Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
Jak to smakuje i jak to się robi o ile możesz zdradzić recepturę :) nigdy czegoś takiego nie piłem.

 

Trochę mnie poniosło z ilością :-)

 

Skład

2 worki buraków

10 główek czosnku

2 garście kminku

1 op liści laurowych

1 op ziela angielskiego

1 łyżeczka pestek chili

1 kromka chleba razowego na zakwasie

 

Zalać przygotowaną lekko osoloną wodą. Poczekać 2-3 tygodnie. Przecedzić, wlać do butelek. Pić schłodzone. Na zdrowie :)

 

Czasem dodaje jabłka lub jarzyny (seler, marchewka, pietruszka). Można też gotując wodę dodać oprócz soli część przypraw będzie bardziej aromatyczny

Raz za wcześnie zabutelkowalem i kwas się nagazował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 kg buraków obranych i pokrojonych w plastry :) oraz 10 główek czosnku. Lubię jak kwas jest mocno aromatyczny można też dać mniej. Czosnku nie chce mi sie obierać wiec kroję główkę na pół . :)

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54 Zimowe

 

4,0 kg pilzneński

1,0 kg monachijski

1,0 kg pszeniczny

1,0 kg płatków owsianych

0,3 kg karmelowy Strzegom 30 ECB

0,2 kg karmelowy ciemny Litovel 333 ECB

0,1 kg czekoladowy (po 66 st)

0,1 kg jęczmień prażony (po 66 st)

 

53 st zasyp

66 st 70'

78 st 5'

 

20 g Taurus 60'

2 kawałeki kory cynamonu 10'

1 gałka muszkatołowa 10'

8 goździki 10'

kawałek świeżego imbiru 10'

3 g kardamonu 10'

3 g ziela angielskiego 10'

3 g pieprzu 10'

1 anyż gwiaździsty 10'

50 g śliwki kalifornijskiej 10'

skórka z 3 pomarańczy 10'

Skórka z 1 limonki

25 g Chinnok 10'

1,1 kg miód 5'

1 kg cukier

 

 

Drożdże T-58. Planowane 26 l 22 BLG

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jakoś poszło. Mała zmiana co do chmielenia

 

1 gotowanie

 

25 g Taurus 60'

50 g Saaz 25'

50 g Saaz 2'

 

Mauribrew Lager 497 2 saszetki

 

29 l 12 BLG

 

2 gotowanie

 

25 g Taurus 60'

20 g Mosaic 25'

20 g Mosaic 1'

 

po 30' chlodzenie. To nie AIPA ale w sumie czemu nie :)

 

27 l 12 BLG

 

W-34/70 2 saszetki

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Dubbel

 

Bardzo smaczny dubbel. Bardzo pełny w smaku i choć nie jestem mistrzem w sensoryce to na początku czuć przede wszystkim belgijską owocowość i delikatną skórkę od chleba. Nie wiem czy to autosugestia, ale wydaje mi się, że czuć także nutę takiej witbierowej cytrusowości. Później do głosu dochodzi goryczka - generalnie połączenie Styriana i Ardennsów moim zdaniem pasuje do dubli. Alkohol mnie nie wyczuwalny, choć w miarę degustacji daje znać o sobie. Piana drobnopęcherzykowa, zostaje do końca degustacji tworząc koronkę.

 

Na zdjęciach można rzucić okiem jak się prezentuje w kielichu w wersjach bez lampy i z ;)

post-5029-0-52097400-1379794085_thumb.jpg

post-5029-0-43449900-1379794096_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Urbock wędzony śliwką

 

Każdy łyk piwa przypominał mi mecz hokejowy - ma trzy tercje. Na początek rzuca się w język kiełbasiano-jałowcowa wędzonka a'la Marzen z Schlenkerli. Później czuć słodziutką śliwkę niczym w wyleżakowanym Brackim Rauchbocku a na koniec smak nierozcieńczonego, wigilijnego kompotu z suszu. Osobiście mi piwo bardzo smakowało, ale np. moja LP powiedziała, że piwo jest ok, ale posmak jest obleśny ;) Żonom zostawmy milk stouty :)

post-5029-0-25695600-1380481934_thumb.jpg

post-5029-0-38350700-1380481950_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Belgian Golden Strong Ale

 

Najlepsze z trójki otrzymanych piw, choć jego zalety dostrzeże tylko miłośnik belgijskich klimatów. Piwo nalewa się bez problemów, a kożuszek piany pozostaje do końca degustacji. W smaku czuć przede wszystkim Ardennsy czyli przyjemna kwiatowość, a po chwili dołączają do niej nuty przyprawowo-korzenne. Dopiero na finiszu czuć posmaki chmielowe. Nie wiem ile ma alkoholu (pewnie koło 9%), ale jest świetnie ukryty i w ogóle nie przeszkadza. Nasycenie idealne. Ciekaw jest jak zmieni się smak tego piwa za rok

post-5029-0-82684300-1381043169_thumb.jpg

post-5029-0-14942700-1381043183_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#56 Słoneczne ale 3

 

7,0 kg pilzneński

3,5 kg wiedeński

1,5 kg pszeniczny

1,5 kg carapils

 

72 st zasyp

68 st 90'

78 st 1'

 

50 g Galaxy 60'

50 g Summit 20'

50 g Chinook 15'

50 g Amarillo 10'

50 g Cascade 5'

50 g Ahtanum 0'

 

po 30' chłodzenie

 

Na zimno 7 dni

 

45 g Citry na 42 l (21l bez chmielenia)

 

63 l 13 BLG

 

US-05 2 saszetki

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#57 RIS "Risiek"

 

3,0 kg monachijski

2,0 kg wiedeński

2,0 kg pilzneński

1,0 kg pszeniczny

1,0 kg karmelowy jasny

1,0 kg płatki owsiane

0,9 kg czekoladowy ciemny

0,9 kg jeczmien prażony

0,7 kg karmelowy ciemny

1 łyżeczka węglanu wapnia

 

66 st 90'

78 st 1'

 

120' gotowanie

90' Northdown 100 g

90' Taurus 60 g

15' Lubelski 50 g

15' EKG 50 g

10' cukier 1 kg

10' WES ciemny 1,7 kg

10' ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7 kg

 

Gęstwa Wyeast 1728 Scottish Ale. Dzięki Kantor :)

 

40l 25 BLG zeszło do 7 BLG

 

Cicha 9.11

Rozlew 18.01

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.