Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Festiwal Piwowarów 2011 / IX Konkurs Piw Domowych - spekulacje

Recommended Posts

Już nie wytrzymam do połowy pażdziernika, pozgadujmy kategorie na tegoroczny Żywiec:

 

Na pewno będzie :

 

1. Porter bałtycki - bo jest zawsze

2. Kolsch, bo http://www.piwo.org/forum/p28142-19-10-2009-22-08-50.html#p28142

 

teraz zgadujmy pozostałe 4:

 

jasny lager - dortmunder albo wiedeński, choć myślę, że nie będzie, bo jest już kolsch

ciemny lager - dunkel albo schwarzbier

brytyjskie - może być jakieś lekkie szkockie, NEBA, Bitter

belg - blond, quadrupel, biere de garde

stout - owsiany albo RIS

pszeniczne - wyczerpane

 

Ja stawiam na:

 

Monachijskie ciemne

Szkockie ale 60/-

Blond ale

Russian Imperial Stout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też coś próbowałem wydedukować i zaplanować sobie warzenie na sezon (może nie tyle pod kątem konkursów choć wystawię na pewno, ale kontynuacja jazdy po stylach):

 

- Lite American Lager

- Vienna Lager

- Schwarzbier

- Kölsch

- Altbier

- American Amber Ale

- Baltic Porter

- Russian Imperial Stout

- Belgian Dubbel

- Belgian Dark Strong Ale

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja słyszałem, że porter bałtycki jest już dojść rozpoznawalnym i rozpowszechnionym piwem (wiele browarów ma go w ofercie) zatem ma zaniknąć.

Jako, że ostatnio dojść dużo kwasów wychodzi może pojawi się berliner weisse. :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też się pokuszę na drobną spekulację :ble:

W tym roku strzelam:

 

- porter bałtycki

- dortmunder / german pils - ale stawiam na dortmundera

- robust porter / russian imperial stout - stawiam na RIS

- belgian blonde - (quadrupel i biere de garde moim zdaniem byłyby nieporozumieniem z racji tego, że nie zdążyłyby należycie odleżakować do czerwca),

- alt / koelsch - stawiam na alta, bo jedno jasne już będzie,

- szóstej kategorii nie próbuje strzelać

 

PS. Jest jedna "niewyczerpana" pszenica - american wheat.

PPS. Ciekaw jestem, kiedy wejdą amerykańskie kategorie? W końcu mają parę oryginalnych stylów.

PPPS. Ciekaw jestem kiedy wejdą kategorie piw specjalnych - owocowych, albo takich, w których oceniana będzie oryginalność pomysłu, pijalność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czes powiedział kiedyś, że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy. Również to potwierdza Pieron wcześniej. moje typy to

mimo wszystko lubiany

nr 1 porter bałtycki

RIS

grodziskie

alt

monachijskie ciemne

tripel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czes powiedział kiedyś, że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy.

Cieszę się, piwowarzy domowi doszli już do takiej maestrii w robieniu portera, że nie ma co nawet próbować się wciskać w tą konkurencję. Nie jest to zresztą mój ulubiony smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czes powiedział kiedyś' date=' że z portera bałtyckiego trzeba będzie zrezygnować bo już jest na tyle rozpowszechniony, że wystarczy.[/quote']

Cieszę się, piwowarzy domowi doszli już do takiej maestrii w robieniu portera, że nie ma co nawet próbować się wciskać w tą konkurencję. Nie jest to zresztą mój ulubiony smak.

Mój jest jak najbardziej. Ale w tegorocznej edycji konkursu się nie załapał - był trudno pijalny. Ale na Słowacji smakował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda jak by nie było już porteru bałtyckiego. Ja osobiście robię to piwo od kilku lat z rzędu i bardzo mi odpowiadała ta kategoria.

Po za tym jest to faktycznie nasz narodowy skarb piwowarski i moim zdaniem dobre jest, że ta kategoria jest co roku w największym polskim konkursie.

Moje typy na przyszły rok:

1. Porter bałtycki

2. Dortmunder

3. Koelsch

4. Tripel/Blonde Ale

5. Munich Dunkel

6. nie wiem, pewnie jakieś brytyjskie ale

 

Może jakiś zakład? Kto trafi najwięcej kategorii ?? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje typy się trochę powtarzają ale wrzucę i ja:

1. Porter Bałtycki - szkoda by było gdyby go nie było. ew. jeśli go nie będzie to w zamian Russian Imperial Stout.

2. Koelsch - tak jak Coder napisał w pierwszym poście. :D

3. coś belgijskiego: stawiam na Blonde.

4. coś angielskiego: Porter angielski. Ew. IPA.

5. coś lekkiego. Stawiam na... Lite American Lager. Albo może Scottish Light 60/-

6. coś "wynalazkowego": Berliner Weisse albo może Lambic?

 

A konkursik kto więcej trafi? No pewnie. ;)

 

Edit: z belgijskich Dubbel już był - zmieniłem na Blonde.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dubbel i Tripel już były, to zmniejsza ich szanse. Ale może jeszcze być Duvel - Golden Strong Ale.

No fakt nie zauważyłem że dubbel był w 2006 roku. Myślę, że to zmniejsza jego szanse w tym roku do zera. No to to dubbela skreślam i stawiam na Blonde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Porter

2. Koelsch

3. Blonde belgijski

4. Southern English Brown

5. Rauchbier

6. Tripel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małe szanse:

5. Rauchbier - był w 2006 oku

6. Tripel - był w 2006 roku.

 

Edit: chociaż kto powiedział, że nie może być stylu który już był? Za parę lat będą musiały się zacząć powtarzać...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to mają być style, które w jakiś sposób należy propagować (a tak pewnie było z porterem) to nie mogą to być wydumane typy czy amerykańskie wersje.

 

1. porter

2. wędzone

3. kolońskie

4. wiedeńskie

5. dubbel

6. IPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

I po temacie:

1. Rosyjski Imperialny Stout (>20 °Blg)

2. Belgijskie Złote Ale (16-19 °Blg)

3. Lager Wiedeński (12,5 -14 °Blg)

4. Bohemskie Ciemne (11-12,5 °Blg)

5. Kolońskie (11-12 °Blg)

6. Szkockie Ale 70/- (8,5-10 °Blg)

 

cytat ze strony PSPD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że dla mnie też się coś znalazło :beer: Do Belgian Golden Ale właśnie się przymierzałam :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Widzę, że dla mnie też się coś znalazło :beer: Do Belgian Golden Ale właśnie się przymierzałam :tort:

a ja się przymierzam żeby je niedługo rozlać :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Widzę' date=' że dla mnie też się coś znalazło :beer: Do Belgian Golden Ale właśnie się przymierzałam :tort:[/quote']

a ja się przymierzam żeby je niedługo rozlać :beer:

Ile takie piwo powinno leżakować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzyłem je 4 września i jeszcze nie rozlałem, ale już niedługo może się uda. A ile potem w butelkach? aż będzie dobre, na pewno dodam T-58 do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.