Jump to content

Za niskie blg poczatkowe


Mefis
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie jako świeżak, 

Robiłem dzisiaj pierwszą walkę z brewkitu zestawu startowego browamator, Finlandia lager. Przed dodaniem drożdży sprawdziłem brzeczkę i balingometr pokazał 6.3 blg ( probke w menzurce schlodzilem do 22 stopni).

Czy to mozliwe zeby bylo tak nisko ?

Skladniki 1.5 kg nachmielony ekstrakt z puszki + 1 kg ba brewkit plus

Edited by Mefis
Literowki
Link to comment
Share on other sites

powinno być około 9, ogólnie instrukcja to jakiś rak. prawilnie to 2 puszki po 1,7 daje przyzwoity wynik przy 20l. Przy tych składnikach powinno byc na 15l 12blg

ps rozumiem że fermentacja w 10'C?

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, anteks napisał:

powinno być około 9, ogólnie instrukcja to jakiś rak. prawilnie to 2 puszki po 1,7 daje przyzwoity wynik przy 20l. Przy tych składnikach powinno byc na 15l 12blg

ps rozumiem że fermentacja w 10'C?

W instrukcj bylo zeby przez pierwsze 7-10 dni fermentowalo w 22-28 stopniach wiec wynioslem do piwnicy gdzie jest ok 26'C.

Myslisz ze w 10 bedzie lepiej ? To jutro wywioze na dzialke gdzie powinno byc 8-10'C

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Mefis napisał:

W instrukcj bylo zeby przez pierwsze 7-10 dni fermentowalo w 22-28 stopniach wiec wynioslem do piwnicy gdzie jest ok 26'C.

Myslisz ze w 10 bedzie lepiej ? To jutro wywioze na dzialke gdzie powinno byc 8-10'C

wszystkie sklepy piszą bzdury w instrukcjach byle tylko zgarnąc kase. Czytać, pytać zanim zaczniesz warzyć pomoże zaoszczędzić kasę oraz rozczarowaie

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Mefis napisał:

Mam pytanie jako świeżak, 

Robiłem dzisiaj pierwszą walkę z brewkitu zestawu startowego browamator, Finlandia lager. Przed dodaniem drożdży sprawdziłem brzeczkę i balingometr pokazał 6.3 blg ( probke w menzurce schlodzilem do 22 stopni).

Czy to mozliwe zeby bylo tak nisko ?

Skladniki 1.5 kg nachmielony ekstrakt z puszki + 1 kg ba brewkit plus

sprawdź, czy w wodzie spławik pokazuje 0

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, x1d napisał:

Może dali kveiki do zestawu...

Najlepiej kupować drożdże osobno, wtedy wiadomo co tam masz i jak ich użyć.

W opisie jest " drożdże piwowarskie 5g" Myślisz że to kveiki?

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, anteks napisał:

W opisie jest " drożdże piwowarskie 5g" Myślisz że to kveiki?

Kveiki pewnie nie, ale dolniaki raczej też nie. Sądzę, że przy 17-18C efekt powinien być w miarę akceptowalny

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, anteks napisał:

wszystkie sklepy piszą bzdury w instrukcjach byle tylko zgarnąc kase. Czytać, pytać zanim zaczniesz warzyć pomoże zaoszczędzić kasę oraz rozczarowaie

Dzieki wielkie :), czytalem wczesniej i nigdzie nie wyszlo nikomu tak niskie Blg na starcie dlatego mnie to zdziwilo. Zobaczymy co wyjdzie i oby z nastepnymi warkami juz nie z brewkitu bylo tylko lepiej 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 8/15/2022 at 8:40 PM, Mefis said:

Myslisz ze w 10 bedzie lepiej ? To jutro wywioze na dzialke gdzie powinno byc 8-10'C

Teraz to już po robocie. W 28 stopniach nawet na górniakach wyjdzie Ci rozpuszczalnik (w najlepszym wypadku). Ale wiadomo - wylać zawsze zdążysz.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.