Jump to content

zapsuty balingometr???


 Share

Recommended Posts

Zrobiłem obecnie 2 piwa:

1. Weizen we wtorek (12.07) wieczorem, po schłodzeniu baligometr pokzywał 30 (dziwnie dużo), fermentacja poszła i spadło po 5 dniach do 15. W zasadzie przy weizenach 5 dni powinno wystarczyć na fermentację, a tutaj dalej blg jest wysokie, wczoraj też było 15, więc chyba już nie spada. Samo piwo smakuje dobrze, ale faktycznie jest chyba zbyt gęste

2. Wczoraj uważyłem Witbiera ze skórkami pomarańczy, było późno i zapomniałem zmierzyć BLG, od rana fermentacja ostro idzie (mocno bulgocze), zmierzyłem właśnie BLG i jest ponad 40. Czy to nie za dużo??? Smak jest dobry, ale piwno mocno gęste.

 

Wszystko robiłem dokładnie wg receptur. Jakieś pomysły? 

 

Dzięki z góry.

Edited by sali
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, anteks napisał:

Co to za balingometr że ma skale do 30-40?

ps może skala SG?

kupiłem kiedyś w sklepie z akcesoriami do wina i piwa, ma kilka skal. Ma oznaczenie 45 mN/m 

IMG_20220717_104202_resized_20220717_104227150.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, anteks napisał:

Będę brutalny ale Twoje dotychczasowe piwowarstwo to wielki błąd. Poczyraj troche i zacznij wszystko od nowa

Spoko, ale coś konkretniej napiszesz? Zrobiłem ze 20 piw i do tej pory nie miałem tego typu problemów.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, sali napisał:

Spoko, ale coś konkretniej napiszesz? Zrobiłem ze 20 piw i do tej pory nie miałem tego typu problemów.

Cały czas źle odczytujesz gęstosć. To że na skali jest 20 to nie oznacza ze to 20blg. Przy pszenicy piszesz że było 30 to 7,5blg!! czyli jak Grodziskie. Przy witku 40 i piszesz że gęste (10blg gęste??) chyba że z młótem. W innych tematach piszesz że robisz dwa piwa jedno ma ma 36blg a drugie w normie czyli 12blg ( wychodzi że na starcie  jedno miało 7blg a drugie 3). O tym że z nieśrutowanego słodu wyciągnąłeś 12blg nie wspomnę

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
26 minut temu, anteks napisał:

Cały czas źle odczytujesz gęstosć. To że na skali jest 20 to nie oznacza ze to 20blg. Przy pszenicy piszesz że było 30 to 7,5blg!! czyli jak Grodziskie. Przy witku 40 i piszesz że gęste (10blg gęste??) chyba że z młótem. W innych tematach piszesz że robisz dwa piwa jedno ma ma 36blg a drugie w normie czyli 12blg ( wychodzi że na starcie  jedno miało 7blg a drugie 3). O tym że z nieśrutowanego słodu wyciągnąłeś 12blg nie wspomnę

Nie wiem po co wyciągasz tematy sprzed lat. To prawda, nie robię piwa regularnie i błędy się zdarzają, choć zwykle piwa wychodzą dobre (głównie robię belgijskie Pale Ale). Na baligometrze jest zaznaczona skala dla piwa od 40 do 0, przy czym na zielono jest pokazane kiedy jest piwo i jest to od 5 w dół. Pomijając kwestie samego BLG, to jeśli na pszenicy pokazuje 15 to jeszcze daleko do piwa. Witbier jest dosyć gęsty, może nie taki jak kisiel, ale moim zdaniem zbyt gęsty jak na ten typ piwa (piwo przefiltrowane), chyba że to przez dodatki typu płatki czy skórki?.

IMG_20220717_120741_resized_20220717_120754214.jpg

Edited by sali
Link to comment
Share on other sites

Zmień sprzęt, ten multimierz jest dziwny, a jak to się mówi, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Tak jak zostało wspomniane, odczyty robisz w SG. 1.040 SG to 10BLG, czyli poniżej normy Witbiera (11-13 BLG startowe), nie może być za gęste. 

Edited by Aethelwulf
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, x1d napisał:

Skala jest w najprawdopodobniej SG, to 40 to jest 1040, w przeliczeniu 10 blg, swoją drogą dziwne że oznaczono tu max dla piwa.

 

2 minuty temu, Aethelwulf napisał:

Zmień sprzęt, ten multimetr jest dziwny, a jak to się mówi, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Tak jak zostało wspomniane, odczyty robisz w SG. 1.040 SG to 10BLG, czyli poniżej normy Witbiera (11-13 BLG startowe), nie może być za gęste. 

Poprzedni mi się stłukł, chciałem coś na szybkiego bez zamawiania przez internet i tylko taki był. Chyba faktycznie muszę kupić coś typowo dla piwa. Czyli jesli jest przykładowo 15, to oznacza 3,75?

Link to comment
Share on other sites

Możesz  odczytywać ze tej skali  z mniejszą czcionką:

2 godziny temu, sali napisał:

 

IMG_20220717_111027_resized_20220717_111043548.jpg

 

i prosty przelicznik - 91 to BLG=9.1, a 143 to BLG=14.3

 

I dobra rada  na koniec - liźnij trochę teorii, to ci pomoże robić świadomie dobre piwa, bo teraz wygląda to trochę na chybił-trafił....

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, fotohobby napisał:

Możesz  odczytywać ze tej skali  z mniejszą czcionką:

 

i prosty przelicznik - 91 to BLG=9.1, a 143 to BLG=14.3

 

I dobra rada  na koniec - liźnij trochę teorii, to ci pomoże robić świadomie dobre piwa, bo teraz wygląda to trochę na chybił-trafił....

Dzięki. Teorii kiedyś dużo oglądałem na kanale Kopyry, problem polega na tym, że ostatnimi czasy to robię piwo raz na rok, albo dwa i trochę rzeczy ucieka. Koniec końców robię piwo i nagle okazuje się, że balingometr jest do bani, albo wskaźnik próby jodowej się skończył itd. 

Link to comment
Share on other sites

Normalny spławik jakiego używa się na wyspach, w USA i wielu innych krajach (sam takiego używam). Jak wcześniej napisano pokazuje Specific Gravity, które łatwo przeliczyć za pomocą kalkulatorów online, Beer Smith czy innego oprogramowania albo po prostu się przyzwyczaić co samo przychodzi z czasem. 

Przy czerwonym polu masz 1.000

10 oznacza 1.010

20 oznacza 1.020 itd.

w dół 

90 oznacza 0.090

80 oznacza 0.080

i takie wartości podajesz w kalkulatorach.

image.thumb.png.0122bd30f5967fccb8b788b8a11b8dff.png

Edited by rafple
Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, anteks napisał:

Co to za balingometr że ma skale do 30-40?

ps może skala SG?

Zacytuję zam siebie ale wyszło jednak że to ja mialem racje a Ty od min 3 lat popełniasz wielbłądy. Piwa o 7blg uważasz za mocarze. Przez pół dnia próbowałem wytłumaczyc że robisz błąd i nie wierzyłeś

 

9 godzin temu, sali napisał:

Nie wiem po co wyciągasz tematy sprzed lat. To prawda, nie robię piwa regularnie i błędy się zdarzają, choć zwykle piwa wychodzą dobre (głównie robię belgijskie Pale Ale). Na baligometrze jest zaznaczona skala dla piwa od 40 do 0, przy czym na zielono jest pokazane kiedy jest piwo i jest to od 5 w dół. Pomijając kwestie samego BLG, to jeśli na pszenicy pokazuje 15 to jeszcze daleko do piwa. Witbier jest dosyć gęsty, może nie taki jak kisiel, ale moim zdaniem zbyt gęsty jak na ten typ piwa (piwo przefiltrowane), chyba że to przez dodatki typu płatki czy skórki?.

IMG_20220717_120741_resized_20220717_120754214.jpg

UWAGA! poniżej 100 to też jest piwo :)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 17.07.2022 o 22:07, anteks napisał:

Zacytuję zam siebie ale wyszło jednak że to ja mialem racje a Ty od min 3 lat popełniasz wielbłądy. Piwa o 7blg uważasz za mocarze. Przez pół dnia próbowałem wytłumaczyc że robisz błąd i nie wierzyłeś

Ale jaka potęga autosugestii - piwo ma 7 BLG, na skutek złego odczytu spławik pokazuje 30BLG, więc piwo odbierane jest jako:

Cytat

piwno mocno gęste

 

Link to comment
Share on other sites

On 7/22/2022 at 1:34 PM, Piotr Ba said:

Mi tego przez pierwsze 4 piwa nikt nie powiedział

Gdyby tak tylko na instrukcjach/opakowaniach było napisane w jakiej temperaturze są wyskalowane...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.