Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

#30 AIPA

 

 

5 kg pilzneński

5 kg pale ale

0,5 kg monachijski

0,5 kg Carapils

0,5 kg karmelowy jasny

0,3 kg karmelowy ciemny

 

 

68st 70'

78st 5'

 

 

50g Apollo 60'

25g Apollo 15'

25g Citra 15'

15g Chinook 10'

40g Cascade 1'

 

 

US-05

 

40l 18BLG

 

Na zimno poszło

20g Apollo

65g Cascade

70g Citra

 

3.8BLG 8% 70IBU

225g cukru

 

 

..stuknęła 30-tka i 2 lata na forum

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#31 Full

 

7,2 kg pilzneński

1,4 kg monachijski

0,6 kg Carapils

 

62 st 10'

72 st 45'

76 st 5'

 

100g Premiant 60'

50g Saaz 5'

 

Gęstwa W-34/70

 

43l 13,5BLG

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 IIPA

 

6,50 kg pilzneński

5,00 kg pale ale

0,60 kg płatki jęczmienne

0,55 kg karmelowy jasny

0,50 kg carapils

0,50 kg monachijski I

0,20 kg karmelowy ciemny

0,20 kg special B

 

67 st 80'

72 st 10'

78 st 1'

 

110 g iunga 60'

75 g tomahawk 60'

15 g chinook 30'

15 g cascade 20'

15 g chinook 15'

15 g casdade 10'

15 g chinook 5'

15 g cascade 1'

15 g tomahawk 1'

 

Gęstwa US-05

 

37l 21BLG

3l 10BLG na startery

 

 

Na zimno

50 g chinook

48 g cascade

10 g tomahawk

50 g simcoe

 

5,8BLG 9% 110IBU

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Belgian Golden Strong Ale

 

11 kg pilzneński

1 kg płatki pszeniczne

0,5 kg carabelge

0,1 kg abbey malt

0,1 kg biscuit

1,5 kg cukier kryształ (z ostatnią dawką chmielu)

 

53 st 5'

62 st 50'

72 st 30'

78 st 1'

 

40 g Styrian Goldings 60'

40 g Hallertau Tradition (szyszka)

50 g Lomik 30'

40 g Styrian Goldings 10'

 

Starter 2,5l Belgian Ardennes

 

44l 20,5Blg

 

P.S

Przez 3 dni ok 39 kg słodu. Znienawidziłem swój ręczny śrutownik :monster:

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Kawka z mlekiem

 

3,5 kg pilzneński

1 kg monachijski I

0,5 kg karmelowy jasny

0,5 kg płatki owsiane

0,07 kg czekoladowy ciemny

0,2 kg kg pszenica własnoręcznie palona

 

Coś pokręciłem z magazynem i okazało się że brakuje mi czekoladowego. Trzeba było się jakoś ratować. Jedyny plus tego że po zmieleniu palona na patelni pszenica pachniała jak kawa. Dodane na ostatnie 10 min zacierania

 

0,25 kg jęczmień palony

0,1 kg kawa Antigua Pampojila :)

 

Prawo serii. W całym tym zamieszaniu zamiast dodać kawę na ostatnie 10 min gotowania dałem na ostanie 10 min zacierania :/

 

52 st zasyp

62 st 15'

72 st 40'

78 st 1'

 

30g marynka 60'

0,5 kg laktoza 15'

1 laska wanilii 1'

 

30l 15BLG

 

Starter 1l Wyeast British Ale II. Dzięki WiHuRa :)

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#35 Dubbel

 

2,5 kg pale ale

2,0 kg pilzneński

0,75 kg monschijski I

0.5 kg pszeniczny jasny

0,3 kg owsiany

0,3 kg specjal B

0,25 kg abbey

0,25 kg biscuit

0,25 kg carabelge

0,5 kg cukier trzcinowy Dark Mascovado (z ostatnią dawką chmielu)

 

68 st 70'

78 st 1'

 

17 g Herkules szyszka 60'

15 g Styrian Golding 20'

15 g Styrian Golding 10'

płaska łyżeczka trawy cytrynowej suszonej 10'

50 g rodzynki 10'

50 g skórka pomarańczowa kandyzowana 10'

3 g kolendra 10'

 

30l17,5 BLG

 

26l z 130 g cukru (2,1) w 20 st (4l uciekły na podłogę przy fermentacji)

 

Gęstwa Belgian Ardennes

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#36 Pils

 

7,5 kg pilzneński

0,5 kg carapils

0,1 kg zakwaszający

 

52 st wsypanie słodu

62 st 20'

72 st 40'

78 st 1'

 

60g Perle 60'

40g Hallertauer Tradition 60'

50g Spalt Select 15'

50g Spalt Select 3'

 

Gęstwa W-34/70

 

43l 12 Blg

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#37 Porter "Prawie Opalenicki"

 

3,0 kg wiedeński

2,0 kg monachijski

1,0 kg pilzneński

0,5 kg karmelowy jasny

0,5 kg Caraaroma

0,2 kg Biscuit

0,2 kg jeczmień palony

1,7 kg WES ciemny (ostanie 10 min gotowania)

 

35 st zasyp

54 st 10'

62 st 15'

72 st 45'

78 st 1'

 

50g Marynka szyszka 60'

50g Lomik 10'

50g korzeń Lukrecji 10'

 

 

25l 22Blg

 

Gęstwa w-34/70

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Urbook "Śliwkowe Andrzejowe"

 

Zasyp przygotowany jakiś czas temu notatki zaginęły.

 

50 st zasyp

62 st 30'

dekokt i gotowanie 20'

72 st 30'

78 st 1'

 

30 g Marynka 60'

30 g Lubelski 15'

20o g wędzona suszona śliwka 10'

 

17 BLG

 

gęstwa W-34/70

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#39 ANZIPA

 

7.0 kg pilzneński

2,5 kg pale ale

1,0 kg monachijski I

0,8 kg carapils

0,8 kg pszeniczny

0,6 kg abbey malt

0,3 kg carahell

0,2 kg special b

 

68 st 60'

72 st 15'

78 st 1'

 

 

25 g Galaxy 60'

25 g Southern Cross 40'

30 g Nelson Sauvin 30'

30 g Pacific Gem 20'

35 g Galaxy 15'

35 g Southern Cross 10'

40 g Galaxy 5'

40 g Nelson Souvin 3'

50 g Kohatu 1'

 

15 BLG 58l 70 IBU uff......

 

 

Gestwa US-05

 

Na zimno

Galaxy 100 g

Southern Cross 80 g

Nelson Sauvin 20 g

Pacific Gem 55 g

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Porter z lukrecją ma wielką szanse na wygraną w konkursie "Porażka roku" za to urbook z suszonymi śliwkami smakuje obiecująco.

 

#40 1000 IBU

 

4,5 kg pale ale

4,5 kg monachijski

 

800 g Herkules 80'

150 g Herkules 15

130 g Herkules 5'

 

25 l 17 BLG + na startery 6l (przed chmieleniem)

 

Gęstwa US-05

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 Pils

 

6 kg pilzneński

2 kg monachijski

0,5 kg carapils

 

52 st 15'

62 st 30'

68 st 30'

73 st 20'

78 st 1'

 

50 g Marynka 60'

35 g Saaz 25'

35 g Sladek 25'

35 g Saaz 10'

35 g Sladek 10'

80 g Saaz 1'

 

40l 13 BLG rozcieńczone 2,5l do 12 BLG

 

Starter Urquell Lager dzięki malymiki :)

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#42 AIPA

 

7,0 kg pilzneński

2,5 kg pale ale

1,0 kg monachijski

0,8 kg carapils

0,3 kg special b

0,25 kg biscuit

0,25 kg carabelge

0,25 kg słód owsiany

 

68 st 70'

72 st 10'

78 st 1'

 

10 g Apollo 60'

10 g Summit 60'

30 g Citra 25'

30 g Apollo 20'

30 g Amarillo 15'

30 g Summit 10'

40 g Apollo 5'

40 g Amarillo 3'

40 g Citra 1'

 

Na zimno

 

50 g Citra 7 dni

50 g Mosaic 7 dni

50 g Citra 2 dni

50 g Mosaic 2 dni

 

Gęstwa US-05

 

15,5 BLG 48 l

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Dark IPA :)

 

Miała być jeszcze jedna AIPA ale coś mnie tak naszło by przejść na ciemną stronę mocy :)

 

7,0 kg pilzneński

2,5 kg pale ale

1,0 kg monachijski

0,8 kg carapils

0,5 kg karmelowy 150

0,5 kg pszemiczny

0,4 kg biscuit

0,5 kg jęczmień palony (ostatnie 10 min)

0,5 kg czekoladowy (ostatnie 10 min)

 

68 st 70'

78 st 1'

 

 

 

 

 

Na zimno

7 dni Amarillo 50 g

7 dni Mosaic 50 g

2 dni Amarillo 50 g

2 dni Mosaic 50 g

 

17 BLG 46l

 

Gęstwa US-05

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazje spróbować warek 24 (Amber Ale) i 29 (wędzonka) i były naprawdę świetne, choć Willamette nie będzie chyba moim ulubionym chmielem. Ale dzisiaj spróbowałem AIPA (warka 25 lub 30, kapsel podpisany cienkopisem) i... klękajcie narody! Nie będę się rozpisywał, bo każdy wie czego się spodziewać po AIPA, ale po prostu jedyne co można powiedzieć to bierzcie i pijcie z tego wszyscy ;). Jak wykończę słody, które teraz mam to musowo warzę wg któregoś z tych przepisów!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 "Chyba Pils"

 

7,0 kg pilzneński

1,0 kg monachijski

0,8 kg carapils

 

52 st 10'

62 st 15'

68 st 40' (miało być 72 st ale coś mi się źle ustawiło w sterowniku)

78 st 1'

 

50 g Marynka 60'

30 g Mosaic 20'

30 g Mosaic 1'

 

Gęstwa Urquell Lager

 

45 l 12 BLG

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.