Jump to content
Sign in to follow this  
wojti

Przygotowania do pierwszej warki

Recommended Posts

Witam

 

dziś dotarła upragniona paczka z BA z wszystkim co potrzeba do robienia piwa

W niedziele - będzie pierwsze warzenie piwa ale przed tym chciałbym żebyście zweryfikowali to co mam robić - wiem ze to było na forum ale wole się upewnić ze coś nie przeoczę

 

na pierwszy ogień idzie stout

 

1.do warzenia bierze się 3-4 razy więcej wody niż słodów - 1 kg na 3-4 litry wody ? ile tej wody odparuje ?

2. po zasypaniu wody słodami jasnymi - trzymać w temp. 67 - 70 stopni aż do negatywnej próby ?

3. dodać ciemne słody i trzymać przez 10 - 15 min ?

4. podgrzać do 78 stopni i przelać do filtracji ?

5. odczekać około 30 min i filtrować - mętne zlewać do ponownej filtracji ?

6. wysładzać aż do uzyskania około 24 - 25 litrów brzeczki ?

Dziś także zauważyłem pierwszy problem - ale jutro może się wyjaśni - nie nastawiam się pozytywne rozwiązane do tego problemu

Mam 2 garnki do gotowania - 25 litrowy i 40 litrowy - w 40 zauważyłem dziś rdze - właśnie się moczy i jutro umyję go ale właśnie nie podoba mi się to i boję się ze ten garnek zostanie wyeliminowany z dalszej zabawy - bo ta rdza nie jest w jednym miejscu i nie jest jej mało

i tutaj też moje pytanie - mogę np uzyskać mniejszą ilość brzeczki do chmielenia - np 23 - 24 litry bo będę miał problem z garnkiem - chyba ze dodatkowo gotować bez chmielu w osobnym małym garnku i potem dolać do reszty jak odparuje część ?

 

bo może zrobić np - litr mniej piwa ale bardziej treściwe ?

co będzie lepsze ?

 

7. od chmielenia - rygor sterylności ?

8. granulat chmielu gotujemy w woreczkach czy nie ?

9. po gotowaniu - np 60 min ? studzimy - u mnie to bedzie proces naturalny - robimy to w fermentatorze czy w garnku którym chmieliliśmy ?

10. drożdże próbować rehydratyzacji czy lepiej rozsypać po brzeczce i potem napowietrzać - oczywiście jak będzie miała odpowiednią temp ?

 

licze na wasza pomoc i zrozumienie dla nowego

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

 

 

1.do warzenia bierze się 3-4 razy więcej wody niż słodów - 1 kg na 3-4 litry wody ? ile tej wody odparuje ?

2. po zasypaniu wody słodami jasnymi - trzymać w temp. 67 - 70 stopni aż do negatywnej próby ?

3. dodać ciemne słody i trzymać przez 10 - 15 min ?

4. podgrzać do 78 stopni i przelać do filtracji ?

5. odczekać około 30 min i filtrować - mętne zlewać do ponownej filtracji ?

6. wysładzać aż do uzyskania około 24 - 25 litrów brzeczki ?

Dziś także zauważyłem pierwszy problem - ale jutro może się wyjaśni - nie nastawiam się pozytywne rozwiązane do tego problemu

Mam 2 garnki do gotowania - 25 litrowy i 40 litrowy - w 40 zauważyłem dziś rdze - właśnie się moczy i jutro umyję go ale właśnie nie podoba mi się to i boję się ze ten garnek zostanie wyeliminowany z dalszej zabawy - bo ta rdza nie jest w jednym miejscu i nie jest jej mało

i tutaj też moje pytanie - mogę np uzyskać mniejszą ilość brzeczki do chmielenia - np 23 - 24 litry bo będę miał problem z garnkiem - chyba ze dodatkowo gotować bez chmielu w osobnym małym garnku i potem dolać do reszty jak odparuje część ?

 

bo może zrobić np - litr mniej piwa ale bardziej treściwe ?

co będzie lepsze ?

 

7. od chmielenia - rygor sterylności ?

8. granulat chmielu gotujemy w woreczkach czy nie ?

9. po gotowaniu - np 60 min ? studzimy - u mnie to bedzie proces naturalny - robimy to w fermentatorze czy w garnku którym chmieliliśmy ?

10. drożdże próbować rehydratyzacji czy lepiej rozsypać po brzeczce i potem napowietrzać - oczywiście jak będzie miała odpowiednią temp ?

 

licze na wasza pomoc i zrozumienie dla nowego

ad 1 chyba chodzi o zacieranie , tak

ad3-5 powinno być w instrukcji ( tak )

ad 6 zalezy od blg ( do warki 20 l powinien wystarczyć 25l garnek )

ad7 tak

ad 8-9 ja bym zrobił w woreczku bo w naturalnym chłodzeniu jeszcze się nachmieli

ad 10 rehdratyzować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zardzewiały garnek wyrzuć jak ten 25 litrowy okaże się za mały jak będziesz wysładzał końcówkę tak ze 3 litry wlej do mniejszego garnka oczywiście przegotuj to solidnie, dolej to potem do na chmielonej brzeczki do fermentatora. Sam tak robię bo mam jeszcze mniejszy garnek. Oczywiście planuje kupić większy. Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

z początku myślałem ze będzie ten garnek ok - nie zauważyłem tej rdzy - dopiero dziś - sprawdzę jeszcze go dokładnie

 

przynajmniej ta 25 jest nowa

 

wszytko się okaże w niedziele co się da zrobić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.