Jump to content
Sign in to follow this  
blaat

Degustacja

Recommended Posts

Witam.

 

Uwarzyłem sobie ostatnio swoją pierwszą warkę z brew-kita, australijski lager, i wszystko fajnie - bardzo smakowite wyszło. Natomiast chciałbym teraz sobie zrobić warkę z zacieraniem, ale mam problem: nie bardzo wiem co by mi mogło smakować - nie mam zielonego pojęcia jak się różni smakiem pale ale od indian ale, belgijskie od stouta itd. - oczywiście mogę sobie o tym teoretycznie poczytać, ale wiadomo, to nie to samo. Pytanie: jak do tego podejść ? czy są jakieś marki które "klasycznie" reprezentują dany rodzaj piwa ? czy znajdę w Krakowie jakiś sklep z wszystkimi/większością rodzajów, coby sobie zdanie wyrobić ? może są organizowane jakieś zjazdy/degustacje na których są prezentowane wszystkie rodzaje piwa ?

 

Z góry dzięki za naprowadzenie :)

Pozdrawiam, Tomek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej na początek wybrać coś prostego. Spróbuj też uwarzyć jakiegoś lagera - będziesz miał porównanie czym się różni brew-kit od zacierania. W homebrewing.pl jest kilka zestawów składników wraz z instrukcją warzenia. Powinieneś coś znaleźć dla siebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

najważniejsze, i to jest kwestia wyjściowa, musisz określić jakie smaki cię interesują, później można dopasowywać style.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy zestawach surowców w sklepach internetowych są jakieś opisy, z których można wysnuć jakieś wnioski. Sklepów w Krakowie szukaj przez odpowiedni wątek na forum Browar.biz (Piwo, gdzie -> sklepy z piwem).

 

Ja się opieram na ofercie Almy, nie ma tam wiele, ale chyba mam wyobraźnię smakową i potrafię sobie wyobrazić jak piwo ma smakować. :)

 

No i zawsze pozostają zasoby innych piwowarów domowych, wpadniesz do któregoś, to cię poczęstuje. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej na początek wybrać coś prostego. Spróbuj też uwarzyć jakiegoś lagera - będziesz miał porównanie czym się różni brew-kit od zacierania. W homebrewing.pl jest kilka zestawów składników wraz z instrukcją warzenia. Powinieneś coś znaleźć dla siebie.

Akurat ten gatunek uważam za wymagający i obnażający wszelakie błędy i niedociągnięcia podczas "produkcji".

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Auchan jest z tego co ostatnio widziałem/korzystałem duży wybór piw.

Typowy

Irish Stout - to np Guinnes (butelkowy - bo w domu takiego jak w pubie/puszce nie zrobisz)

pszeniczne - dla przykładu Paulaner Hefe-Weissbier

pszeniczne ciemne - Paulaner Dunkel

India Pale Ale - np Old Empire (chmielone tak, że aż po 2 dniach czułem zalegający na dnie żołądka chmiel)

tak by można bez końca...

W Auchan kupiłem smacznego bittera - Young's Bitter, są też ale z tego browaru (London Ale), mają też masę belgijskich piw.

Link na browar.biz gdzie mają rozpracowane sklepy:

http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-54785.html

 

Charakterystyka ważniejszych gatunków i stylów piwa

 

Zestawienie stylów piw

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze sklepów z piwem w krk proponuję strefę piwa na krowoderskiej. Sprzedawca dobrze ci doradzi, nie mówiąc już o tym że sam warzy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość sprzedawanych w sklepie piw to jasne lagery, natomiast mniej popularne marki, jak choćby piwa typu ale, kosztują majątek;) Druga sprawa to metoda produkcji tych piw - filtracja, pasteryzacja i o zgrozo HGB. To powoduje, że piwa sklepowe, poza nielicznymi wyjątkami, będą znacznie różnić się od tych domowych niestety (a może stety) na niekorzyść. Tak więc najlepiej uczynisz jak zaczniesz sam warzyć, a z opisu zestawów dobierzesz mniej więcej te style które lubisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najlepiej na początek wybrać coś prostego. Spróbuj też uwarzyć jakiegoś lagera - będziesz miał porównanie czym się różni brew-kit od zacierania.

Akurat ten gatunek uważam za wymagający i obnażający wszelakie błędy i niedociągnięcia podczas "produkcji".

Jak wszystkie piwa o czystym smaku i aromacie, gdzie nie ma czym przykryć niedoróbek. Koelsch to kolejny z nich i chyba moim błędem było zabranie się za niego już w 2 zacieranej warce, bo wyszedł potężnie przechmielony z powodu kulejącej jeszcze wydajności. To że się prosto zaciera to nie znaczy, że łatwo jest go zrobić.

 

Na początek - pszenice (jasna, ciemna), bitter i inne jasne angliki, belgijskie jasne ale, jakiś bezstylowiec jasny. Pszenice są dobre, bo można nie przelewać na cichą, więc a) podstawowy zestaw z 2 fermentorami wystarczy i b) mniejsze szanse na infekcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warto też rozważyć szkolenie sensoryczne (sam rozważam :) ) - spróbujesz gatunków przeróżnych i najprawdopodobniej wyjdzie to sporo taniej niż warzenie metodą prób i błędów :)

Aczkolwiek ja raczej polecam warzenie i sprawdzanie - gdybym miał do dyspozycji 1 butelkę wędzonego piwa, to bym w życiu nie polubił, a tak pi pierwszej skrzynce oswoiłem smak i teraz bardzo mi taki wynalazek podchodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.