Jump to content

Saison z dzikimi nutami.


Bolt
 Share

Recommended Posts

Cześć. 

 

Pomysł jak do saisona wnieść lekko dzikie konskie nuty? Jedynie brety na koniec fermentacji i zostawić na jakis czas? Czy może ktoś ma inny pomysl? Planuje saison 14blg na wielu zbożach I lekka nuta chmielu. Jednak chciałbym dodać nieco dzikosci. 

 

Link to comment
Share on other sites

Są już gotowe blendy z tego co pamiętam. Yeast bay chyba ma je w ofercie.

edit: e, chyba nie yeast bay. Przejrzałem też pobieżnie Whitelabs i oni chyba też nie. Ale coś mi świta kurcze.

 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Bolt napisał:

Pomysł jak do saisona wnieść lekko dzikie konskie nuty? Jedynie brety na koniec fermentacji i zostawić na jakis czas? Czy może ktoś ma inny pomysl? Planuje saison 14blg na wielu zbożach I lekka nuta chmielu. Jednak chciałbym dodać nieco dzikosci. 

 

jak nie ma blendow o ktorych pisal zasada to zostaje dodanie zwyklych brettow

mozesz dac na wtorna jak pisales na 2-3 msc i powinno byc git

 

Link to comment
Share on other sites

Jak pisał @leonzndodatek brettów do saisona wnosi często "końskie" nuty, bo bretty przerabiają zastane fenole na inne,  właśnie "końskie" czy kojarzące się ze skórą. Dotyczy to często także brettów, które same z siebie nie produkują takich aromatów, ale potrafią przerabiać to, co wyprodukowały inne drożdże (w internecie można poczytać o konwersji 4-winylogwajakolu/4VG w 4-etylogwajakol/4EG). Brett saison to w USA jedna z najpopularniejszych dróg wykorzystania brettów do wtórnej fermentacji. Zastanowiłbym się tylko, czy nie zadać ich razem z drożdżami saisonowymi od początku, biorąc pod uwagę,  że te również przerabiają dekstryny (gen STA1), więc bretty mogą nie mieć na czym się rozwijać. 

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, zasada napisał:

Są już gotowe blendy z tego co pamiętam. Yeast bay chyba ma je w ofercie.

edit: e, chyba nie yeast bay. Przejrzałem też pobieżnie Whitelabs i oni chyba też nie. Ale coś mi świta kurcze.

 

Wyeast ma w swojej ofercie blend do brett saison: 3031, ale jest to wersja PC czyli tzw "sezonowa" więc może być trudno dostepna.
Yeast Bay też widzę że mają coś podobnego: https://www.theyeastbay.com/mixed-culture/saison-brettanomyces-blend ale też aktualnie nigdzie nie widzę w sklepach.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie dlatego pytam bo blendy są niedostępne, ja chce dodać tylko trochę dzikości. Nieco kwasowości która doda lekkości i właśnie nut końskich, które bardzo lubię.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.