Jump to content
Sign in to follow this  
nikhil

Po jakim czasie najlepsze?

Recommended Posts

Mam taką propozycje czy mógłby ktoś doświadczony napisać po jakim czasie od uwarzenia najlepiej spożyć piwo w zależności od gatunku. Takiego podsumowania nie znalazłem, może źle szukałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...czy mógłby ktoś doświadczony napisać ...

Owszem, jako doświadczony - przez życie :D , napiszę.

Jak długo jesteś w stanie czekać na swoje piwo? Warz, żeby mieć przewagę 'podaży' nad 'popytem', w początkach to dosyć trudne (potem często też :) ), z czasem zobaczysz kiedy piwa przechowywane w warunkach jakie masz, mają optimum swojego smaku.

Tak przy okazji: mając kilka... różnych piw w piwniczce, musiałem w celu stwierdzenia braku infekcji spróbować świeżo butelkowanego stouta. Smak z nieprzefermentowanym jeszcze cukrem, okazał się na tyle dobry, że kilka butelek już ubyło. Stout nie był moim preferowanym gatunkiem, teraz po tych próbach wiem, że następnym z tego stylu będzie stout zacierany 'na słodko' lub milk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko fajnie ale natknąłem się na forum z opinią że portery powinny czekać aż pół roku. Poza tym ciężko mi pozostawić piwo na dłuższy czas niż 2 miesiące , oczywiście sam wszystkiego nie pije :D Warze max dwie warki miesięcznie takie mam realia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Poza tym ciężko mi pozostawić piwo na dłuższy czas niż 2 miesiące...

To masz swój optimum czas już określony.

Uogólniając - im wyższa gęstość początkowa, tym dłużej piwo powinno leżakować (na stojąco :D ).

Na początku najlepiej warzyć piwa do szybkiego spożycia, np. pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wszystko fajnie ale natknąłem się na forum z opinią że portery powinny czekać aż pół roku. Poza tym ciężko mi pozostawić piwo na dłuższy czas niż 2 miesiące , oczywiście sam wszystkiego nie pije :D Warze max dwie warki miesięcznie takie mam realia.

To sam Sobie odpowiedziałeś. 6 miesięcy to za długo. Więc o co pytasz? Mój poprzednik udzielił wyczerpującej odpowiedzi. Niestety podaż i popyt sterują rynkiem i naszymi domowymi browarami. Zrób solidny zapas i wtedy się przekonasz co jest najlepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dla ogólnienia stosuję taki czas leżakowania:

- pszeniczne 1tydz.

- ale 1mies.

- lager 6mies.

Doświadczeni piwowarzy uprzedzam "Proszę nie grzmieć!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem czyli nie ma ustalonych reguł . Poeksperymentuje z tym co mam. Mam jeszcze pytanie jak długo maksymalnie można trzymać piwo aby było zdatne do picia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja niedawno zalazłem jeszcze butelkę bittera, którego warzyłem z brew-kita na początku roku. Pomimo niezbyt dogodnych warunków przechowywania (a wręcz fatalnych, bo nie dysponuję zimną piwnicą, stał sobie w szafce przez całe letnie upały) nic, poza lekkim przegazowaniem mu się nie stało - w smaku był zdaje mi się podobny jak ponad pół roku temu!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej zapomnieć że się ma piwo. :) niewykonalne! :D

Ja zrobiłem tak że parę krat piwa wywiozłem z domu na parę miesięcy na działkę. Pozbyłem się ich z piwnicy tak więc nie kusiły swoją obecnością. Prawie o nich zapomniałem :) Niedawno je przywiozłem z powrotem i teraz mogę się delektować dobrze ułożonym i długo leżakowanym piwem (5 m-cy):)

Edited by korko_czong

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Mam jeszcze pytanie jak długo maksymalnie można trzymać piwo aby było zdatne do picia?

Pooglądaj i posłuchaj.

Wena powiedział tam coś o tym.

W piwniczkach piwowarów z pewnością znajdą się i dłużej czekające na 'swój czas' butelki. Był chyba gdzieś nawet taki wątek na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam prosty sposób mam garaż jakiś kilometr od domu i chociaż to nie tak daleko to nigdy mi się nie chce iść :D

 

A co do piwa i czasu moim zdaniem piwa do 15°Blg można pić po tygodniu. To że nie będzie to jeszcze maksimum smaku to i tak jest lepsze od koncernowego (osobiście kilka butelek wypijam wcześniej niż po tygodniu :) )

Edited by rosek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mam prosty sposób mam garaż jakiś kilometr od domu i chociaż to nie tak daleko to nigdy mi się nie chce iść :)

Gdybym ja miał taki garaż! Biegał bym 5-10 razy do garażu i z powrotem i za ostatnim razem wziął jedno piwo. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby się nie powtarzać co kiedyś pisałem. Mam jeszcze 1 piwo mojej pierwszej warki. oczywiście następne też mam. Wszystkie są pijalne. Zmieniły trochę smak, stały sie bardziej wytrawne. Co najważniejsze można je pić

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej zapomnieć że się ma piwo. :) niewykonalne! :)

Wykonalne, jeżeli nie jesteś alkoholikiem :D

 

 

A tak na serio, jak zaczniesz warzyć a nie myslec o tym,ze trzeba to pić, bo jest, to nazbiera ci się spora kolekcja, i wtedy możesz robic eksperymenty ile jakie piwo wytrzymuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 razy w miesiącu wydaje mi się być rozsądnym kompromisem między koniecznością zapewnienia rotacji butelek i skrzynek a potrzebą obcowania z gorącym zacierem. :D

 

Piwo próbuję po 2 tygodniach. Jak nie jest wystarczająco dobre, to ponowna próba za kolejny tydzień i kolejny, aż uznam że jest OK. I wtedy w tydzień schodzi reszta. Ciekaw jestem, czy z lagerami pójdzie mi równie dobrze. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Mam jeszcze 1 piwo mojej pierwszej warki. oczywiście następne też mam...

Bywało, że biorąc ostatnią butelkę z danej warki, wspominałem Twoje słowa o przechowywaniu piw ze wszystkich warzeń.

Swoje spijałem bez wielkich zahamowań - popyt przewyższał podaż :D (najstarsze to #12).

Przy okazji + za całokształt.

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 razy w miesiącu? to jest 120 litrów, 240 piw, dzielone przez 31dni to jest przeszło siedem piw dziennie. kiedy ty to spożywasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 razy w miesiącu? to jest 120 litrów, 240 piw, dzielone przez 31dni to jest przeszło siedem piw dziennie. kiedy ty to spożywasz?

Ciągnąc matematyczny wątek - pewnie 24/7/365 :D

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbliżają się chłody i zawsze wtedy troche maleje u mnie apetyt na "napoje chłodzące". Mam więc nadzieje że zostanie coś na dłużej. Niestety są naciski od moich zaprzyjaznonych "konsumentów" którym moje piwo raczej smakuje. Ty warz a my ci wszystko wypijemy :)

Musze się trzymać!

Edited by nikhil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie dla lagerów 0,5 roku to absolutne minimum. Najlepsze są po 1 lub 1,5 roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wg mnie dla lagerów 0,5 roku to absolutne minimum. Najlepsze są po 1 lub 1,5 roku.

Tak długo czekać? Chyba nie pokusze się o uwarzenie tego rodzaju piwa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja niedawno zalazłem jeszcze butelkę bittera, którego warzyłem z brew-kita na początku roku. Pomimo niezbyt dogodnych warunków przechowywania (a wręcz fatalnych, bo nie dysponuję zimną piwnicą, stał sobie w szafce przez całe letnie upały) nic, poza lekkim przegazowaniem mu się nie stało - w smaku był zdaje mi się podobny jak ponad pół roku temu!

ja właśnie otworzyłem znalezioną butelkę mojego pierwszego ever piwa. PSZENICZNE - chyba z pół roku leżało jeśli nie dłużej w ciepłej szafce nad kuchnią. Myślałem że do wylania. Okazało się że jest pycha!!! a było to partia, która miała wyraźne ślady infekcji i dziwny chemiczny posmak... (uznane jednomyślnie za nieudane)

Też z ekstraktu robione, może to wydłuża "trwałość" piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.