Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

#87 IPA czy EIPA

 

11,00 kg Pale Ale

0,70 kg Pszeniczny

0,50 kg Caraamber

0,50 kg Caramunich II

0,35 kg Karmelowy 333 Litovel

 

20 g Gips piwowarski

 

70 st zasyp

66 st 60'

77 st 20'

 

50 g Admiral 60'

30 g Boadicea 30'

8 g Mech irlandzki 15'

70 g Boadicea 10'

100 g Boadicea 0'

 

47 l 16 blg S-04

 

na zimno 12 dni 12 st

 

50 g EKG a do drugiego 50 g Bodaicea

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88 AIPA

 

11,00 kg Pilzneński

1,30 kg Monachijski

1,00 kg Pszeniczny

0,50 kg Karmelowy 150

 

20 g Gips piwowarski

 

58 st zasyp

55 st 10'

64 st 45'

72 st 15'

78 st 15'

 

50 g Magnum 60'

50 g Magnum 30'

50 g Simcoe 20'

10 g Mech irlandzki 15'

50 g Citra 10'

50 g Vic Secret 5'

50 g Chinook 0'

 

52 l 16 blg gęstwa US-05

 

na zimno 12 dni 12 st

 

100 g Citra

100 g Cascade

100 g Chinook

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#90 NZPA

 

7,50 kg Pilzneński

1,00 kg Wiedeński

0,80 kg Pszeniczny

0,40 kg Carahell

 

Woda RO z kranówką 1:1 + 4 g sól epson

 

58 st zasyp

55 st 10'

64 st 40'

72 st 20'

78 st 15'

 

20 g Magnum 60'

20 g Magnum 30'

10 g Mech irlandzki 15'

50 g Nelson Sauvin 10'

50 g Nelson Sauvin 0'

50 g Wai-iti 0'

 

46 l 12 blg gęstwa US-05

 

na zimno 14 dni temp 12 st

Wai-ITI i Nelson Sauvin

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# 91 Dolne CZ

 

8,00 kg Pilzneński

1,00 kg Wiedeński

1,00 kg Krótki

0,50 kg Carapils

0,10 kg Zakwaszający

 

RO z kranówką 60:40

 

58 st zasyp

55 st 10'

64 st 40'

72 st 20'

78 st 15'

 

65 g Magnum 60'

50 g Premiant 20'

10 g mech irlandzki 15'

50 g Saaz 10'

100 g Kazbek 0'

 

54 l 12 BLG 1/2 W-34/70 1/2 M84

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#92 Dolne D

 

8,00 kg Pilzneński

1,00 kg Wiedeński

1,00 kg Krótki

0,50 kg Carapils

0,10 kg Zakwaszający

 

RO z kranówką 60:40

 

58 st zasyp

55 st 10'

64 st 40'

72 st 20'

78 st 15'

 

60 g Hallertauer Taurus 60'

50 g Hallertauer Tradition 10'

10 g Mech irlandzki 15'

75 g Hallertauer Hersbrucker 0'

25 g Hallertauer Tradition 0'

 

53 l 12 blg 1/2 w 34/70 1/2 starter 3l Urquell Lager

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

93 Dolne PL

 

8,00 kg Pilzneński

1,00 kg Wiedeński

1,00 kg Krótki

0,50 kg Carapils

0,10 kg Zakwaszający

 

RO z kranówką 60:40

 

58 st zasyp

55 st 10'

64 st 40'

72 st 20'

78 st 15'

 

30 g Marynka 60'

50 g Marynka 30'

10 g Mech irlandzki 15'

50 g Lubelski 10'

100 g Lubelski 0'

 

53 l 12 blg

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94 Słoneczne

 

8,00 kg Pilzneński

2,50 kg Monachijski

0,80 kg Pszeniczny

0,60 kg Carahell

 

58 st zasyp

55 st 10'

64 st 15'

72 st 45'

78 st 15'

 

50 g Magnum 60'

50 g Cascade 25'

50 g Mosaic 20'

50 g Cenntenial 15'

50 g Amarillo 10'

50 g Chinook 5'

50 g Sorachi Ace 0'

 

56 l 13,5 blg Danstar Nottingham

 

na zimno 2 tyg

 

2x50 g Chinook

2x50 g Centennial

2x50 g Amarillo

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#95 Dolne CZ

 

8,00 kg Pilzneński

1,00 kg Wiedeński

1,00 kg Pszeniczny

0,50 kg Carapils

0,10 kg Zakwaszający

 

RO z kranówką 60:40

 

58 st zasyp

55 st 10'

64 st 40'

72 st 20'

78 st 15'

 

50 g Magnum 60'

50 g Premiant 30'

10 g mech irlandzki 15'

50 g Saaz 10'

150 g Saaz Late 0'

 

57 l 12 blg

 

trochę drobniej ześrutowałem i jest efekt ;)

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#96 AIPA

 

11,00 kg Pilzneński

1,00 kg Monachijski

1,00 kg Pszeniczny

0,4 kg Carared

 

4 g sól epson

 

53 st zasyp

65 st 70'

78 st 15'

 

50 g Magnum 60'

50 g Simcoe 20'

50 g Amarillo 15'

10 g mech irlandzki 15'

50 g Centennial 10'

50 g Citra 5'

50 g Chinook 0'

 

55 l 16 blg gęstwa Danstar Nottingham

 

na zimno 2 tyg

 

2x50 g Simcoe

2x50 g Citra

2x50 g Chinook

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 97 Wędzone " Wędzony kozioł"

 

8,00 kg Wędzony Steinbach

2,00 kg Heavily Peated Fawcett

2,00 kg Monachijski

0,60 kg Melanoidowy

0,50 kg Caragold

0,40 kg Caraaroma

0,40 kg Caramunich II

 

60 st zasyp

55 st 5'

62 st 15'

72 st 45'

77 st 15'

 

kolor jakiś dupiasty więc 0,2 kg karmelowy ciemny Optima namoczony poszedł do wysładzania

 

80 g Marynka 60'

30 g Lubelski 20'

10 g Mech irlandzki 15 '

 

52 l 16 blg gęstwa M84 i W34/70

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 98 Imperialne Żytnie IPA "Masakra"

 

9.00 kg Pilzneński

3,50 kg Żytni

1,00 kg Żyto

0,50 kg Caragold

 

60 st zasyp

55 st 5'

64 st 45'

72 st 15'

79 st wysładzanie

 

80 g Magnum 60'

50 g Mosaic 30'

50 g Simcoe 15'

10 g mecz irlandzki 15'

50 g Chinook 10'

50 g Amarillo 5'

50 g Simcoe 0'

 

To była jakaś masakra. Co się obróciłem to wykipiało :( Wydajność to kolejna masakra. By się ratować wsypałem na ostatnie 5 min 1 kg cukru. Masakra. Szafki całe lepkie pewnie ze 3 h sprzątania.MASAKRA!!!

 

19 blg do 1/2 wlp099 do drugiej połowy US-05

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#99 Porter Bałtycki

 

5,00 kg Monachijski

2,00 kg Pilzneński

0,50 kg Karmelowy jasny

0,50 kg Caramunich II

0,50 kg Caramunich III

0,50 kg Caraaroma

0,30 kg Carafa II

0,20 kg Carafa I

0,15 kg Carafa III

1,00 kg Cukier

 

słody palone namoczone i dodane po mash out, cukier dodany na ostatnie 10 min gotowania

 

55 st 5'

64 st 15'

72 st 45'

78 st 15'

 

gotowanie 90'

 

50 g Marynka 60'

35 g Lubelski 15'

5 g Mech irlandzki 15'

 

28 l 20 blg gęstwa w 34/70

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#100 Fruit IPA/Fruit Belgian IPA

 

Przepis ułożony wspólnie z Łukaszem Zającem

 

9 kg Pilzneński

1,7 kg Carapils

0,5 kg Carared

 

68 st 60'

78 st 15'

 

20 g Galaxy 60'

50 g Galaxy 20'

10 g Mech irlandzki 15'

50 g Amarillo 10'

50 g Vic secret

50 g Rakahu 0'

 

Fermentacja

do 1/2 Nottingham Danstar do drugiej połowy Forbidden Fruit

 

Na zimnio

50 g Galaxy

50 g Chinook

5,5 kg malin potraktowanych blenderem odkażonych pirosiarczanem potasu

 

Refermentacja

naturalny wysokosłodzony sok z malin

 

45 l 16 blg

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.