Jump to content
Sign in to follow this  
somek

Witam z Wrocławia ;]

Recommended Posts

Witam! Niedawno założyłem sobie tu profil, bo wierzę, że znajdę tu masę przydatnych informacji.. a że jestem jeszcze zielony i jak na razie więcej czytam niż warzę, to jest to chyba dla mnie dobre miejsce na zaczęcie zabawy w domowe piwko - mam rację? :D

 

Na koncie mam, jak do tej pory dwie warki 20L z brew kitów robione na początku roku, które rewelacyjne mi raczej nie wyszły (zapach jakby drożdżowo - owocowy), chyba dlatego, ze trzymałem je w zbyt wysokiej temperaturze (podejrzewam, że kolo 25°C wtedy było - okres grzewczy - a poza tym postawiłem fermentator koło grzejnika, bo myślałem, że drożdżom musi być ciepło ;)). Teraz chciałbym spróbować warzyć ze słodów i unikać wysokich temperatur. Stąd znalazłem się w tym gronie :).

 

Mam już nawet w domu surowce i potrzebny sprzęt. Czekam tylko na gar z nierdzewki, który robi mi kolega i może już dzisiaj pozacieram pierwszy raz! Na pierwszy ogień idzie Red Irish Ale. Mam nadzieje, że to nie jest zbyt ciężkie do zrobienia piwko, jak na nowicjusza :)

Edited by somek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam również z Wrocławia :D

 

Życzę powodzenia w nadchodzącym zacieraniu. Pamiętaj, że zawsze możesz pójść na szkółke niedzielną do Czeskiego Raju.

 

Powodzenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam również z Wrocławia :D

 

Życzę powodzenia w nadchodzącym zacieraniu. Pamiętaj, że zawsze możesz pójść na szkółke niedzielną do Czeskiego Raju.

 

Powodzenia :)

Właśnie widziałem, ale to chyba nie na tym forum, że można iść do Czeskiego Raju zobaczyć warzenie na żywo prowadzone chyba przez Marusię? W każdym bądź razie było chyba w zeszłą niedzielę i za późno się zorientowałem - już po fakcie - tak pewnie bym się pojawił ;]

 

A może jest gdzieś jakiś harmonogram takich imprez? Wtedy może nie przegapię kolejnej! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam na forum i życzę samych udanych warek. Jeśli możesz to proszę wrzuć na forum jakieś fotki tego gara z nierdzewki, który robi Ci kolega

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam na forum i życzę samych udanych warek. Jeśli możesz to proszę wrzuć na forum jakieś fotki tego gara z nierdzewki, który robi Ci kolega

Jak tylko będę go miał to się pochwalę. Narazie sam go jeszcze nie widziałem, ale ponoć zapowiada się wielki! Prawdopodobnie wyjdzie ponad 50L! To wręcz za dużo jak na takiego niedoświadczonego piwowara jak ja ;).

Nie wiem czy będę w stanie utrzymać w nim w miarę jednakową temperaturę przez dłuższy czas. Wydaje mi się, że zacier będzie mi się szybko ochładzał, bo ma być dość szeroki - 48cm średnicy! - ale za to zmieści mi się na wszystkich palnikach w kuchence, więc przynajmniej z dojściem do 100°C nie będę miał problemu! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prawdopodobnie wyjdzie ponad 50L! To wręcz za dużo jak na takiego niedoświadczonego piwowara jak ja lol.

Najwyżej będziesz warzył rzadko ale za to w konkretnych ilościach. Lepiej dokup fermentory i zbieraj już butelki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prawdopodobnie wyjdzie ponad 50L! To wręcz za dużo jak na takiego niedoświadczonego piwowara jak ja lol.

Najwyżej będziesz warzył rzadko ale za to w konkretnych ilościach. Lepiej dokup fermentory i zbieraj już butelki :)

Narazie mam dwa fermentatory 20L i 30L (w jednym wężyk z oplotu), a butelki już zbieram :D Najpierw spróbuje w mniejszych ilościach.. zawsze lepiej puścić 25L w kanał niż 50L ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się dowidziałem, że gar będę miał dopiero w następnym tygodniu i niestety nie powarzę sobie już w ten weekend :). Cóż, podobno piwowarstwo uczy cierpliwości! W tak zwanym międzyczasie pouczę się więc sztuki piwowarzenia "na sucho" w teorii :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za słowa wsparcia i zachęty. Szkoda, że jeszcze nie mogę warzyć, bo czuję wielką motywację do pracy! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i pozdrawiam kolejnego Dolnoślązaka :smilies:

Ciekawi mnie ten gar do gotowania jak będziesz go miał kliknij fotki i napisz jakie koszty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja również Was witam i pozdrawiam zibi i anteks! Gar już mam w domu. Nawet wczoraj poczyniłem pierwsza warkę :smilies:. Nie mogłem się powstrzymać - mieć już gar i nie warzyć?! ;) Zeszło mi chyba z 6 godzin - jak na pierwszy raz to chyba nieźle! Dziś wieczorem wrzucę może jakieś fotki, które robiłem wczoraj podczas zacierania i warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obiecane zdjęcia gara i moich wczorajszych działań zacierno- warzelnych. Gar jest naprawdę byczy i wygląda jakbym strzelał z armaty do muchy :)! Jedno już wiem po pierwszej warce - w mieszkaniu w bloku operowanie takim garem to męczarnia! Nabiegałem się z nim w tą i z powrotem, nadźwigałem (muszę sprawić sobie jakiś taboret i zmienić miejsce warzenia a na zacieranie w mieszkaniu nabędę lub zmontuję sobie gar max 40L).

 

20L warki w tym garze nie zajmuje nawet 1/3 objętości, bo ma pojemność około 95L! :) A więcej się nie da w nim warzyć w tych warunkach, bo mi kuchenka nie wytrzyma ciężaru :D. Poza tym na dwóch palnikach po wysładzaniu do wrzenia doprowadzałem chyba z pół godziny - a to "tylko" 20L było.

Edited by somek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gar zrobiony "po znajomości" (za przysłowiowe piwo) z odpadów, które i tak na złom by trafiły. W tej fabryce takie "małe" kawałki blachy idą do złomowania, bo nie da się już nic z nich zrobić! :) Ale niemalże 100L gar jeszcze się na szczęście dało!

Share this post


Link to post
Share on other sites
chętnie bym skorzystał z twoich znajomości :)

Chętnie bym służył pomocą, gdybym sam potrafił coś takiego zmajstrować. Kolegę i tak już naraziłem na zimne spojrzenie szefa! Już nie chciałem więcej wymagać od gara, choć przydałby się np. wspawany kran spustowy 1", bo niestety przelewanie przez przechylanie wymaga użycia sporej siły :rolleyes:. Ale to już niestety zrobię na własną rękę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Super ten GAR :D .Szkoda że kolega nie wspawał zaworu to połowa pracy prze zacieraniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.