiecywał że lada dzień ruszy wylewanie fundamenów pod nowy browar ;)

Przedstawicel drugiego ruszał z minibrowarem ( dziwne bo tam na dachu rosną już drzewa a na murze jest tabliczka że grozi zawaleniem )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.