Jump to content

Mała ilość brzeczki z zestawu na bazie słodów


krzys99
 Share

Recommended Posts

Razem z przyjaciółmi niedawno zaczęliśmy swoją przygodę z piwem domowym. Na swoim koncie mamy dwa piwa z brewkitów oraz dwa z samodzielnym zacieraniem. Problem jaki napotkaliśmy to mała ilość gotowego piwa w przypadku samodzielnego zacierania. Na początek zdecydowaliśmy się wybrać zestawy, jakie są dostępne na browamatorze. Jednym z nich była APA a drugie to Belgijskie Pale Ale. Oba zestawy są przeznaczone na 20L gotowego piwa. Nam natomiast za pierwszym razem (APA) wyszło 16L - tu popełniliśmy błąd, za krótko wysładzaliśmy i nie uzyskaliśmy 22 litrów jakie zalecane są w instrukcji. Ponadto w przypadku tak mocno chmielowego piwa sporo zostało w garze z chmielinami. Przeanalizowaliśmy błędy i przy drugim piwie (Belgijskim) wysłodziliśmy tyle na ile pozwolił nam gar (23L). W rezultacie skończyło się na 17,5 L gotowej brzeczki przed fermentacją.

I tu pojawia się nasze pytanie. Dlaczego uzyskujemy tak małą ilość piwa? Czy powinniśmy wysładzać jeszcze dłużej? Czy może zbyt dużo zostawiamy brzeczki w garze z chmielinami? Może warto dodać, że kuchenka, która mamy nie należy do najmocniejszych i dość długo trwało zagotowanie gara - może z tego powodu odparowało więcej niż producent w recepturze zakłada. Strata ponad dwóch litrów piwa boli, nie mówiąc już o dużo mocniejszej goryczce wynikającej z tak małej ilości piwa, która w apie była przytłaczająca. 
 

Bonusowe pytanie. Macie jakiś sprawdzony sposób na szybki pomiar BLG w gorącej brzeczce podczas wysładzania? Nie wydając majątku na refraktometr. 
 

 

Edited by krzys99
Literówka
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

podaj zasypy obydwu piw, blg po wysladzanie i po warzeniu, litry wody do zacierania i wysladzanie. To ułatwi podpowiedzi.

 

A co do wątków pobocznych:

Refraktometr nie kosztuje fortuny.

Odzysk chmielin jest łatwym sposobem na zwiększenie litrażu (siateczka na warzywa  Biednej/Lidla wymoczony w starsanie ma swój wątek na forum). Grzałka zanurzeniowa przyspiesza wrzenie. Wysoki i wąski garnek może zmniejszyc odparowanie

Link to comment
Share on other sites

1. Refraktometr to jedna z najlepszych inwestycji w mojej warzelni, zaraz po chłodnicy.

2. Wysłodziliście do 23l (mierzone podejrzewam w temperaturze ok. 60 stopni). W zależności od średnicy gara zmieni się odparowanie oraz straty z osadów / chmielenia. Im szerszy gar tym gorzej. Podejrzewam, że mnóstwo cukrów zostało Wam w młócie.

3. Jakie BLG uzyskaliście? Jeśli zamiast 20l 12P macie 17.5l @ 14P to raczej wszystko w normie. 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Dokładne parametry podam jak będę miał dostęp do notatek. Pamiętam, że po wysladzaniu drugiego piwa (Belgijskie) mieliśmy około 23L w garze. Po zagotowaniu, schłodzeniu, przelaniu do wiadra bez chmielin zostało 17,5 L 12BLG (tyle BLG producent zakłada na 20L). Wniosek, że nadal za mało wysłodziliśmy? Powinniśmy to robić do osiągnięcia np 25 L znając ilość strat z gotowania i chmielenia?

 

Co do refraktometru to faktycznie nie kosztuje fortuny. Przyznaję, że patrzyliśmy na cenę tylko w jednym miejscu, a okazuje się, że da się go kupić znacznie taniej. Na pewno się zaopatrzymy.

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, krzys99 napisał:

Powinniśmy to robić do osiągnięcia np 25 L znając ilość strat z gotowania i chmielenia?

Raczej do pożądanego blg, wiedząc ile odparuje. A  przy zbyt wysokim blg (np 14 gdy zakładałeś 12) zawsze można dolać wody. Odwrotnie już jest ciężko.

Tak jak pisał @zasada, szczegóły rzucą światło na temat.

Link to comment
Share on other sites

 

W dniu 1.09.2022 o 18:35, zasada napisał:

Cześć,

podaj zasypy obydwu piw, blg po wysladzanie i po warzeniu, litry wody do zacierania i wysladzanie. To ułatwi podpowiedzi.

 

W dniu 1.09.2022 o 21:13, Pingwinho napisał:

3. Jakie BLG uzyskaliście? Jeśli zamiast 20l 12P macie 17.5l @ 14P to raczej wszystko w normie. 

 

 

Cześć, podaje informacje co do Belgijskiego Pale Ale:

 

Zacier:

- 17 L

- Łączna ilość słodu: 4 kg

 

Wysładzanie:

- 22 L

- 10,5 BLG

 

Start burzliwej:

- 17,5 L

- 12 BLG

 

Koniec burzliwej (7dni):

- 17 L

- 5 BLG

 

BLG mierzyliśmy zawsze w temperaturze około 20-24 stopni wprowadzając ewentualną poprawkę.

 

 

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, FilipK napisał:

Wysładzanie: - 22 L

To objętość po wysładzaniu, tak?

Czyli zacieranie 4 kg słodu w 17 litrach wody. Zakładamy ok. 0,85 litra zostaje w kilogramie słodu, to daje 17 - (4*0,85) czyli zgrubnie 13,5 litra brzeczki, wysładzaliście ~8,5 litrami tak?

Odparowało wam ok. 4,5 litra. Zgadza się? Według mnie za mało słodu od początku i tyle. Grubość śrutowania i pH wody do wysładzania mogą jeszcze robić robotę.

 

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, zasada napisał:

To objętość po wysładzaniu, tak?

Tak, wysladzaliśmy zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu, czyli do 22L.

25 minut temu, zasada napisał:

wysładzaliście ~8,5 litrami tak?

Na to wychodzi, tego nie sprawdzaliśmy, poprostu wysladzaliśmy do zalecanej ilości brzeczki.

25 minut temu, zasada napisał:

Odparowało wam ok. 4,5 litra. Zgadza się? Według mnie za mało słodu od początku i tyle. Grubość śrutowania i pH wody do wysładzania mogą jeszcze robić robotę.

Czyli używając tych gotowych zestawów nie ma co liczyć na 20L gotowego piwa? Z drugiej strony 20% straty z odparowania to chyba bardzo dużo. Zamawiamy już ześrutowane więc jedyne nad czym na te chwilę możemy popracować to pH wody.

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, krzys99 napisał:

używając tych gotowych zestawów nie ma co liczyć na 20L gotowego piwa

Wszystko zależy jaką wydajność przyjął twórca zestawu i jaką wydajność macie.

Jeszcze tempo wysładzania, ale o tym już chyba wyżej było wspomniane.

Link to comment
Share on other sites

Odparowanie to nie strata, bo brzeczka się zagęszcza.

Kwestia wydajności do dość szeroki temat, ma tu znaczenie również doświadczenie i znajomość sprzętu.

Jeżeli Waszym celem jest 20l, dodajcie następnym razem pół kilo słodu więcej.

Link to comment
Share on other sites

Podsumowując:

Twórca zestawu przyjął, że powinniśmy uzyskać 20 litrów piwa 12 BLG (gotowe zestawy z browamatora). Stąd nasze zakłopotanie, bo finalnie wychodzi nam 2.5 litra mniej niż zakładane.

 

Koniec końców rozumiem, że nie osiągniemy przewidywanej wydajności, ponieważ te 17.5 litra już samo w sobie ma 12 BLG, a nasze uzyskane po wysładzaniu 22 litry mają 10,5 BLG. Samo odparowanie nie "psuje" nam ilości piwa, bo de facto BLG spadło do pożądanego poziomu. A gdyby BLG było wyższe to zawsze można dolać wody dla zrównoważenia co oznacza, że nie ma znaczenia ile odparuje? Zatem odpada problem gara, jedynie możemy spróbować wspomniane woreczki na chmiel i/lub dodania ekstra ilości słodu czy docukrzenia po gotowaniu. Ale tu nasunęło mi się jeszcze pytanie: czy jest opcją wysładzać jeszcze więcej np. do 25 litrów czy iluś tam z nadzieją, że brzeczka się odpowiednio zagęści po odparowaniu?

 

Jak coś pomieszałem proszę o poprawę. I tak już dużo pomogliście, :) Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Raczej kwestia prędkości przepływu przez młóto przy wysładzaniu, końcówka jest już dość słaba zazwyczaj  więc dużo nie podniesie blg.

Ja bym się nie przejmował aż tak :)

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 9.09.2022 o 16:38, FilipK napisał:

 Ale tu nasunęło mi się jeszcze pytanie: czy jest opcją wysładzać jeszcze więcej np. do 25 litrów czy iluś tam z nadzieją, że brzeczka się odpowiednio zagęści po odparowaniu?

 

Kolega nie to mial na mysli tylko fakt ze odparowuje woda a ekstrakt pozostaje.

Czysto teoretycznie moglbys nawet do 50 l wyslodzic a potem 2 dni gotowac aby odparowac ale nie o to w tym chodzi.

Wazne jest aby uzyskac dobry balans miedzy woda do zacierania a woda do wysladzania.

Bardzo upraszczajac, z jednej strony chcesz optymalnie zatrzec, a z drugiej wyplukac jak najwieksza ilosc pozostalego cukru.

 

Na twoim miejscu bym sie zbytnio nie przejmowal bo zapewne producent zalozyl wysoka wydajnosc ktorej ty na twoim sprzecie nie osiagasz i tyle.

Staraj sie dalej robic dobre piwo i optymalizowac swoj proces a tymi 2 litrami mniej sie nie przejmuj.

Link to comment
Share on other sites

On 9/9/2022 at 4:38 PM, FilipK said:

Podsumowując:

Twórca zestawu przyjął, że powinniśmy uzyskać 20 litrów piwa 12 BLG (gotowe zestawy z browamatora). Stąd nasze zakłopotanie, bo finalnie wychodzi nam 2.5 litra mniej niż zakładane.

To 20 litrów piwa to jest kłamstwo. W mojej praktyce i ocenie pojemność zestawu podawana jest jako objętość w fermentorze. Ok. 1,5-2l oddejdą jeszcze przez gęstwę i osady z wiadra.

Z 4kg zasypu (przyjmuję tu 100% pilzneńskiego), aby uzyskać 20l 12 BLG trzeba mieć wydajność zacierania ok 82-85%, co się początkującym raczej nie zdarza. A potem ograniczyć jeszcze pozostałe straty (z chmielenia, z osadów, to co nie da się zlać z szerokiego gara). Druga sprawa jest taka, że np. moje fermentory z TB przekłamują objętość. Przy 21l na skali płynu w środku jest tak naprawdę 22l.

Edited by Pingwinho
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.