Jump to content

Kadź zacierna


Szymon Mrozek
 Share

Recommended Posts

Witam,
Przymierzam się do budowy kadzi zaciernej o pojemności 500l. Zastanawiam się jaki system ogrzewania byłby najlepszy oraz najtańszy w użytkowaniu. Niestety ogrzewanie parą odpada ze względu na koszty. Zacieranie miałoby się odbywać cyrkulacyjnie i potrzebuje jakiegoś wzoru, który pomógłby mi określić jaka będzie potrzebna wydajność pompy żeby efektywnie podnosić temperaturę zacieru. Jeśli jest ktoś, kto tworzył podobny projekt to proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości.
Link to comment
Share on other sites

500 litrów przekracza najpopularniejsze objętości sprzętów piwowarów domowych. Podejrzewam, że poradnictwo w tym zakresie to już specjaliści od instalacji komercyjnych. Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, Eselchen napisał:

Jak zwiedziłem browar restauracyjny 10 hl to grzali brzeczkę w wymienniku cieplnym (jak w herms-HLT). A czym był grzany HLT to nie wiem.

A ja widziałem browar rzemieślniczy gdzie kadź grzali palnikiem gazowym od spodu (naprawdę żywym ogniem!!!)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.