BeerZone Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Sprzedałem swój dotychczasowy sprzęt. I zaczynam się rozglądać za nowym większym bardziej zautomatyzowanym. I dlatego ten temat, a mianowicie co polecacie? Robić znowu samemu - aczkolwiek długo trwało doszlifowanie i wogóle wykonanie. Czy kupić jakiś gotowy system? A jak tak to jaki? Bardziej jestem przekonany do gotowego sprzętu tylko jakiego? Jedyny problem to taki żeby był jak najmniej pochłaniający miejsca w domu :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczawiosław Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Kociołek automatyczny. Klarstein, Coobra, Grainfather, Brew Monk i wiele innych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 26, 2022 Author Share Posted September 26, 2022 2 minuty temu, szczawiosław napisał: Kociołek automatyczny. Klarstein, Coobra, Grainfather, Brew Monk i wiele innych Coś takiego znalazłem. Tylko czy to dobry sprzęt? Czy ktoś na nim warzy? Może jakieś plusy i minusy. Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 PRO V.3 50L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Ja warze na Coobra CB5 ale wersja stara, w zasadzie jest spoko i można poszukać używki. Podstawa to nie zrażać się na początku bo to wszytko jest nieco dziwne, np brak kontroli wysładzania. Brewness liczy ile wody trzeba do wysładzania i tyle zazwyczaj wystarcza. Podstawa to przelicznik wody do zacierania 4.0:1 lub 4.3:1. Wydłużone zacieranie do 90 minut. Zaś do filtracji brzeczki polecam rękaw winiarski. Bez zadnych modyfikacji śrubuje 70%-80% wydajności liczonej przez brewness. Zacieram około 8 kg słodu. Popełniłem przeglądowy artykuł opisujący Coobre, możesz się zapoznać https://3barylki.pl/2022/09/20/automatyczny-kociolek-zacierny-coobra-cb5-czy-warto-kupic-poznajcie-moja-opinie/ zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 26, 2022 Author Share Posted September 26, 2022 28 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Ja warze na Coobra CB5 ale wersja stara, w zasadzie jest spoko i można poszukać używki. Podstawa to nie zrażać się na początku bo to wszytko jest nieco dziwne, np brak kontroli wysładzania. Brewness liczy ile wody trzeba do wysładzania i tyle zazwyczaj wystarcza. Podstawa to przelicznik wody do zacierania 4.0:1 lub 4.3:1. Wydłużone zacieranie do 90 minut. Zaś do filtracji brzeczki polecam rękaw winiarski. Bez zadnych modyfikacji śrubuje 70%-80% wydajności liczonej przez brewness. Zacieram około 8 kg słodu. Popełniłem przeglądowy artykuł opisujący Coobre, możesz się zapoznać https://3barylki.pl/2022/09/20/automatyczny-kociolek-zacierny-coobra-cb5-czy-warto-kupic-poznajcie-moja-opinie/ Dzięki ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Jesli masz nieco wiekszy budzet i warzysz standardowe warki to zakupu Grainfathera nie bedziesz zalowal. Do tego warto doinwestowac we wszystkie dodatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grober75 Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Jak duże warki planujesz ? Jeżeli lubisz często i standardowo to kociołek 30l wystarczy. Jeżeli chciałbyś duże i przy jednym warzeniu robić sobie różne chmielenia na zimno i różne drożdże to polecam 50+. Z dużych fajny jest G70. Problem tylko czy będziesz miał zawsze kogoś do pomocy aby wytargać kosz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted September 26, 2022 Author Share Posted September 26, 2022 Godzinę temu, grober75 napisał: Jak duże warki planujesz ? Jeżeli lubisz często i standardowo to kociołek 30l wystarczy. Jeżeli chciałbyś duże i przy jednym warzeniu robić sobie różne chmielenia na zimno i różne drożdże to polecam 50+. Z dużych fajny jest G70. Problem tylko czy będziesz miał zawsze kogoś do pomocy aby wytargać kosz. Planuje do 50 litrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grober75 Posted September 29, 2022 Share Posted September 29, 2022 Jeżeli do 50 l to chyba tylko Klarstein miał kocioł 60l. 50 l to nietypowy wolumen a pojemność kotła 30, 40 czy 70 nie oznacza że tyle możesz mieć brzeczki. Zawsze minusujesz przynajmniej 8 do 10 l z tej pojemności. Mi np w G70 standardowo wychodzi ok 60 l brzeczki do fermentacji. Z tańszego jest coś takiego : https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/Male-AGD/Kotly-warzelne/Brauheld-Pro-kociol-do-produkcji-brzeczki-3300-W-70-l-30-100-C-pompa-cyrkulacyjna-stal-szlachetna.html. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.