Jump to content

Pytanie o Klarstein Mundschenk


fenak
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie jako nowy użytkownik.

Parę lat wstecz zakupiłem Klarstein Mundschenk w wersji podstawowej (chyba 30 litrów), uwarzyłem kilka warek, potem musiałem zarzucić temat ze względów mieszkaniowych. Teraz powróciłem do zabawy z piwem i musiałem sporo sobie przypomnieć. Za mną dwie warki z marnymi efektami, więc muszę zapytać o kilka spraw.

1. Czy zacieracie z założonym sitem górnym? Bo czytałem kilka opinii, że się go nie używa i trzeba mieszać ze względu na błędne pomiary temperatury i w efekcie beznadziejną wydajność zacierania.
2. Zupełnie przypadkowo przy ostatniej warce nie założyłem sita górnego i zacier ze słodem przelewał się przez centralną rurkę. To co się działo potem, każdy może się domyśleć. Dobrze, że pompa nadal działa, oczyściłem ją na "jałowym" rozruchu tylko z wodą
3. Jaki stosujecie stusunek woda/zasyp w takim sprzęcie. Niektórzy podają 5/1 ale bez użycia sita górnego musiałbym warzyć mało piwa, ew. o małym BLG, całość przelałaby mi się znowu do centralnej rurki
4. Czy zmiana przepływu przez pompę, ma jakiś sens, czy tylko puszczamy na maksymalnym przepływie?
5. Macie jakieś inne swoje wyrobione schematy w użytkowaniu i ewentualnie jak zwiększyć wydajność zacierania i lepsze piwa z użyciem tego kotła?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, fenak napisał:

Witam serdecznie jako nowy użytkownik.

Parę lat wstecz zakupiłem Klarstein Mundschenk w wersji podstawowej (chyba 30 litrów), uwarzyłem kilka warek, potem musiałem zarzucić temat ze względów mieszkaniowych. Teraz powróciłem do zabawy z piwem i musiałem sporo sobie przypomnieć. Za mną dwie warki z marnymi efektami, więc muszę zapytać o kilka spraw.

1. Czy zacieracie z założonym sitem górnym? Bo czytałem kilka opinii, że się go nie używa i trzeba mieszać ze względu na błędne pomiary temperatury i w efekcie beznadziejną wydajność zacierania.
2. Zupełnie przypadkowo przy ostatniej warce nie założyłem sita górnego i zacier ze słodem przelewał się przez centralną rurkę. To co się działo potem, każdy może się domyśleć. Dobrze, że pompa nadal działa, oczyściłem ją na "jałowym" rozruchu tylko z wodą
3. Jaki stosujecie stusunek woda/zasyp w takim sprzęcie. Niektórzy podają 5/1 ale bez użycia sita górnego musiałbym warzyć mało piwa, ew. o małym BLG, całość przelałaby mi się znowu do centralnej rurki
4. Czy zmiana przepływu przez pompę, ma jakiś sens, czy tylko puszczamy na maksymalnym przepływie?
5. Macie jakieś inne swoje wyrobione schematy w użytkowaniu i ewentualnie jak zwiększyć wydajność zacierania i lepsze piwa z użyciem tego kotła?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

1 Nie zakładam górnego sita

2 Wywaliłem rurke  i zaślepiłem otwór

3 stosunek 4-5/1 w 40l warzę warki 27l do fermentora blg 11-15

4 daje na 1/2 przepływu

5 dołożyłem sito na dno oraz hopstoper od lewatywy

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, anteks said:

1 Nie zakładam górnego sita

2 Wywaliłem rurke  i zaślepiłem otwór

3 stosunek 4-5/1 w 40l warzę warki 27l do fermentora blg 11-15

4 daje na 1/2 przepływu

5 dołożyłem sito na dno oraz hopstoper od lewatywy

W sumie masz jakieś zdjęcia jak to wygląda po modyfikacjach? Skąd masz sito i jaki otwór zaślepiłeś, jaki dokładnie hopstoper? Czyli rozumiem również, że mieszasz

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, anteks said:

IMG_20220912_193538.jpg

IMG_20220912_193614_1.jpg

Dzięki wielkie. Czyli oryginalna zakrętka na rurkę, a sito i hop spider robiony na zamówienie u innego forumowicza. Zmieniło Ci to wiele? Masz większą wydajność? Czy może coś jeszcze polepsza?

Link to comment
Share on other sites

Miałem taki sam setup jak Anteks. W przypadku górnego sita, wszystko zależy od grubości śrutowania. Mam znany i popularny śrutownik od Patryka z olx. Na szparze 0,9 mm i delikatnym zwilgotnieniu ziarna poprzez pryskanie spryskiwaczem i mieszanie wychodziła mi idealna grubość i nic się nie przelewało przez rurkę. Gdy stoi się przy garze i miesza zacier, odpowienio wysładza i pilnuje ph  można spokojnie osiągnąć 80% wydajność. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, buk0 said:

Miałem taki sam setup jak Anteks. W przypadku górnego sita, wszystko zależy od grubości śrutowania. Mam znany i popularny śrutownik od Patryka z olx. Na szparze 0,9 mm i delikatnym zwilgotnieniu ziarna poprzez pryskanie spryskiwaczem i mieszanie wychodziła mi idealna grubość i nic się nie przelewało przez rurkę. Gdy stoi się przy garze i miesza zacier, odpowienio wysładza i pilnuje ph  można spokojnie osiągnąć 80% wydajność. 

Mnie zadowoli w zupełności wydajność na poziomie 75%. Warzę piwa do ok 15 litrów. Rozmawiałem z kolegą, który wygrał kilka konkursów, ma Royala i zaciera z górnym sitem zawsze. Powiedział nawet, że ostatnio wyszło mu słabo z wydajnością, ale przeliczyłem i uzyskał 76%. Imo gra nie warta świeczki, a jeżeli już udoskonalać to kupić Grainfathera z serii G.
Z tego co spróbowałem mojego ostatniego (tego nieudanego) młodego piwa, to mam większy chyba problem z goryczką, bo wyszło mocno goryczkowe, mimo obliczeń na brewness, może brewfather.app, którego teraz zaczynam używać sprawdzi się lepiej
Cóż, najlepiej samemu próbować i kombinować. Dzięki wielkie za pomoc

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.09.2022 o 06:50, fenak napisał:

Dzięki wielkie. Czyli oryginalna zakrętka na rurkę, a sito i hop spider robiony na zamówienie u innego forumowicza. Zmieniło Ci to wiele? Masz większą wydajność? Czy może coś jeszcze polepsza?

dół od rurki a nakrętka to zaślepka od rurki, wszystko od lewatywy

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.