Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor

olejek chmielowy

Recommended Posts

mam w planach przedestylować chmiel z parą wodną, w celu wyodrębnienia olejków aromatycznych. Myślałem najpierw o marynce ale teraz skłaniam się ku lubelskiemu. Założenie było żeby używać tego jako substancji wzorcowej przy sensoryce, ale teraz zacząłem się zastanawiać czy nie dodawać tego do piwa jako dodatku na aromat. Przemawia ku temu kilka zalet:

- brak chmielin w piwie

- lepsza utylizacja chmielu, przy zastosowaniu aparatury do destylacji z parą wodną, większość olejków przejdzie do destylatu.

- łatwość dozowania.

 

planuję użyć aparatury podobnej do tej:

ap2o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawa koncepcja. Wlewam sobie kufelek i kropelkę destylatu i już mam mocniej chmielone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko teraz się zastanawiam czego użyć jako wytwornicy pary, oryginalne stosuje się mosiężny kociołek, z metrową rurką jako bezpiecznikiem ciśnienia, rurka jest do samego dna i przy normalnej pracy poziom wody w rurce jest kilka cm ponad korek w kociołku, a przy zatkaniu się gdzieś wylotu, ciśnienie wypycha wodę z rurki i nadmiar pary wylatuje górą powodując "lokomotywę" i nie powodując niebezpiecznego wzrostu ciśnienia w szklanej instalacji. Tylko właśnie nie mam tej rurki, musiałbym do wawy po nią pojechać. Alternatywą jest urządzonko do czyszczenia parą, ale jest ryzyko ze jak się coś zatka to może aparaturę rozsadzić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolega musi czasem zastosować prowizorkę. :ble:

ja miałem złożony zestaw domowy do destylacji z parą wodną z następujących części

czajnik z nierdzewki 1,5 l

słoik

chłodnica

przewody

2 korki do balonów na wino

 

czajnik jako wytwornica pary + korek + przewód do słoika

słoik po szparagach + korek 50 mm z dodatkową dziurą + chłodnica

słoik można umieścić w gotującej się wodzie ale u mnie nie było to konieczne.

czas złożenia takiego zestawu to 10 minut. większość części znajdziesz w kuchni

 

ale czy związki odpowiadające za goryczkę destylują z parą wodną ? chyba tylko olejki aromatyczne ?

 

a i nie zapomnij wysolić destylatu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no zmontowałem prawie profesjonalnie nie licząc wężyków do pary, ale i tak poszło gładko. Na warsztat poszło 30 g lubuskiego, otrzymałem koło 100 ml destylatu, co odpowiada stężeniu koło 200 razy wyższemu niż w piwie :ble: no oczywiście przy założeniu ze wyekstrahowałem wszystko. Wydaje mi się że sporo wyciągnąłem, pociągnąłbym może i jeszcze trochę, ale mi się woda w wytwornicy pary skończyła a nie chciało mi się dolewać i tak na raty robić. Destylat jest lekko mętny o aromacie chmielu :) wadą było to że chłodnica mi nie wyrabiała i destylat za nią miał koło 30-40°C, następnym razem wezmę dłuższą tylko nie wiem jak się na stole zmieszczę. Na razie nie będę tego wysalał. Tak wyglądał sprzęt jak mi się para skończyła:

 

EDIT: w planach jest tego używanie tylko jako aromat.

Edited by wsaczuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

0 goryczki, ale do końca dnia będę pachniał chmielem :ble:

 

w stężeniu 0,2 ml na 200 ml już dość intensywnie czuć aromat chmielu :)

Edited by wsaczuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz sobie myślę że tego wstępnie zizomerowanego chmielu można użyć do chmielenia na goryczkę i w ten sposób używać jednego chmielu na goryczkę i aromat :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.