Jump to content

Kilka pytań do ekspertów


 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim, mam kilka pytań do ekspertów:

1. Pod koniec gotowania wrzuciłem whirloc 1/2. Po wystygnięciu brzeczki przelałem do fermentatora z drożdżami ale zapomniałem nie przelewać tego co się wytrąciło? Czy wpłynie to na smak i proces fermentacji? (Pils)
 

2. Jak piszą w instrukcjach np. Temperatura 52 stopnie przez 10 minut potem np. 72 stopnie przez 30 minut to ten czas liczymy dopiero od momentu gdy dojdziemy do tej temperatury? 
 

3. jak kończycie gotowanie i np jest za mało wody to dolewacie wody np mineralnej tak by było 20l (w takich proporcjach warzę piwo) ? I odpowiednio przy przelewaniu z burzliwej na cichą lub przed butelkowanie uzupełniacie wodę jeżeli jest mniej? 
 

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi. 

Link to comment
Share on other sites

1. Opadnie wszystko.
2. Jak będziesz mieszał ciągle to trafisz z temperaturą. Bez mieszkania temperatura na dole jest inna niż u góry. Fermentacja najważniejsza. Przy pilsie musisz mieć lodówkę.
3. Jak chcesz możesz dolać. Po którejś warce będziesz wiedział ile ma wyjść wody i blg.

Link to comment
Share on other sites

Wodę można a nawet powinno się dodać jeśli za dużo jej odparowałeś a chcesz uzyskać balans słodu i goryczki zgodnie z receptura. Odparowujesz tylko wodę a więc piwo będzie bardziej pełne, mocniejsze i będzie miało więcej IBU niż w założeniach. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzić BLG bo czasami jest słabsza efektywność zacierania I może się okazać, że jak dodasz te 2 litry to wyjdzie np dziesiątka.

Link to comment
Share on other sites

54 minuty temu, Artanis02 napisał:

Strasznie mało IBU. Nie przeliczałem receptury ale wyjdzie ulep. 23 plato gęstości to też dużo jak na baltycki. Na taką gestosc potrzebujesz bardzo dobra gęstwę. Wracając do zacieru 10,5 kg w jakimś 40l garze powinno się udać chociaż ciężko będzie to nie przypalić. Ja na boku przygotowałbym sobie z 8l wody w temp. zacieru i r azie potrzeby bym dodał. Później najwyżej odparujesz. Brakuje w recepturze informacji o wysladzaniu ale napewno warto to zrobić bo dużo cukrów jest w takiej ilości młóta.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie chcę zrobić bardzo słodkie, chociaż jeśli ma być aż nieprzyjemne to mogę dochmielić.

Co do gęstwy to wydaje mi się, że powinna być ok, z pierwszego warzenia mi została (pils) - tutaj pytanko -> czy można mieszać gęstwę ze świeżą paczką drożdży? Czy to pomoże?

Gar mam tylko 30L, stąd ta proporcja wody, ostatecznie mogę to jakoś rozdzielić lub po prostu uwarzyć mniej piwa.

Wysładzałbym bardzo długo, wszystko do odparowania.

Pomyślę, czy by nie zmniejszyć proporcji lub nie kupić 50L gara - oba rozwiązania zdałyby egzamin...?

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Artanis02 napisał:

Wysładzałbym bardzo długo

Imo lepiej wysladzac mniej na tego bałtycka i mieć mniej piwa o wyższym blg a z wysłodzin zrobić cienkusza jakiego

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, Artanis02 napisał:

Właśnie chcę zrobić bardzo słodkie, chociaż jeśli ma być aż nieprzyjemne to mogę dochmielić.

Co do gęstwy to wydaje mi się, że powinna być ok, z pierwszego warzenia mi została (pils) - tutaj pytanko -> czy można mieszać gęstwę ze świeżą paczką drożdży? Czy to pomoże?

Gar mam tylko 30L, stąd ta proporcja wody, ostatecznie mogę to jakoś rozdzielić lub po prostu uwarzyć mniej piwa.

Wysładzałbym bardzo długo, wszystko do odparowania.

Pomyślę, czy by nie zmniejszyć proporcji lub nie kupić 50L gara - oba rozwiązania zdałyby egzamin...?

 

Zdadzą egzamin. Jest jeszcze trzecia opcja, którą sam wykorzystuję przy mocniejszych piwach właśnie w 30 litrowym garze - zamiast części słodu bazowego dodaję puszkę ekstraktu.

Wtedy w miarę spokojnie można zatrzeć 8-9 kg słodu, a baling podbić ekstraktem.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Artanis02 napisał:

Cześć, dorzuciłbym pytanko, żeby nie tworzyć nowego tematu.

Kojarzycie jaki jest najniższy możliwy stosunek wody do ziarna? Mam przepis, z którego wychodzi mi 1.8 L / KG - da radę to mieszać?

Pozdrawiam

Kolega skradł mi temat :D 

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, INTseed napisał:

1. Opadnie wszystko.
2. Jak będziesz mieszał ciągle to trafisz z temperaturą. Bez mieszkania temperatura na dole jest inna niż u góry. Fermentacja najważniejsza. Przy pilsie musisz mieć lodówkę.
3. Jak chcesz możesz dolać. Po którejś warce będziesz wiedział ile ma wyjść wody i blg.

Dzięki za odpowiedz…

lodówkę mam ale teraz mam inny problem. Warkę wystudzilem do 8 stopni i zadalem drożdże suche wsadziłem do lodówki i widzę po 24h jakby drożdże nie wystartowały. Mam plan wstawić do pokoju ten baniak by złapało wyższa temperaturę i dopiero wtedy schłodzić po raz drugi myślicie ze to dobry pomysł? 
 

Link to comment
Share on other sites

Jakie drożdże? Jeśli coś pokroju W34/70 to dobra temperatura na start, dałbym im trochę czasu jeszcze. Nie ma żadnego śladu na powierzchni? Ile drożdży zadałeś?

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Artanis02 napisał:

Właściwie nie mam nic przeciwko, ale problemem jest jednak objętość zacieru.

Pomyślę nad tym garem.

Zobacz jaka wyjdzie brzeczka przednia i ile jej uzyskasz na tej podstawie najwyżej zmienisz proporcje chmielenia. Jeśli masz indukcję to może uda się nawet w 30l garze tylko owiń gar ręcznikiem to powinna temperatura się utrzymać a przy kilku podgrzaniach ryzyko przypalenia jest minimalne jak pomieszasz. Wysłodziny zlej do jakiegoś drugiego gara/garów i odparuj je, może cześć z nich wykorzystasz.

Edit: A czy masz informację jak smakowało piwo wg tej receptury? W sumie to duży udzial palonych słodów i może dlatego brak chmielu na goryczkę? 

Edited by Glabro
Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Salkin Bukaj napisał:

Kolega skradł mi temat :D 

Haha sorry. Ja chyba tu kończę.

8 godzin temu, Salkin Bukaj napisał:

Dzięki za odpowiedz…

lodówkę mam ale teraz mam inny problem. Warkę wystudzilem do 8 stopni i zadalem drożdże suche wsadziłem do lodówki i widzę po 24h jakby drożdże nie wystartowały. Mam plan wstawić do pokoju ten baniak by złapało wyższa temperaturę i dopiero wtedy schłodzić po raz drugi myślicie ze to dobry pomysł? 
 

Miałem ostatnio podobny problem, jeśli trzymasz w fermentorze to sprawdź też szczelność.

 

6 godzin temu, Glabro napisał:

Zobacz jaka wyjdzie brzeczka przednia i ile jej uzyskasz na tej podstawie najwyżej zmienisz proporcje chmielenia. Jeśli masz indukcję to może uda się nawet w 30l garze tylko owiń gar ręcznikiem to powinna temperatura się utrzymać a przy kilku podgrzaniach ryzyko przypalenia jest minimalne jak pomieszasz. Wysłodziny zlej do jakiegoś drugiego gara/garów i odparuj je, może cześć z nich wykorzystasz.

Edit: A czy masz informację jak smakowało piwo wg tej receptury? W sumie to duży udzial palonych słodów i może dlatego brak chmielu na goryczkę? 

Nie mam takich informacji, wszystko tutaj jest raczej eksperymentem, ale nie przejmowałbym się jeśli wyjdzie bardzo słodkie, takie lubię. Mogę też rozdzielić chmiel na 2 czasy.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 11.09.2022 o 10:19, Salkin Bukaj napisał:

Cześć wszystkim, mam kilka pytań do ekspertów:

1. Pod koniec gotowania wrzuciłem whirloc 1/2. Po wystygnięciu brzeczki przelałem do fermentatora z drożdżami ale zapomniałem nie przelewać tego co się wytrąciło? Czy wpłynie to na smak i proces fermentacji? (Pils)

 

21 godzin temu, Salkin Bukaj napisał:

Warkę wystudzilem do 8 stopni i zadalem drożdże suche wsadziłem do lodówki i widzę po 24h jakby drożdże nie wystartowały.

 

 

Goracy osad jest w 100% do usniecia i nie powinien dostac sie do brzeczki. Jest on w szczegolnosci szkodliwy dla drozdzy i ich pracy, wiec moze to w duzej mierze skutkowac we wleczacej sie fermentacji a co za tym idzie gorszym smakiem.

Nastepna sprawa to jakie i ile drozdzy zadales na jaka ilosc brzeczki.

 

Godzinę temu, Artanis02 napisał:

Jeszcze tylko dopytam.

 

Z reguly pokolen drozdzy sie nie powinno mieszac.

Ale jesli masz swieza i zdrowa gestwe to ilosc po pierwszej fermentacji powinna Ci na nastepne piwo, rowniez mocniejsze wystarczyc.

Link to comment
Share on other sites

On 9/11/2022 at 7:24 PM, Artanis02 said:

Właściwie nie mam nic przeciwko, ale problemem jest jednak objętość zacieru.

Pomyślę nad tym garem.

Jak masz czas to możesz zacierać podwójnie. Zatrzeć i wysłodzić normalnie połowę słodu, a drugą połowę zatrzeć w już przygotowanej (nie przegotowanej!) brzeczce.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.