Jump to content
Sign in to follow this  
trol

Pierwsza Fermentacja

Recommended Posts

Mam pytanie do doświadczonych kolegów,jak długo mogę trzymać brzęczkę w fermentatorze po pierwszej burzliwej fermentacji (zakończyła się wczoraj) a rozlewać chcę do butelek w poniedziałek lub wtorek?Brewkit pilsner

Edited by trol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od kiedy piwo masz w fermentorze?? Tzn kiedy mieszałeś składniki/zadawałeś drożdże. Piwo po tygodniu zwykle jest gotowe. Więc jeśli w poniedziałek zaczynałeś to w poniedziałek/wtorek (teoretycznie) możesz butelkować. Ile dni trwała ferm.burzliwa??

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybko jakoś. W jakiej temperaturze się to odbywało?? Masz termometr na fermentorze?? Bo jak ferm.ustała z jakiś przyczyn (np zbyt niska temperatura) to piwo jeszcze nie odfermentowało całkowicie. Masz cukromierz by zmierzyć czy °Blg spadło do poziomu zalecanego w instrukcji brew-kita?? Sprawdź czy °Blg nie jest zbyt wysokie i czy spada w następnych dniach. (pamiętaj by cukromierz zdezynfekować !!! - jeśli będziesz go wkładał do fermentora)

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok. sprawdzę dzisiaj zawartośc cukru,a temperatura fermentacji ok.24 stopnie,czym w warunkach domowych zdezynfekować cukromierz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak było 24°C to stawiam, ze odfermentowało (w rurce musiało wesoło bulgotać). Wg mnie najpóźniej w poniedziałek lejesz do butelek.

Masz spirytus albo wódkę?? Tym dobrze zdezynfekujesz szklany cukromierz. Jak w domowym barku pustki... umyj cukromierz w wodzie (przepłucz) i wsadź go gdzieś na kilkanaście minut w opary pirosiarczynu lub OXI (czy co tam masz do dezynfekcji sprzętu) -jak masz drugi fermentor to na dno nalej 2 litry letniej wody dodaj małą łyżeczkę preparatu (piro lub OXI) rozmieszaj, wstaw tam cukromierz i zamknij dekiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glukoza jest bardzo dobra.

Możesz kupić w zwykłym sklepie czy markecie (możesz kupić na zapas ze 4 paczki):

glukoza_th.jpg

Te cukierki fermentacyjne polecam gorąco, sam ich używam. Po godzinie (niecałej) są już rozpuszczone, tylko raz wystarczy potem przewrócić butelkę do góry dnem by całkowicie rozmieszać pływający na dnie butelki "syropek". Możesz zamówić kilka paczek. Jak nie dojdą do poniedziałku to użyj glukozy lub cukru... brązowego (taki mały eksperyment - podobno czuć lekką zmianę smaku na plus).

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ramach eksperymentu możesz do połowy butelek dać glukozę a do połowy brązowy cukier... zobaczysz czy czuć różnicę. Sam jestem ciekaw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.