Jump to content
Sign in to follow this  
ERIC

Warka nr 15 coś czarnego gdzie by to przypiąć ?

Recommended Posts

Witam dziś popełniłem (raczej to już wczoraj ) warkę nr 15 a w niej

4 kg Pale Ale Maris Otter malt

0.4 kg Crystal malt

0.1 kg Black malt

0.25 kg Płatków owsianych

20 g Target (chmiel goryczkowy) szyszki

40 g Lubelski ( chmiel aromatyczny) granulat

drożdże Safale US-05

Zacieranie

40 min w tem 64 C

30 min w tem 72 C

Podgrzanie do 81 C filtracja + wysładzanie

Chmielenie

 

0-60 min 20g Target (goryczkowy)

50-60 min 20g Lubelski (aromatyczny)

60-0 studzenie 20g Lubelski (aromatyczny)

24 litry 1046|OG + 2 litry do refermentacji

 

A teraz pytanie co z tego wyjdzie ? Popełniam tę warkę po raz drugi a za pierwszym razem bardzo smakowała mi jak i rodzince wiec pytanie czysto teoretyczne pod co to piwko podpiąć czy to podchodzi pod Guinnessa czy coś innego? Chodzi bardziej o nazwę (styl) ponieważ już wiem ze będę warzył to piwko naprzemiennie z (psełdo) lagerem niestety brak piwnicy i odpowiedniej temperatury (byle do zimy)

Pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów.

Eric

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stouta to zdecydowanie za jasne. No i brak jęczmienia palonego w zasypie...

 

Jeśli się upierać, żeby przyporządkować to do jakiegoś stylu to myślę, że to będzie to coś pomiędzy Brown Ale a Brown Porter. Chyba bliżej ku temu pierwszemu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o kolor to jest diabelsko czarny :smilies: 100g black malt robi swoje, nie wiem co za słód jest pod tą nazwą ale więcej bym na warkę nie ryzykował żeby nie smakowało przypalonym słodem. Przy następnej okazji zrobię zdjęcie jak to wygląda w kuflu.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.