Jump to content
scooby_brew

Scooby's Nuts - Nut Brown Ale

Recommended Posts

Scooby's Nuts - Nut Brown Ale

 

 

 

2gvlvlv.jpg

 

 

 

Warka: 11 gal (41.6 L)

OG: 1.051 (12.6 Plato)

IBU: 30.8

SRM: 31.5

Wydajność: 72%

 

 

Słody:

 

16 lbs. (7.65 kg) 2-row Pale

 

4 lbs. (1.35 kg) słód Victory

 

2.0 lbs. (0.9 kg) Crystal 60L

 

1.0 lb. (0.45 kg) słód czekoladowy

 

 

 

Chmiel:

 

2.5 oz. (71 g) Willamette (5% AA), 60 min.

1.0 oz. (28 g) Willamette (5% AA), 15 min.

1.0 oz. (28 g) Willamette (5% AA), 5 min.

 

 

Drożdże: US-05

 

 

 

Zacieranie: 154F (68°C) 60 min

 

 

 

Uwagi:

To piwo o posmaku orzechowo-czekoladowym szczególnie lubię zimą, pite w temperaturze pokojowej. Najlepiej pasuje do picia przy kominku z dobrą książką, ale też jest dobrym piwem "obiadowym" do potraw z wołowiny: stek, zapiekanka mięsna, hamburger.

 

Słód 2-row Pale możesz zastąpić słodem pils, słód Victory możesz zastąpić słodem Biscuit lub Toasted, Crystal 60 możesz zastąpić słodem karamelowym. Chmiel Willamette możesz zastąpić chmielem Fuggle.

 

Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L:

Słody:

4 kg pils

1 kg Victory

0,5 kg karmelowy

0,25 kg czekoladowy

Chmiele:

25 g Marynka 60 min

15 g Willamette 15 min

15 g Willamette 5 min

Drożdże:

US-05

Zacieranie:

67°C / 60 min

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

W spisie chmielu są źle przeliczone wartości - 1 oz. to 28g. Chwilę mi zajęło zrozumienie jak z takiej ilości chmielu wyszło tylko 31IBU :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio warzyłem to piwo i się pomyliłem... Zamiast 15g chmielu dałem po 30 na 15 i 5 minut. Coś mi się wydawało od początku, że za bardzo chmielem pachnie z fermentora ;) No nic, następnym razem poprawie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemka, jakim słodem można zamienić słód Victory?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja planuję uwarzyć to piwo z naszym Bursztynowym ze Strzegomia. Wydaje sie podobny, wg. opisu.

 

Jak bardzo ciemny słód czekoladowy został zastosowany w tej recepturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypatrzyłem w sklepie, że czekoladowy z USA (Malt Briess) ma 700, więc na zastępstwo nabyłem nasz strzegomski jasny, który ma do 450.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Od początku, przecież mają wnosić posmaki, a nie tylko kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem jasną czekoladę od początku zacierania. Nic złego się nie stało, wręcz przeciwnie, w tym wypadku nie chodzi jedynie o kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po próbie jodowej, czyli przed podgrzaniem do 76°C. Albo razem ze wszystkimi słodami, ale w ten sposób nie zrobisz próby. Dotyczy to także słodów palonych. Dostaniesz więcej smaczków palonych w gotowym piwie. Wybierz sam co chcesz uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po próbie jodowej, czyli przed podgrzaniem do 76°C. Albo razem ze wszystkimi słodami, ale w ten sposób nie zrobisz próby. Dotyczy to także słodów palonych. Dostaniesz więcej smaczków palonych w gotowym piwie. Wybierz sam co chcesz uzyskać.

 

Zrobi próbę, mi w stoucie udała się próba, bez większego problemu. Nie ma co demonizować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W którym momencie najlepiej dodać słód czekoladowy?

 

Możesz zrobić I tak I tak.

Dla mnie zasada jest taka, że gdy warzę piwa angielskie / amerykańskie wrzucam na początku zacierania, bo tak tutaj tradycyjnie robią. Próbki jodowej już nie robię od lat bo nigdy mi się nie zdażyło mi się dostać próbkę jodową pozytywną ani nigdy o czymś takim nie słyszałem.

Do piw niemieckich, czeskich lub polskich np. koźlak dałbym ciemne słody pod koniec zacierania, bo taka jest tam tradycja piwowarska.

Po prostu zależy od stylu piwa I jak taki styl się tradycyjnie warzy. Chodzi też o smak - dodasz to pod koniec, dostaniesz kolor, ale mniej smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak oceniacie efekty warzenia tych piwek? Właśnie się przymierzam do czegoś takiego, tyle że ok. 13,5-14Blg. Chciałbym uzyskać jak najwięcej nut orzechowych i sporo słodyczy aby skontrować te 30 IBU.

 

Czy słód karmelowy to karmelowy 30 czy raczej jakiś ciemniejszy?

Jak najlepiej zastąpić słód Victory? Piszecie że Biscuit lub Toasted - czy pomieszać oba? Zależy mi na orzechach i karmelu, na chlebusiu nieco mniej.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ThoriN, też szukałem odpowiedzi na te pytania i nic mądrego nie wymyślisz. Te słody w jakiś tam szczegółach na pewno się różnią. Jaki da efekt użycia Biscuita lub Toasted zamiast Victory dowiesz się jak zrobisz warkę w każdej z tych kombinacji :) A i tak wiadomo, że powtarzalność warek w warunkach domowych jest różna.

 

A może spróbuj coś takiego... Podaje za Czesławem Dziełakiem:

 

"Do rozgrzanego do 180°C piekarnika, na blachę zasłaną papierem do pieczenia ciast, rozsypuje się cienką warstwą słód pale ale i praży się przez 30 min we wspomnianych 180°C.

W połowie czasu można słód nieco przemieszać.

Efekt - bardzo przyjemne nuty orzechowe w gotowym piwie."

 

Również przymierzam się do tego piwa Scoobiego (Sunny Wheat już przerobiłem) i coś tak mnie korci żeby właśnie zrobić taki prosty manewr z Pale Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie mam coś na podstawie tej receptury na cichej i muszę powiedzieć, że jest wyraźnie orzechowo-czekoladowe. Próbowałem przy przelewaniu na cichą i smakuje/pachnie jak czekolada z kremem orzechowym. Mój zasyp: Pils, Caramunich, Bisquit, Carafa I.

Aha, robiłem wersję 14 BLG.

Edited by the_doctor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie mam coś na podstawie tej receptury na cichej i muszę powiedzieć, że jest wyraźnie orzechowo-czekoladowe. Próbowałem przy przelewaniu na cichą i smakuje/pachnie jak czekolada z kremem orzechowym. Mój zasyp: Pils, Caramunich, Bisquit, Carafa I.

 

Aha, robiłem wersję 14 BLG.

O dokładny zasyp nie pytam, bo widzę, że tajemnica :) Ale czy możesz zdradzić czym i ile chmieliłeś albo chociaż w ile IBU celowałeś? Daj znać jaki będzie efekt finalny jak się już nagazuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja będęrobiłcoś takiego na bazie przepisu Scooby'ego

 

Pilz - 6 kg

Biscuit - 1 kg

Cara Gold - 700 g

Carafa I - 300 g

 

planowane 35L 12,5 BLG przy wydajnosci 75%

____

ed: 21.12.14

http://www.piwo.org/topic/15977-zapiski-browaru-domowego-%CF%87%CE%BE%CF%83/#entry321719

Edited by ZZZabioreCiButy

Share this post


Link to post
Share on other sites

O dokładny zasyp nie pytam, bo widzę, że tajemnica :) Ale czy możesz zdradzić czym i ile chmieliłeś albo chociaż w ile IBU celowałeś? Daj znać jaki będzie efekt finalny jak się już nagazuje.

 

Żadna tajemnica:)

Pilzneński 2kg

Bisquit 340g

Caramunich 225g

Carafa I 100g

 

Zacierałem w 68-70st przez 60 min

 

Chmielenie:

Marynka 11g 60min

Challenger 7g 15min

Challenger 5g 5min

 

Drożdże S-04 gęstwa

 

Wyszło mi 10,5l 14blg.

 

BS pokazuje mi 31,3 IBU. Nie wiem, czy to dużo ale ja ogólnie bardzo słabo odczuwam goryczkę, więc tutaj mi ona odpowiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jestem po warzeniu instruktażowym z kolegą świerzakiem, blg wyszlo 13, więc trochę mniej niż planowane ale pierwszy raz śrutownik był w użyciu, więc wina śruty zapewne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam uwrzyć to piwko, a na stanie jako zamiennik słodu Victory mam tylko słód bursztynowy ze Strzegomia. Jakie macie doświadczenia z tym słodem? Jest chociaz trochę podobny do w/w lub polecanych zamienników czy też lepiej ekstra zamówić paczkę i kupić któryś z polecanych słodów? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.