Jump to content

Nagazowanie piwa "sklepowego" w kegu


myslav86
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich . Próbowałem znaleźć temat szukajka ale nic nie znalazłem. Proszę więc was o poradę. Mam kega 20l

Po browarze Warka. Mam ściągnięte zabezpieczenie. Jest szczelny. Mam rollbar. Butle CO2, schladzarke, czyli cały komplet. Zawsze zamawiałem piwo gotowe z browaru. Teraz w planach mam takie coś żeby kupić piwo butelkowe, przelać do kega, nagazowac i podawac jako lane. Wiem ze większość powie ze to słaby pomysł ale chciałbym mieć lane piwo takie którego nie kupię lanego np. Desperadosa itp. Robię też dużą ilość swojego wina. Takie winko też bym mógł za serwować jako lane. Problem polega na tym że przy przelewaniu piwa z butelki czy puszki do kega oni się wygazowuja. Już kilka razy tak zrobiłem , próbowałem przed tym "nagazowac" piwo ale końcowy efekt był taki że było lekko gazowane ale nie tak jak bym chciał. 

I tu pytanie:

Czy z tym sprzętem jakim dysponuje jestem w stanie nagazowac to piwo w kegu do takiego stopnia aby było zbliżone do tych w butelce? 

Bardzo proszę o poradę i wyrozumiałość. 

Jeśli będzie potrzeba to dorzucę zdjecia. 

Link to comment
Share on other sites

Skoro możena w kegu nagazować piwo od zera, to tym bardziej można już częściowo nasycone. Kwestia czasu oraz ciśnienia i temperatury. Problemem może być utlenienie przy przelewaniu oraz gorsza piana (ponoć niektóre budulce piany są "jednorazowe").

Link to comment
Share on other sites

Cześć. Nie posiadam kega Warka, o którym napisałeś. Opiszę proces nagazowania, który stosuję na zasadzie Corneliusa. Przelewam zimne piwo do kega. Podłączam butle CO2 i ustawiam na 2,5bar. Turlam kegiem podłączonym do butli przez 1,5-2minuty. Po tej operacji keg ląduje w lodówce na około 24h. Następnego dnia już można wyszynkować nagazowane piwo.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi! 

Jeśli chodzi o przelewanie takiego piwa do kega. Może macie jakis sposób na to aby to piwo się tak nie pienilo i nie odgazowalo aż w takim stopniu? 

Rozumiem że najlepiej przelewać dobrze schłodzone tak? Piana o dziwo jest dość spójna po nalewaniu takiego piwa. 

I kolejna sprawa. Jeśli podłączę już butle z CO2 do kega to mogę miec problem z jednoczesnym turlaniem kegiem bo przewód od gazu jest co prawda dosyć długi ale przewód od piwa dość krótki. Jak odepnę przewód od piwa to po podpieciu głowicy i odkreceniu gazu piwo ucieknie przez otwór w głowicy zgadza sie? 

I jeszcze jedno. Jak już uda mi się jakoś nagazowac to piwko w kegu to musi on wylądować w lodowce? Podejrzewam że z tym będzie problem... 

Dzięki za sugestie 🙂👍

Link to comment
Share on other sites

Przelewaj zimne, im bliżej zera tym lepiej.

Głowicę zaślep np monetą włożoną pod króciec.

Jeżeli przelejesz tak zimne, to przez pewien czas pozostanie chłodne i bez lodówki, zwłaszcza trzymane na zewnątrz.

Pomijając oczywiście sens takiej operacji ;)

Ps. W tutorialach na forum jest szczegółowy opis nagazowywania.

Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

Ok. Czyli będę pilnował tego żeby było zimne. W jaki sposób próbować zablokować np moneta ten przewód od piwa przy głowicy? Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia. Czy ma znaczenie czy keg będzie pełny czy zapełnianiony np w połowie czy 3/4?I jeszcze jedno:

Gdzie znajdę te tutoriale z nagazowywaniem?

O tym dlaczego chce przelewac piwko do kega pisałem w pierwszym  poście 🙂

Dzięki 😉

Link to comment
Share on other sites

 

 

jeszcze jest gdzieś o rozlewie w kegi, musisz poszukać na forum

 

Głowicę zaślepiasz wkładając np monetę pod nypel, który nakręcasz na wyjściu piwnym, ale możesz równie dobrze podłączyć kran jeśli masz dostatecznie długi przewód. Poza tym nie trzeba koniecznie turlać, można też potrząsać - chodzi o przyspieszenie rozpuszczania gazu w piwie.

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, myslav86 napisał:

Ok. Czyli będę pilnował tego żeby było zimne. W jaki sposób próbować zablokować np moneta ten przewód od piwa przy głowicy? Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia. Czy ma znaczenie czy keg będzie pełny czy zapełnianiony np w połowie czy 3/4?I jeszcze jedno:

Gdzie znajdę te tutoriale z nagazowywaniem?

O tym dlaczego chce przelewac piwko do kega pisałem w pierwszym  poście 🙂

Dzięki 😉

przez 15 lat nie korzystam z tabelek nagazowania, po prostu pobujam i próbuję

ps Desperados z beczki, albo taki kustoszek malinowy. Wśród birgiczków to +10 do reputacji

ps2 i to utlenienie, mmmmm

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Tak jeszcze uwaga. Skoro Desperados jest dostępny w 5 litrowych party kegach, może lepiej przelewać z nich zamiast butelki albo bez tej całej skomplikowanej procesury poić gości z party mega bezpośrednio?

Link to comment
Share on other sites

Jak już wspomniałem Desperadosa dałem tu tylko jako przykład. Mowa o każdym piwie które chiałbym mieć w kegu.Wino domowe też można przelac i zrobić z niego lane musujące. Z dużymi opakowaniami to jak najbardziej dobry pomysł. 

A jak jest z kwestia napełnienia tego kega? 

Lepiej jest do pełna, do polowy? 

Czy nie ma to znaczenia przy nagazowaniu? 

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, myslav86 napisał:

Jak już wspomniałem Desperadosa dałem tu tylko jako przykład. Mowa o każdym piwie które chiałbym mieć w kegu.Wino domowe też można przelac i zrobić z niego lane musujące. Z dużymi opakowaniami to jak najbardziej dobry pomysł. 

A jak jest z kwestia napełnienia tego kega? 

Lepiej jest do pełna, do polowy? 

Czy nie ma to znaczenia przy nagazowaniu? 

Moim zdaniem gdy keg jest pełen to trudniej sie gazuje. Jak długo spijasz takiego kega 20l?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.