Jump to content
Sign in to follow this  
Jejski

Red Fred

Recommended Posts

Piwo które uwarzyłem dość dawno temu,a smak dobrze pamiętam :)

 

- słód pilzneński 3kg

- słód monachijski 1,5kg

- słód melanoidowy 0.2kg

- słód zakwaszający 0,1kg

- słód caraaroma 0.25kg

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg

- słód Carafa typ II 15g

- chmiel marynka szyszka 30 g,

- chmiel lubelski szyszka 5 g

- chmiel żatecki szyszka 10g

- mech irlandzki,

- drożdże Saflager W 34/70

 

Zacieranie

15 min w temp. ok. 52-53°C

64°C przez 30 min.

72°C przez 30 min. po ok. 15 min. słód ciemny

78°C filtrowanie, wysładzanie wodą o temp. 76-78°C.

 

Gotowanie/Chmielenie

Gotowanie przez 75 minut z dodatkiem 25g. marynki i 5g. żateckiego od początku.

Na 15 minut przed końcem gotowania 5g. marynki, 5g. lubelskiego, 5g. żateckiego i mech irlandzki.

Wyszło ok. 26l. 14°Blg

Fotki są tutaj, tu recenzja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile i jakiego składnika dałeś do refermentaci ?

a to masz w nagrodę :D

 

post-5696-0-84543500-1479297412_thumb.jpg

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale o co chodzi? Mógł dać cukru stołowego, mógł glukozy, mógł suchego ekstraktu a nawet brzeczki. Kolega pytacz chciałby wiedzieć, może wykorzystuje recepturę a może pyta z ciekawości - ale pyta. Nie rozumiem po co ta złośliwość...

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Igorrodz właśnie o to mi chodziło i nie każdy jest emerytem i ma czas żeby od rana do wieczora przeszukiwał fora i łapał kogoś za słówka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie każdy jest emerytem

...albo gimnazjalistą, lecz mało który ma powyżej 18-tu lat aby móc samodzielnie warzyć i spożywać piwo ;)

 

BTW- po to jest forum aby pytać i po to aby udzielać odpowiedzi - albo wskazywać bezpośrednio na już istniejące podobne problemy - a nie być złośliwym i uszczypliwym "pomagaczem" :P

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dzięki Igorrodz właśnie o to mi chodziło i nie każdy jest emerytem i ma czas żeby od rana do wieczora przeszukiwał fora i łapał kogoś za słówka.

1. nie każdy musi warzyć piwo

2. nie na każde pytanie trzeba odpowiadać

3. są pytania, których aż nie wypada zadawać

4. po takim czasie autor receptury ma prawo już nie pamiętać jeśli nie zapisał (choć jak go znam, Jejski jeszcze dobrą ma pamięć :D )

 

 

BTW- po to jest forum aby pytać i po to aby udzielać odpowiedzi - albo wskazywać bezpośrednio na już istniejące podobne problemy - a nie być złośliwym i uszczypliwym "pomagaczem"

Ponieważ o mnie tu piszą (choć już nie mam certyfikatu na uszczypliwość :( ) pozwolę sobie odpowiedzieć.

Faktycznie forum to dobre miejsce do zadawania pytań, ale:

- nie po raz ..... (dowolnie duża liczba całkowita) bo to generuje mega wielki szum informacyjny

- pytać trzeba umieć i wiedzieć gdzie i kogo zapytać

- tu jeszcze nikt nawet nie zaczął być złośliwym lub uszczypliwym :D

- podawanie "na tacy" komuś kto deklaruje się "niemającym czasu na przeszukiwanie forum" jest zajęciem mało motywującym i nie pedagogicznym

 

Przy okazji, myślę, ze ten przycinek do emerytów jest wyjątkowo niesmaczny i tylko dziecko neostrady mogło by operować pojęciami na takim poziomie.

 

Przepraszam Jejski za takiego off-topa :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też cię przepraszam Dr2 nie sądziłem że odbierzesz to tak bardzo osobiści.

Przy okazji, myślałem że zadaje pytanie właścicielowi receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.