Jump to content

Prośba o piwka do degustacji


Krzysko
 Share

Recommended Posts

Witam,

to mój pierwszy post wiec niniejszym się witam :)

Troche już sobie warzyłem w czasach studenckich i powracam teraz do tematu, gdy dzieci już nie wymagają tak wielkiej uwagi … No i mam piwnice :) 

Mam na koncie kilkanaście warek z ekstraktów i kilka zacieranych… z bardzo różnymi, ciekawymi efektami :)

Celuje głównie w Pilsa w stylu czeskim oraz angielskie smaki górnej fermentacji.
Jako ze efekty były bardzo różne, a do tej pory walczyłem z tematem sam, to stwierdziłem ze dobrze by było sprawdzić do czego w ogóle dążę i podejść bardziej fachowo, a nie na „hura” :)

Czy jest zatem ktoś z Warszawy lub okolic, kto miałby uwarzone piwka z mojego „repertuaru” i byłby tak dobry aby odstąpić po butelce, w celu degustacji?

Na razie nie mam się czym odwdzięczyć, ale mam nadzieje ze to stan przejściowy :)

Mogę tez oczywiście zapłacić za przesyłkę z innych miejsc.

Szukałem podobnego wątku ale nie znalazłem - jeśli zaśmiecam, to proszę o wskazówkę gdzie sie dopisać :)

 

Pozdrawiam

Krzysiek

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Krzysko napisał:

gdzie sie dopisać :)

Cześć,

przeniosłem Twój wpis do działu "poznajmy się". Może dobrze spojrzeć na mapę piwowarów, namierzyć sąsiada i zwrócić się do niego bezpośrednio z prośbą?

Pozdrawiam i powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz spróbować pilsa w Warszawie to wpadnij do któregokolwiek multitapa. Z tego co kojarzę, Pinta na Chmielnej ma pierwszą pomoc na kranie, Jabberwocky na Nowogrodzkiej też ma na kranie swojego Pilsa. Wyjdzie Ci na to samo co opłacić przesyłkę, a może nawet taniej.

Link to comment
Share on other sites

Znam te Pilsy ale ja celuje raczej w Urquell (moje ulubione sklepowe). Jest sporo receptur tego typu i przymierzam się powoli do jednej z nich. Chciałem spróbować czegoś podobnego uwarzonego w domowych warunkach i zobaczyć jak to wychodzi w stosunku do oryginału. 

Ze względu na warunki lokalowe i temp w piwnicy będę raczej robił górna fermentacje. Dolna wymaga u mnie  skonstruowania lodówki styropianowej i pewnie sporej ilości wkładów.
Miałem stara używana lodówkę ze zmienionym termostatem za czasów studenckich ale niestety ta opcja już nie przejdzie :)

ewentualnie będę chciał stworzyć coś przypominającego smakiem tego Urquella w warunkach które mam :) 

Link to comment
Share on other sites

No to tak jak napisałem, idź do multitapa. To Ci da najlepsze rozeznanie w tym czego szukasz. Jeśli oczekujesz, że ktoś specjalnie dla Ciebie uwarzy desitkę żeby Ci ją wysłać to ostudzę Twoje oczekiwania, nikt się raczej nie pofatyguje.

Link to comment
Share on other sites

Specjalnie to nie, ale jakby ktoś miał uwarzone to chętnie przyjmę :)

Pomyślałem sobie ze to lepsze niż próbowanie w „mieście” - jak mi posmakuje czyjaś produkcja to może mi się uda ja odtworzyć :)

ale jak nikt nie ma to będę sam kombinował :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.