Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

#58 AIPA "Się zobaczy"

 

10,0 kg pilzneński

1,20 kg pszeniczny

0,50 kg carapils

0,50 kg karmelowy 120

0,10 kg zakwaszający

 

66 st 90'

78 st 1'

 

40 g Galaxy 60'

40 g Centennial 25'

40 g Chinook 20'

40 g Citra 15'

50 g Mosaic 10'

50 g Amarillo 5'

50 g Simcoe 1'

 

45l 16 BLG gęstwa US-05

 

Na zimno 7 dni

 

50 g Simcoe

50 g Citra

50 g Amarillo

50 g Centennial

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodałem do zacierania. Sugerowałem się tym

"Najprostsza instrukcja użytkowania to dodać do zacieru płaską łyżeczkę: gipsu dla piw chmielowych; chlorku wapnia dla piw słodowych; kredy dla piw ciemnych. Dla dokładnych obliczeń kompozycji składu wody musimy użyć odpowiedniego oprogramowania."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

# 59 AIPA

 

9,60 kg pilzneński

1,20 kg pszeniczny

0,70 kg carapils

0,50 kg karmelowy 120

0,20 kg zakwaszający

 

55 st zasyp

66 st 60'

78 st 1'

 

40 g Galaxy 60'

40 g Centennial 25'

40 g Simcoe 20'

40 g Citra 15'

50 g Mosaic 5'

50 g Amarillo 3'

50 g Simcoe 0'

 

45 l 16 BLG gęstwa US-05

 

Na zimno 7 dni

50 g Citra

50 g Cascade

50 g Simcoe

50 g Centennial

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# 60 AIPA

 

9,6 kg pilzneński

1,2 kg pszeniczny

0,7 kg carapils

0,5 kg bursztynowy

0,2 kg karmelowy 30

0,2 kg zakwaszający

 

54 st 10'

62 st 30'

68 st 20'

72 st 20'

77 st 20'

 

50 g Galaxy 60'

50 g Chinook 20'

50 g Citra 15'

50 g Cascade 10'

50 g Mosaic 5'

50 g Sorachi Ace 3'

50 g Simcoe 1'

 

46 l 16,5 BLG 86 IBU Gęstwa US-05

 

Na zimno 6 dni

100 g Citra

50 g Simcoe

50 g Centennial

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#61 666 IBU

 

6,30 kg pilzneński

0,90 kg pszeniczny

0,90 kg monachijski

0,90 kg carapils

 

54 st 10'

67 st 60'

77 st 20'

 

1000 g iunga szyszka 60'

130 g iunga szyszka 20'

130 g iunga szyszka 5'

 

25 l 19 BLG gęstwa US-05

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow! kilogram szyszki na goryczkę!? Niezła akcja! :okey:

 

Jaki balling planujesz? Będzie czym skontrować tą goryczkę?

Trochę się obawiam się, że spoooro brzeczki Ci odejdzie razem z tymi szyszkami. Takie zabawy to lepiej z granulatem...

Tak czy inaczej również z chęcią bym spróbował tego piwa. Weźmiesz parę butelek do Żywca? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego mam skontrować goryczkę? :) Poszła szyszka bo dostałem w prezencie. Wydajność 68 % :) Wyszło 19 BLG 25 l i mniej więcej o to mi chodziło. Fałszywe dno spisało się na medal i nic się nie przytkało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#62 AIPA

 

9,60 kg pilzneński

1,20 kg pszeniczny

0,70 kg carapils

0,50 kg karmelowy czerwony

0,10 kg karmelowy 120

0,10 kg karmelowy 600

 

54 st 10'

62 st 30'

68 st 20'

72 st 20'

77 st 20'

 

40 g taurus 60'

40 g citra 25'

40 g vic secret 20'

40 g cascade 15'

40 g centenntial 10'

40 g citra 5'

40 g simcoe 3'

40 g vic secret 1'

 

Na zimno 7 dni

100 g Citra

100 g Vic secret

50 g Simcoe

50 g Cenntennial

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#63 Amber Ale "Smoczek"

 

5,30 kg pilzneński

1,80 kg monachijski

1,00 kg pszeniczny

0,50 kg karmelowy jasny

0,50 kg karmelowy ciemny

 

68 st 60'

77 st 20'

 

50 g taurus 60'

33 g lubelski 10'

33 g marynka 10'

33 g lubelski 3'

33 g marynka 3'

33 g lubelski 0'

33 g marynka 0'

 

2 szaszetki S-04

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#64 Pils

 

8,50 kg pilzneński

0,50 kg pszeniczny

0,50 kg wiedeński

0,40 kg carapils

 

Woda RO z kranówką 1:1

 

53 st 10'

64 st 30'

72 st 30'

78 st 20'

 

50 g Hallertauer Taurus 70'

50 g Hallertauer Tradition 15'

50 g hallertauer Tradition przy chłodzeniu 75 st 10' zlanie do fermentatorów i na pole.

 

50 l 12 BLG Do 1/2 Lager 497 do 1/2 starter Czech Pils. Dziękuje WiHuRa :)

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak szaleć to szaleć :) żona mówi bałagan :)

 

#65 AIPA "Bałagan"

 

9,00 kg pilzneński

1,20 kg pszeniczny

0,80 kg wiedeński

0,40 kg karmelowy 120

0,30 kg carapils

 

Woda RO z kranówką 1:1

 

53 st 5'

64 st 60'

72 st 16

77 st 20'

 

40 g Vic secret 60'

50 g Mosaic 20'

50 g Summit 15'

50 g Centennial 10'

50 g Simcoe 5'

50 g Citra 1'

 

Gęstwa US-05

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.