Jump to content

szybkie chłodzenie brzeczki dla lagera


Recommended Posts

witam. zamierzam zacząć się warzeniem piwa. chciałbym aby było to lager. i tu pojawia się problem z chłodzeniem brzeczki. zamierzam zakupić chłodnicę zanurzeniową. i tu pojawia się problem. woda w kranie ma 19 st C. w pierwszym etapie zamierzam schłodzić brzeczkę bieżącą wodą. tu poje pierwsze pytanie. jak podać wodę-od góry czy od dołu chłodnicy? w drugim etapie mam dwie wersje z dodatkowym wiadrem (lodówka turystyczną dla większej izolacji) z dodatkową chłodnicą. pierwsza wersja po wstępnym schłodzeni brzeczki przełączam wodę z kranu i puszczam ją przez dodatkową chłodnice gdzie jest ona zanurzona w wodzie z lodem lub zimną solanką i potem ta woda idzie do chłodnicy w kotle warzelnym. druga wersje to po wstępnym schłodzeniu wodą z kranu już przestudzoną brzeczkę przepuszczam przez dodatkową chłodnice gdzie jest ona zanurzona w wodzie z lodem lub zimną solanką. dal wyjaśnienia sytuacji zamieszczam schematy.

COŚ TE SCHEMATY DUŻE WYSZŁY!!!

 

 

2.jpg

1.jpg

 

3.jpg

4.jpg

Edited by maja-76
Link to comment
Share on other sites

Poszukaj sobie na forum, wiem ze gdzies kiedys byl jakis temat o chlodzeniu brzeczki woda z lodem.

Zalezy jakie masz mozliwosci, ale moim zdaniem rozsadnie jest najpierw schlodzic woda z kranu a potem dochlodzic lodowa woda.

W browarach czasami stosuje sie tez wymienniki plytowe dwustrefowe, gdzie wstepnie jest chlodzenie zimna a w drugiej strefie dochladzanie lodowa.

 

Osobiscie w domu przy lagerach chlodze temp. z kranu a te koncowe pare stopni dochladzam w lodowce. Moim zdaniem mniej roboty, ale ja warze z samego rana wiec mam czas potem poczekac aby zadac drozdze.

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Hanys93 napisał:

Poszukaj sobie na forum, wiem ze gdzies kiedys byl jakis temat o chlodzeniu brzeczki woda z lodem.

Zalezy jakie masz mozliwosci, ale moim zdaniem rozsadnie jest najpierw schlodzic woda z kranu a potem dochlodzic lodowa woda.

W browarach czasami stosuje sie tez wymienniki plytowe dwustrefowe, gdzie wstepnie jest chlodzenie zimna a w drugiej strefie dochladzanie lodowa.

 

Osobiscie w domu przy lagerach chlodze temp. z kranu a te koncowe pare stopni dochladzam w lodowce. Moim zdaniem mniej roboty, ale ja warze z samego rana wiec mam czas potem poczekac aby zadac drozdze.

a może to jest jakiś sposób z dochładzaniem w lodówce(zamrażarce). ma ktoś jakieś z tym doświadczenie? ile to czasu trwa?

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, maja-76 napisał:

a może to jest jakiś sposób z dochładzaniem w lodówce(zamrażarce). ma ktoś jakieś z tym doświadczenie? ile to czasu trwa?

 

Na to pytanie nikt Ci dokladnie nie odpowie, zalezy do ilu stopni schlodzisz woda z kranu. Potem zalezy na ile stopni masz ustawiona zamrazarke, badz lodowke. Musisz mierzyc na bierzaco.

Ja mam lodowke ustawiona z reguly na 6 stopni, wiec nawet jesli mialbym fermentor w lodowce nieco dluzej to nizej mi nie schlodzi, przy zamrazalce masz juz nieco wiekszy problem.

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, anteks napisał:

Jesli nie masz duzo wody lodowej, pierwsze chłodzenie kranówką, drugie wodą lodową ( ale raczej też w przepływie bo inaczej sie zagrzeje i doopa)

co masz na myśli "drugie chłodzenie" .  chłodzenie brzeczki czy dochładzanie wody?

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, maja-76 napisał:

co masz na myśli "drugie chłodzenie" .  chłodzenie brzeczki czy dochładzanie wody?

Po Twojemu to będzie "etap drugi wersja2" :)

Link to comment
Share on other sites

Dochłodzenie w lodówce ma też tę zaletę, że lepiej oddzielają się osady białkowe i do fermentora idzie bardziej klarowna brzeczka. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Łachim napisał:

Dochłodzenie w lodówce ma też tę zaletę, że lepiej oddzielają się osady białkowe i do fermentora idzie bardziej klarowna brzeczka. 

No ja akurat chłodzę już w fermentorze, ale zlewam przez wymiennik siłą rzeczy chroniony hopstoperem, więc dużo ich nie ma.

Btw wymiennik znacznie jest szybszy i wydajniejszy od chłodnicy. Szczerze polecam.

A dzisiaj to można chyba chłodzić i na balkonie...

Link to comment
Share on other sites

Hej. Ostatnio też mierzyłem się z tym problemem, a ponieważ nie chciałem inwestować w dodatkową chłodnicę zakupiłem pompkę zanurzeniową z deklarowanym przepływem 1000L/h. Wstępnie schladzam brzeczke do 25°C wodą z sieci. Następnie przełączam się na pompkę i dochladzam brzeczkę w obiegu zamkniętym wodą lodową. W lodówce turystycznej zanurzam 6 butelek 1.5L z lodem, który w zamrażarce ma -15°C. Woda lodowa tak przygotowane ma 1°C.

 

Pompkę daje radę ale przy mojej chłodnicy 10m rurki miedzianej fi8mm jest na styk. Drugi raz kupiłbym trochę mocniejsza.

 

Za 2-3 tygodnie zaś będę robił lagerka to dokładnie pomierze co i jak. Bo ostatnio gdy dochladzalem to zostawiłem to na pół godziny i nie kontrolowałem, więc nie mogę precyzyjnie stwierdzić.

Edited by Biniu
Link to comment
Share on other sites

Ano to są wady robienia lagerów w okresie letnim. Przed zadaniem drożdży wiadro najpierw dać do chłodziarki na kilka godzin a potem drożdże  zadać. Na konkurs to takie piwo już nie pojedzie to będzie miało negatywny wpływ na prawidłowy start fermentacji tzn ten lag w jej rozpoczęciu. Ciekawostka taka że chłodnica przeciwbieżna w G30 chłodzi dokładnie do takiej temp. brzeczkę jaką ma woda w kranie. Teraz ma 17 st C i dokładnie do takiej temp. chłodzi brzeczkę, fakt ten bardziej motywuje do stosowania górnej fermentacji teraz niż dolnej. W zimie kranówa ma u nas 9 st C.

Wchodzi w grę zanurzenie butelek lub jakichś naczyń z lodem ale takie trzeba zdezynfekować , pewnie się da ale to problematyczne i robota dodatkowa.

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, maja-76 napisał:

może to jest jakiś sposób z dochładzaniem w lodówce(zamrażarce). ma ktoś jakieś z tym doświadczenie? ile to czasu trwa?

Jestem akurat dzisiaj po warzeniu pilsa. Brzeczkę schłodziłem kranówą do 18 i dwa wiadra po 28l poszły po 12 do lodówek. obecnie brzeczka w wiadrach, a jest 15, ma po 15,5°C. Schładzam poniżej 9°C. Przeważnie do 22.

51 minut temu, Piotr Ba napisał:

Na konkurs to takie piwo już nie pojedzie to będzie miało negatywny wpływ na prawidłowy start fermentacji tzn ten lag w jej rozpoczęciu.

A niby dlaczego? I jaki lag? Dochładzam kilka godzin w lodówce i zadaję odpowiednią porcję drożdży po schłodzeniu do założonej temp. wcześniej natleniając odpowiednio brzeczkę. Start fermentacji w granicach sześciu godzin.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, smola napisał:

A niby dlaczego? I jaki lag? Dochładzam kilka godzin w lodówce i zadaję odpowiednią porcję drożdży po schłodzeniu do założonej temp. wcześniej natleniając odpowiednio brzeczkę. Start fermentacji w granicach sześciu godzin.

No i wygrał gdzieś taki lager ? Zdobył gdzieś 3-cie miejsce ? Pił ktoś kto się zna to piwo oprócz Ciebie ? 

A no dlatego że drożdże należy zadać do brzeczki niezwłocznie - to wyścig z czasem żeby nie namnożyło się tam nic innego oprócz szczepu szlachetnego. 

Proszę wysłać takie piwo sędziom i to samo piwo gdzie szczep zadano natychmiast po schłodzeniu brzeczki gwarantuje dwie różne metryczki. 

Ja już te lagi ćwiczyłem z Kolszem i takie zadawanie i różnica jest diametralna - dla mnie a sędzią nie jestem. 

Link to comment
Share on other sites

To może ja mam tępy zmysł smaku i powonienia bo różnicy nie czuję. Ewentualnie popracuj nad higieną w browarze (tak z humorem, nie złośliwie).

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Piotr Ba napisał:

No i wygrał gdzieś taki lager ?

 

Pytanie z jakiego powodu miałby nie wygrać? Nawet i pierwszego?

Jedynym znanym mi ryzykiem w zbyt póznym zadaniu drożdży jest to że w między czasie coś innego może się w tym piwie rozwinąć i dać mniejszą lub większą infekcję.

Jeśli piwo będzię wystarczająco "czyste" To możesz czekac i z dwa dni przed zdaniem drożdży. Bo dlaczego by nie? 

Problem w tym że w domowych warunkach ciężko o taką higienę.

Link to comment
Share on other sites

@Piotr Ba Lepiej zaczekać niż zadać do zbyt ciepłej brzeczki. Jak kilka godzin robi Ci różnicę w rozwoju infekcji, to raczej coś jest nie tak, ale nie powinno tak być,  jeśli się prawidłowo dezynfekuje sprzęt. Z tymi konkursami to można odwrócić pytanie - Ty wygrałeś jakiś konkurs zadając drożdże od razu?

Link to comment
Share on other sites

Ja nie twierdzę że zadawanie później jest tak samo korzystne jak zadanie z opóźnieniem więc nie można tej tezy odwrócić w kierunku pytania o moje piwa. Na wiki piwo jest obszernie wyjaśnione dlaczego drożdże zadaje się niezwłocznie i  czym ryzykujemy powodując niepotrzebny lag. To podstawowa wiedza jest, a otwartych drzwi się nie wyważa. 

Link to comment
Share on other sites

Wszystko zalezy od tego kto ma jakie warunki w domu.

Ja osobiscie nie mam miejsca na dodatkowe sprzety, do dochladzania woda lodowa itd., juz i tak sie z tym wszystkim ledwo mieszcze.

 

Sam proces chlodzenia powinien byc szybki, wiec dochlodzenie woda lodowa, badz wrecz calkowite chlodzenie woda lodowa(jesli ma sie do tego miejsce i warunki) jest najlepsza opcja.

Jak najszybsze zadanie jest tez wersja optymalna.

Ale jesli ktos czysto pracuje, to schlodzenie do tych 15 stopni a nastepnie dochlodzenie przez pare godzin w lodowce nie jest zla opcja.

Jedynie jesli ktos chlodzi "kompletnie" na balkonie czy gdziekolwiek calymi nocami mozna uznac za bardzo powazny blad.

Link to comment
Share on other sites

To napiszę tak, mam fermentory klarsteina od prawie dwóch miesięcy, w których brzeczkę dochładzam niezwłocznie po chłodzeniu kranówą przez wymiennik i po natlenieniu brzeczki zadaję drożdże. Trwa to mniej więcej do godziny. Korzystałem do tej pory z wiader (i dalej korzystam) i brzeczkę dochładzam tak jak wyżej napisałem. Różnica w gotowym piwie jest, ale raczej nie przez szybkość chłodzenia brzeczki przed fermentacją, a dzięki ograniczeniu kontaktu piwa po fermentacji z  tlenem. I nie jest to różnica nie wiadomo jak kolosalna.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.