Jump to content

Korekta OG krótkie pytanie.


Piotr Ba
 Share

Recommended Posts

Czy jeżeli do skorygowania OG tzn rozcięńczenia brzeczki do celowanego OG dolewam kranówy, to czy z ten sposób zakażam piwo ? Tzn czy możliwe że potencjalne infekcje mam od tego? Jeśli użyć wody butelkowanej ze sklepu to ona też nie jest jałowa.

Albo jeśli wkładam pławik spryskany spirolem dezynfekcyjnym to czy tak też zakażam brzezkę?

Link to comment
Share on other sites

Ja wlewam wodę butelkowaną i nigdy nie miałem problemu. Jałowa pewnie nie jest, ale muszą te butelki przestać kilka miesięcy na półkach sklepowych, więc o higienę na rozlewie też muszą dbać. 

Najważniejsze to mieć silne i zdrowe drożdże aby jak najszybciej opanowały środowisko, bo w jakimś stopniu i tak do brzeczki coś się przedostaje podczas przelewania do fermentora, napowietrzania czy zadawania drożdży. 

Link to comment
Share on other sites

To zależy skąd masz kranówę, zawsze można zbadać.

Dla bezpieczeństwa możesz przegotować albo lać butelkowaną.

Ja płuczę kranówą sprzęt i od tego nie mam infekcji, te zdarzają mi się jedynie niekiedy przy baaardzo długim przechowywaniu piwa w fermentorze, szczególnie np na balkonie - najczęściej z braku czasu (i chęci) do zakegowania (tak wiem to zajmuje 10 minut).

Link to comment
Share on other sites

Ponoć często słabym punktem jest instalacja już w samym budynku. Ja bym kranówki w ogóle nie lał, a w ostateczności do gorącej brzeczki przed chłodzeniem, żeby przynajmniej przeszła pasteryzację.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 16.09.2022 o 12:45, Piotr Ba napisał:

Czy jeżeli do skorygowania OG tzn rozcięńczenia brzeczki do celowanego OG dolewam kranówy, to czy z ten sposób zakażam piwo ? Tzn czy możliwe że potencjalne infekcje mam od tego? Jeśli użyć wody butelkowanej ze sklepu to ona też nie jest jałowa.

Albo jeśli wkładam pławik spryskany spirolem dezynfekcyjnym to czy tak też zakażam brzezkę?

Zainwestuj w refraktometr, 5 minut przed końcem gotowania sprawdzasz OG i jeśli wymaga korekty w dół, dolewasz wrzątku

Link to comment
Share on other sites

Zanim kupiłem refraktometr często korygowałem wodą z butelki, mało tego - nawet teraz, robię duże warki tak je licząc, by na koniec otrzymać wymagane OG, dolewając 3l wody w temp 2-3C

I nigdy nie miałem infekcji od wody.

Szukaj gdzie indziej

Link to comment
Share on other sites

No to pilsner jest czysty i inne warki tez, a kolonskiemu nagle zaszkodziło? Trudno to zresztą logicznie powiązać. Ale teoretycznie woda surowa może być przyczyną. Wiem że refraktometr muszę kupić ale nie mogę się na to zdobyć. Znów dokładanie kasy wiecie jak to jest. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Piotr Ba napisał:

No to pilsner jest czysty i inne warki tez, a kolonskiemu nagle zaszkodziło? Trudno to zresztą logicznie powiązać. Ale teoretycznie woda surowa może być przyczyną. Wiem że refraktometr muszę kupić ale nie mogę się na to zdobyć. Znów dokładanie kasy wiecie jak to jest. 

Zaszkodzić mogło wiele rzeczy, a czy pilsner czysty, to wyślij do oceny, bo jak uwarzyłeś to kolońskie, to byłeś zachwycony i nawet pisałeś, że wiesz już, jak powinno tp piwo wyglądać...

Czasem jest tak, że jak dana wada powtarza się z warki na warki, to przestaje nam przeszkadzać i jej nie wyczuwamy, a poczęstowani nią degustatorzy i owszem,.

Dlatego warto wymieniać się piwami.

 

Co do kosztów to wiesz... Ja wybrałem inną drogę - zamiast GF zwykły kociołek za 1000zł, ale do tego śrutownik, refraktometr, ph-metr, iSpindle...

W sumie kosztowało to mniej, niż sam GF, a możliwości, informacji dostarcza więcej...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.