Skocz do zawartości

Emalia czy nierdzewka?


nikhil

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę w najbliższym czasie kupić większy garnek , zastanawiam się jaki. Ostatnio wyczytałem że emalia jest lepsza niż nierdzewka bo podobno pod wpływem gotowania wydziela się z nierdzewki np. nikiel. Co mi radzicie i jakie są wasze doświadczenia. Cena też gra oczywiście znaczenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chcę w najbliższym czasie kupić większy garnek , zastanawiam się jaki. Ostatnio wyczytałem że emalia jest lepsza niż nierdzewka bo podobno pod wpływem gotowania wydziela się z nierdzewki np. nikiel. Co mi radzicie i jakie są wasze doświadczenia. Cena też gra oczywiście znaczenie.

ile chcesz przeznaczyć kasy ? Z jakiego metalu są kadzie w browarach ? A nie chodziło o garnki aluminiowe ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napewmo nie chodzi o aluminium. Nierdzewka to nie sama stal są też niestety różnej jakości. Mam np. tureckie i oczywiście nie jest to to samo co niemieckie. Mam nadzieje że wielkiej różnicy w cenie nie ma. To jak robią piwo w fabrykach nie wiele mnie obchodzi raczej nie korzystam. Oczywiście garnek musi być przynajmniej 30l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różnica w cenie jest ogromna (dla mnie). Jak chcesz kupić porządny gar ok 40L to ja widziałem zaczynające się od 600 ale częściej w granicach 1000 zł (oczywiście nowy).

 

Emaliowane kupisz od 150zł (też nowy).

 

Osobiście jak by mnie było stać to bym kupił z nierdzewki z kilkoma warstwami dna bo lepiej rozchodzi się ciepło niż w emaliowanych

Edytowane przez rosek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nierdzewka to droga inwestycja ale na długi czas. Jak nie masz jeszcze garnka to możesz kupować, z tym że jest bardzo drogo. Jak masz zacięcie majsterkowicza, to jak koledzy pisali zrób sobie z KEGa. Emalia nie przypadła mi do gustu, cienkie dno, mała pojemność, na gazie mi się to lubiło przypalić, jak stukniesz to odpryśnie emalia itd natomiast porządny garnek z nierdzewki to grube dno, łatwe mycie - nic nie przywiera nie przypala się, ale twoja decyzja :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale KEG to będzie dobra nierdzewka twoim zdaniem?

Na złomowisku w Oleśnicy, z irytacją w głosie, gość mi powiedział, że to nie jest żadna nierdzewka tylko chromonikielina. Chodziło o Kegi, których tam było mnóstwo. Żywiec, KP i inne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale KEG to będzie dobra nierdzewka twoim zdaniem?

Na złomowisku w Oleśnicy' date=' z irytacją w głosie, gość mi powiedział, że to nie jest żadna nierdzewka tylko chromonikielina. Chodziło o Kegi, których tam było mnóstwo. Żywiec, KP i inne.[/quote']

No to nie tak. Na beczkach jest wybita (nie chce mi się teraz lecieć i sprawdzać) liczba oznaczająca typ stali nierdzewnej (dokładnie oznacza typ domieszek) i na pewno kegi są z niej zrobione. Zaczyna się od 1.4xxx. Wg amerykańskich norm to chyba jest AISI 304 lub AISI 316 (ale głowy nie dam)

Zresztą. Nowe kegi wcale nie są tanie :smilies:

 

edit: dalej mi się nie chce iść do garażu, bo późno i zimno, ale z moich źródeł wynika, że

KEG:

w wykonaniu standardowym - stal kwasoodporna DIN 1.4301(AISI 304),

w wykonaniu specjalnym - stal kwasoodporna DIN 1.4571 (AISI 316)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że ta nierdzewka za 225zł to szit. Dobra nierdzewka MUSI kosztować z 500-600zł.

To że zapłacisz za coś dużo wcale nie świadczy o jakości. Wystarczy że daną rzecz wypuści na rynek tzw. markowy producent jakościowo wcale nie nie lepszy od "podróbek" bywa że obie rzeczy robione są na tej samej linii produkcyjnej montowane przez te same małe chińskie rączki. :smilies:

Jeśli chodzi o domieszki to jest zalecenie aby osoby uczulone na nikiel nie używały garnków ze stali nierdzewnej. Wynika z tego że jednak coś podczas gotowania z nierdzewki przedostaje się do pożywienia.

Edytowane przez nikhil
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilkadziesiąt warek zrobiłem w cienkim marketowym garnku z nierdzewki 18l. Obecnie używam kega 50l , garnek służy mi do dekokcji i grzania wody do wysładzania . Żeby się przypaliło to musiał by być bardzo gęsty zacier i musiał bym nie mieszać :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest na allegro garnek ok. 27 litrów za 20 zł + 20 przesyłka. Nie wiem tylko czy nie jest obity

Jakoś go nie widzę.

W tej chwili używam gara 22l emalia. jest trochę nie praktyczny.

Edytowane przez nikhil
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest na allegro garnek ok. 27 litrów za 20 zł + 20 przesyłka. Nie wiem tylko czy nie jest obity

Jakoś go nie widzę.

W tej chwili używam gara 22l emalia. jest trochę nie praktyczny.

http://allegro.pl/duzy-garnek-z-pokrywa-kociol-35cm-z-prlu-i1246168896.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest na allegro garnek ok. 27 litrów za 20 zł + 20 przesyłka. Nie wiem tylko czy nie jest obity

Jakoś go nie widzę.

W tej chwili używam gara 22l emalia. jest trochę nie praktyczny.

http://allegro.pl/duzy-garnek-z-pokrywa-kociol-35cm-z-prlu-i1246168896.html

Średnica 35cm, wysokość 27cm to jest niecałe 26litrów. I to pewnie pod samą pokrywę. Tak więc realnie patrząc to garnek 20 litrowy. Ale oczywiście cena dobra. ;)

Poprosiłbym jednak o zdjęcie od środka, żeby się upewnić czy nie jest bardzo poobijany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.