Jump to content
Sign in to follow this  
PariiSG

Browar Goray...

Recommended Posts

Witam serdecznie, jeszcze nie było okazji się przywitać...

 

Tak więc zaczynam z pierwszą warką którą będę zacierał(mam już 2 inne na brewkitach).

Pierwszym piwem będzie Pszeniczniak...

Wg. receptury którą znalazłem na piwo.org z minimalnymi zmianami...

 

#3 Pszeniczne

Składniki:

- słód pszeniczny 2,5 kg,

- słód pilzneński 2 kg,

- słód Carahell 0,3 kg,

- chmiel aromatyczny Żatecki 40 g granulat,

- chmiel goryczkowy Marynka 40 g granulat.

 

Zacieranie

13 L wody

45°C 10 minut przerwa ferulikowa

53°C 15 minut przerwa białkowa

63°C 30 minut przerwa maltozowa

72°C do negatywnej próby jodowej

78°C filtracja

 

Chmielenie

80 minut

 

W 10 minuta 20g aromatyczny Żatecki granulki

W 30 minuta 20g goryczkowy Marynka granulki

W 75 minuta 20g aromatyczny Żatecki granulki

Wysładzanie 2 x 5L

 

Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

Mam jeszcze pytanko, czy czas chmielenia jest ok, na pszeniczniaka?

 

Zabieram sie do roboty,

Edited by PariiSG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym użył tylko Żateckiego od początku gotowania lub 20 g Marynki. 40 g Marynki to zdecydowanie za dużo, chyba że chcesz uwarzyć niestylowe piwo bo tak chmielone Ci akurat smakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, użyję Żateckiego, nie wiem czy mi tamto tak smakuje bo nigdy nie robiłem... ;] Może kiedyś się odważe. Ale narazie miało być takie mniej więcej podstawowe. Ile czasu mam go gotować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczniaki należą do piw z małą zawartością chmielu. Jeśli chcesz spróbować piwa mocno chmielonego uwarz inny styl i się przekonasz czy Ci smakuje. 60 minut gotowania wystarczy.

Edited by 19Mateusz87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie... Czy taka brzeczka, bez dodania drożdży może stać w temp. pokojowej tak przez jeden - dwa dni?

Bo się kurczę zapomniałem i zapomniałem zrobić drożdże, znaczy je przygotować... chyba że mogę wlać do fermentatora bez przygotowywania starteru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

było o tym nie raz, lepiej dać jak najszybciej jakie się ma, jak masz suche to rozsypujesz po wierchu i już

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, czyli mam dać je odrazu, czy mam robić starter, bo zadałbym je za jakies 2-3 h

Edited by PariiSG

Share this post


Link to post
Share on other sites

płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen, tak teraz przeczytałem, że do pszenicznych nie jest potrzebny starter, ale jak już starter, to jak go zrobić, z wodą samą może być? Bo ekstraktu nie mam, ani nie moge użyć brzeczki... bo jeszcze gotuję.;]

Edited by PariiSG

Share this post


Link to post
Share on other sites
płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen, tak teraz przeczytałem, że do pszenicznych nie jest potrzebny starter, ale jak już starter, to jak go zrobić, z wodą samą może być? Bo ekstraktu nie mam, ani nie moge użyć brzeczki... bo jeszcze gotuję.;]

Po co uwadniać w wodzie płynne drożdże, skoro już są w formie płynnej? Jak masz na puchniętą saszetkę to wlej do brzeczki o temp 22-23°C I ruszą bez problemu, potem do chłodnego tak żeby sobie fermentowało w 17-18°C i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie odstawiłem do ostudzenia, niestety studzę w wannie... ;/ więc do fermentatora wleję jutro rano.

 

Po chmieleniu "piwo" ma taki dziwny zapach, oraz nie było "szumowiny" podczas gotowania, trochę się martwię o przyszła wareczkę. Mam nadzieję że wszystko będzie ok.

Edited by PariiSG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Dziś zlane piwko na burzliwą.

 

Blg: 16

Ile litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko właśnie zlane do butelek.

Na koniec fermentacji otrzymałem 5 Blg.

Zobaczymy za kilka tygodni co z tego będzie... ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwko właśnie zlane do butelek.

Na koniec fermentacji otrzymałem 5 Blg.

Zobaczymy za kilka tygodni co z tego będzie... ;]

Ile dałeś surowca do refermentacji i na ile litrów w butelkach?

 

Piwo nisko odfermentowało i może się przegazować jeżeli surowca było za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odferementowało wydaje mi się na maksa, bo już od 3 dni stał ten sam poziom Blg...

Dałem ok. 170 g glukozy... na dokładnie 18L

Myślisz że może mi wybuchnąć, czy tylko przy otwarciu może wygazować się.,..

A jeszcze jedno po jakim czasie będzie już zdatne do picia?;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z 16 do 5°Blg to nie jest tak źle, słabo by było odfermentowane jakbyś startował z 12.

 

170g na 18l to dużo, ale nie za dużo. Butelki wytrzymają, o ile rzeczywiście fermentacja już się zakończyła.

 

Zdatne do picia będzie po 3-4 dniach, dobre po tygodniu, doskonałe po 2 tygodniach i od tego momentu już może być tylko gorzej. Pszenice jednak trzeba spijać szybko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po przerwie,

pierwsze piwo zacierane już zostało otwarte... jest rewelacyjne. Ale do rzeczy... Ciekawi mnie czy dało by radę zrobić Pszeniczniaka, ale takiego bożonarodzeniowego. Trochę poczytałem, ale nie do końca wiem, jakie najlepiej dodać przyprawy i czy nie zepsuje to piwa...

Bo chodzi mi o czas, czyli najlepszy byłby właśnie pszeniczniak....

 

Receptura na nowe piwko(nie mam innych słodów, a muszę je wykorzystać, bo są już ześrutowane):

 

- słód pszeniczny 2,5 kg,

- słód pilzneński 3 kg,

- słód Carahell 0,7 kg, specjalnie, by uzyskać treściwszego pszeniczniaka...

- chmiel aromatyczny Żatecki 40 g granulat,

- gałka muszkatołowa 6 g

- imbir 6 g

- wanilia 2 laski

- cynamon 10 g

 

To tak narazie... czekam na opinie i komentarze... ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie ponownie po długiej przerwie.

W sobotę zrobiłem piwko to bożonarodzeniowe, w niedzielę zadałem drożdżami. I chyba mam problem. Za szybko mi się zrobi... ;/

Miało być na święta, a już schodzi mi Blg mocno. Na początku było 15 Blg, a już po 2 dniach schodzi mi na 8 Blg, oraz wygląd drożdży się zmienił ;/ nie wiem czy to źle, czy ta fermentacja nie jest trochę za szybka, gdyż nie chciałbym by to piwko mi za szybko nie wylądaowało w butlach, gdyż wtedy nie zdążę dać go "pod choinkę". Teraz pytanie. Czy jak zrobię cichą, nic się nie stanie piwu? I wtedy dotrzyma mi do świąt. Czy podczas cichej mi się nie zepsuje. Bo ostatnie już po 3 tygodniach była nie do picia, 10 butli poszło w piach.

Poradźcie mi jak mam zrobić tą cichą, bo nigdy nie robiłem.

 

Wieczorem podeślę zdjęcia drożdży powiecie mi czy wszystko jest, bo zaczynam się troche martwić.

Edited by PariiSG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie ponownie po długiej przerwie.

W sobotę zrobiłem piwko to bożonarodzeniowe, w niedzielę zadałem drożdżami. I chyba mam problem. Za szybko mi się zrobi... ;/

Miało być na święta, a już schodzi mi Blg mocno. Na początku było 15 Blg, a już po 2 dniach schodzi mi na 8 Blg, oraz wygląd drożdży się zmienił ;/ nie wiem czy to źle, czy ta fermentacja nie jest trochę za szybka, gdyż nie chciałbym by to piwko mi za szybko nie wylądaowało w butlach, gdyż wtedy nie zdążę dać go "pod choinkę". Teraz pytanie. Czy jak zrobię cichą, nic się nie stanie piwu? I wtedy dotrzyma mi do świąt. Czy podczas cichej mi się nie zepsuje. Bo ostatnie już po 3 tygodniach była nie do picia, 10 butli poszło w piach.

Poradźcie mi jak mam zrobić tą cichą, bo nigdy nie robiłem.

 

Wieczorem podeślę zdjęcia drożdży powiecie mi czy wszystko jest, bo zaczynam się troche martwić.

Coś kompletnie pomieszałeś, odwrotnie - to piwo nie zdąży ci prawidłowo odleżakować w butelkach do świąt! Moim zdaniem powinno poleżeć w butelkach min. 2-3 miesiące.

Jeżeli ostatnie piwo po jakimś czasie nie nadawało się do picia tzn, że było zainfekowane. Piwo domowe zawiera żywe drożdże - nie ma daty trwałości, wiadomo, z czasem się degraduje (miesiące i lata) ale ty nie o tym piszesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czegoś nie rozumiem, zgoda napisał mi że nie może długo stać... a Ty mi piszesz coś innego... już sam nie wiem...

Zdatne do picia będzie po 3-4 dniach, dobre po tygodniu, doskonałe po 2 tygodniach i od tego momentu już może być tylko gorzej. Pszenice jednak trzeba spijać szybko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi... Czy takie szybkie zbijanie Blg nie jest szkodliwe dla piwka?

Martwi mnie wizja szybkiego butelkowania... ;/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi... Czy takie szybkie zbijanie Blg nie jest szkodliwe dla piwka?

Martwi mnie wizja szybkiego butelkowania... ;/

Trochę podejrzanie szybko schodzi i może to źle się odbić na smaku, ale nie koniecznie - sa różne drożdże i różne piwa. Ale zanim dofermentuje do końca minie jescze trochę czasu, to nie jest proces liniowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.