Skocz do zawartości

Wędlinka do chleba bez wędzenia !!!


OLINKA

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego wyrobu potrzebujemy :

 

Dużego kurczaka,

peklosól ( sól peklującą lub sól ),

cukier,

pieprz,

kilka dużych pieczarek,

cebulę,

żelatynę

 

Kurczaka obieramy ze skóry starając się aby jej zbytnio nie "potargać" :P i trochę ją solimy,

Piersi solimy z obu stron i odkładamy,

Pozostałe mięso obieramy od kości i kroimy w kostkę.

To mięso po zważeniu solimy solą peklującą lub solą zwykłą w ilości 0,02 kg na 1 kg mięsa i dodajemy odrobinę cukru.

Mięso odstawiamy na 24 - 48 h w lodówce lub w chłodnym miejscu.

 

Po tym czasie mięso mielimy wraz z przesmażoną na oleju cebulką. Do tego farszu dodajemy pokrojone drobno i podduszone pieczarki. Całość dokładnie wyrabiamy (mieszamy) dodajemy żelatyny około 1 łżki stołowej oraz do smaku pieprz.

 

Rękaw do pieczenia ( folię) rozcinamy na jednym boku aby otrzymać arkusz folii, na tej folii układamy skórę, na skórę sypiemy ciut żelatyny na to układamy ( na środku ) jedną rozbitą tłuczkiem pierś, na pierś sypiemy ciut żelatyny i nakładamy farsz, żelatynę, pierś rozbitą, żelatynę i zawijamy skórę. Następnie dość ściśle owijamy folią tworząc rulon. Ja dodatkowo włożyłam to do siatki wędliniarskiej ale wystarczy związać nicią bawełnianą lub sznurkiem wędliniarskim. Wkładamy do gara z woda o temp. 75 st.C i parzymy przez około 1,5 h w tej temperaturze. Po wystygnięciu można jeść :)

 

Jak będę robić następnym razem zrobię fotorelację

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Cześć :(

 

Mój schab suszony (z czosnkiem i pieprzem):

......

Leży dopiero tydzień w lodówce odpakowany, ale już smakuje super. Wyszedł mocno czosnkowy i mocno pieprzowy :(

No i trzeba iść sobie robić śniadanie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.