Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

Zdegustowałem 666 i opiszę wrażenia.

 

Spodziewałem się przegazowania , tak jak ostrzegałeś. Piwo schłodzone do około 12 stopni. Potężny huk przy otwieraniu zamknięcia patentowego ,ale na szczęście nie było fontanny. Nalewanie trwało jakieś 10 minut. W tym czasie zdążyło się odgazować , fota zrobiona po mniej więcej tym czasie. Piana grubopęcherzykowa ,trwała , zalepiła całe szkło :) Bardzo mętne , chociaż przed otwarciem , zobaczyłem że od góry delikatnie zaczyna się klarować. Dobrze że nie przyszło mi do głowy czekać :D Kolor ciemne złoto , pomarańcz :)

 

Spodziewałem się zupełnie innego aromatu po tym chmielu. Zdecydowanie przypomina mi Fuggles lub EKG , dziwne trochę ? Mocno przyprawowy , korzenny , ziemisty. Nic poza chmielem nie czuć :) Może lekkie estry od drożdży , ale trudno powiedzieć czy to nie od chmielu. Po ogrzaniu , jakieś 30 minut , pojawiły się lekkie żywiczne aromaty.

 

Najpierw spróbowałem piany i moje kubki smakowe powiedziały dobranoc :D Jestem mocno zaskoczony , bo piwo da się pić :D Lubię takie wynalazki i wypiłem całą butelkę :) Piwo wydaje się słodkie i pełne. W połączeniu z tym poziomem goryczki daje uczucie jakby się piło słodki likier , nalewkę , syrop ziołowy. Goryczka oblepia całą jamę ustną i pozostaje przez kilka minut po przełknięciu. Czuć ją każdą częścią jamy ustnej. Przypomina trochę rozgryzienie skórki grejfruta , lub mleka z tego kwiatka mleczaj ( z którego robiło się te rurki - trąbki w dzieciństwie )

 

Mimo całej tej mieszaniny słodko gorzkich smaków , muszę powiedzieć że smakowało mi. Może na druga butelkę bym się nie skusił , bo moje kubki smakowe by temu nie podołały , jednak wrażenia pozytywne. Oczywiście traktując to piwo jako eksperyment. Dzięki za możliwość spróbowania tego potwora :)

 

 

666

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Właśnie degustuję 666 IBU i jest co najmniej ciekawie :)

 

Otwarło się bez problemów, a piany nie stwierdzono. W zapachu do złudzenia przypominało mi single hopa Goldings z serii IPA is dead Brewdoga. W smaku jest kosmos. Najpierw jest bardzo subtelnie - słodycz, lekka przyprawowość i korzenność, a poźniej jest po prostu p**********e goryczki, która po prostu zwala z nóg! Gorycz wypełnia całe usta i wręcz wykrzywia, ale jest to stosunkowo przyjemne uczucie (w tej chwili jestem w połowie pokala). Przynajmniej jak dla mnie, bo moja Żona od pięciu minut płucze usta :). Największe natężenie gorycz osiąga po około minucie i wtedy juz trzeba wziąć kolejny łyk ;). Tylko raz w życiu miałem coś bardziej gorzkiego w ustach - chleb upieczony na drożdżach po black ipa 100 IBU chmielonej na zimno.

 

Podsumowywując, eksperyment ciekawy i bardzo mnie zaskoczył aromat Iungi. Gdyby zmniejszyć goryczkę do ok. 80 IBU byłaby z tego świetna PIPA.

 

Dziękuje za możliwość degustacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 Lambic

 

5,40 kg pilzneński

3,60 kg pszenica

 

45 st 15'

55 st 15'

65 st 40'

72 st 15'

78 st 5'

 

88 g Styrian Golding 60' (suszenie od 8.02.2013. Na początku było 100 g i 4.1%)

 

45 l 11 blg drożdże S-33

 

Na cichą

3278 lambic blend

 

 

#75 APA

 

6,60 kg pale ale

0,90 kg wiedeński

0,80 kg pszeniczny

0,60 kg karmelowy czerwony

 

54 st 10'

67 st 60'

78 st 5'

 

10 g Citra 20'

50 g Chinook 15'

50 g Centennial 10'

50 g Cascade 5'

50 g Chinook 0' (30' w 80 st)

50 g Centennial 0' (30' w 80 st)

50 g Cascade 0' (30' w 80 st)

 

43 l 12 blg drożdże denny's favorite 50

 

Na cichą

20 g Chinook 7 dni

20 g Centennial 7 dni

20 g Cascade 7 dni

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 76 White IPA

 

6,30 kg pilzneński

2,90 kg pszeniczny

1,70 kg pszenica

0,60 kg owies

 

55 st zasyp

53 st 10'

66 st 60'

72 st 15'

78 st 20'

 

90 g Tomahawk 50'

2 g rumianek 3'

10 g kolendra indyjska 3'

50 g skórka z pomarańczy 3'

10 g skórka z cytryny 3'

2 g Kolendra indyjska 0' (30' w 80 st)

60 g Cascade 0' (30' w 80 st)

60 g Citra 0' (30' w 80 st)

60 g Centennial 0' (30' w 80 st)

 

53 l 11 blg Saccharolicious B003 Wheat I, białe walonki

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#77 AAA

 

9,7 kg pale ale

1,2 kg caraamber

0,8 kg monachijski

0,2 kg karmelowy 300

0,1 kg czekoladowy jasny

 

55 st zasyp

53 st 10'

62 st 25'

72 st 40'

78 st 20'

 

Trochę było za jasne więc dodałem do wysładzania 50 g jęczmienia palonego

 

25 g Chinook 20'

25 g Centennial 20'

45 g Chinook 10'

45 g Centennial 10'

62 g Chinook 0' (30' w 80 st)

62 g Centennial 0' (30' w 80 st)

 

46 l 14 blg drozdze US-05 i S-04

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 American wheat

 

kranówka z RO 1:1

 

4,10 kg pilzneński

4,10 kg pszeniczny

0,90 kg monachijski

0,20 kg zakwaszający

 

57 st zasyp

55 st 10'

68 st 60'

78 st 20'

 

100 g Styrian Golding 30'

100 g Chinook na 60' w 80 st

 

53 l 11 blg Nottingham Danstar i American Wheat

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 79 Słoneczne Ale

 

kranówka z RO 1:1

 

7,80 kg pilzeński

2,80 kg wiedeński

1,30 kg carapils

1,30 kg pszniczny

0,25 kg zakwaszający

 

58 st zasyp

54 st 10'

68 st 90'

78 st 20'

 

50 g IUNGA 50 g

60 g Summit 15'

60 g Citra 10'

70 g Centennial 5'

80 g Chinook 0'

 

60 l 13,5 blg gęstwa danny's favorite 50

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.