Jump to content

Cukry resztkowe


Recommended Posts

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Czorling napisał:

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

Pirosiarczyn potasu w odpowiedniej ilości wybije drożdże, ale pytanie o co chodzi z cukrami resztkowymi? Jeśli piwo jest dofermentowane to raczej nic się nie stanie, ale nie wiem do końca jakie są metody w większych browarach. 

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, Czorling napisał:

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

Dziwny Browar, na etykiecie to napiszecie?

 

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, Czorling napisał:

Cześć, mam pytanie :) jaka jest zależność między cukrami resztkowymi a dodatkiem e224 do piwa przed rozlewaniem do butelek? Dostałem polecenie od głównego piwowara aby dodać e224 przed rozlewaniem ponieważ jego zdaniem jest dużo cukrów resztkowych w piwie? Ktoś mi to wyjaśni? :)

 

Po tym co napisales wnioskuje, ze nie macie filtracji, pasteryzacji oraz zbytniej mozliwosci zmieszania kilku tankow.

Piwo o zbyt duzej zawartosci cukrow resztkowych a zbyt malej ilosci alkoholu jest poddatne na infekcje, wiec zapewne twoj "glowny piwowar" chce tego uzyc jako konserwant.

Czy jest to dozwolone nie mam pojecia, ale obowiazek wypisania tego na etykiecie napewno.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 5.08.2022 o 17:14, Hanys93 napisał:

 

Po tym co napisales wnioskuje, ze nie macie filtracji, pasteryzacji oraz zbytniej mozliwosci zmieszania kilku tankow.

 

A który browar rzemieślniczy ma takie możliwości?

 

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, anteks napisał:

A który browar rzemieślniczy ma takie możliwości?

 

 

Kwesta interpretacji definicji "rzemieslniczy".

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, anteks napisał:

Dobra, tylko koncerniaki maja takie możliwości

 

Koncerniaki to tez kwestia interpretacji definicji.

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, Hanys93 napisał:

 

Koncerniaki to tez kwestia interpretacji definicji.

Przepraszam że pytam, swoją wiedzę czerpiesz z pracy w browarze, warzenia w domu czy z książek?

Link to comment
Share on other sites

Z kazdego po trochu.

Nie ograniczalbym sie do stwierdzenia ze sa tylko browary rzemieslnicze albo koncerniaki. Miedzy tym masz jeszcze wiele roznych opcji.

Mniejsza z tym nie robmy offtopu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.