Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Zmętnienie

Recommended Posts

Witam!!

Dwa dni temu zakapslowałem koelscha. Piwo na cichej po dwóch tyg. utworzyło na powierzchni skupiska piany jak w przypadku burzliwej, ale BLG zeszło z 14,5 do 3, dlatego butelkowałem. Piwo było bardzo zanieczyszczone ponieważ wlałem wszystko z kotła z osadami gorącymi do fermentora :(. Wszystko jednak starałem sie dobrze sterylizować przez wszystkie procesy. Zaglądając dzisiaj do butelek, stoją w temp 20°C, zauważyłem że jest osad już ok. 1 mm co niezdarzyło się mi w poprzednich warkach bo osad był po ok. 2 tyg. Przy szyjce niby widzę już jakąś klarowność ale latają tam jakieś pyłki ( tylko przy niektórych butelkach ). Czy jest to zmętnienie bakteryjne czy piwo się jeszcze wyklaruje jak przeniosę do niskiej temperatury?

Pozdrawiam

 

Nie nadmieniłem, że piwo było klarowane żelatyną

Edited by KNX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dwóch dniach od butelkowania nie ma co oczekiwać cudów. Jak masz możliwość, to przenieś w chłodniejsze miejsce. I czekaj - cierpliwości nigdy za wiele.

 

Otwórz jedną butelkę za tydzień i sam się przekonasz co z tego ci wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

błonki nie ma, tylko takie drobinki jakby smugi

 

a po żelatynie różnicy niezauważyłem w klarowności

Edited by KNX

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to raczej niedobrze. Te smugi to raczej na pewno nie pozostałosci po osadach przy warzeniu. Raczej wdała sie infekcja.

Tym bardziej, że klarowanie nie przyniosło rezultatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym razem wystapię w roli optymisty: drożdże kolschowe sa dość pyliste, zmetnienie w butelkach mnie nie dziwi, tym bardziej, że już zaczyna się klarować. Najdalej za tydzień wszystkie drożdże powinny osiąść na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tym razem wystapię w roli optymisty: drożdże kolschowe sa dość pyliste, zmetnienie w butelkach mnie nie dziwi, tym bardziej, że już zaczyna się klarować. Najdalej za tydzień wszystkie drożdże powinny osiąść na dnie.

i dlatego klarowanie żelatyną nie powiodło się ?

drożdże chyba raczej nie kłaczkują w "smugi".

Spokojnie nic się nie martw i za jakiś czas próbuj. W końcu trzeba to wypić :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam!!

Piwo na cichej po dwóch tyg. utworzyło na powierzchni skupiska piany jak w przypadku burzliwej, ale BLG zeszło z 14,5 do 3, dlatego butelkowałem.

To mnie trochę niepokoi. Może po burzliwej było słabo odfermentowane.

Musisz czekać. Sprawa się wyjaśni sama.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spokojnie nic się nie martw i za jakiś czas próbuj. W końcu trzeba to wypić :(

jak się wda infekcja to nic się nie martw, serwuj takie piwo z sokiem i wmawiaj że to lambik. W ten sposób moje 2 skrzynki kwasów zaczęły wszystkim smakować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.