Skocz do zawartości

wpływ infekcji na piwo


Wiktor

Rekomendowane odpowiedzi

oto skany 2 stron ze skryptu na temat wykrywania mikroorganizmów w piwowarstwie. W tabeli są przedstawione typy mikroorganizmów, ich najpopularniejsi przedstawiciele, metabolity oraz wpływ na gotowe piwo. Znając jaki mikroorganizm złapaliśmy, możemy się domyślać jego pochodzenia i dzięki temu wyeliminować go z procesu warzenia piwa.

Edytowane przez wsaczuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę parę ciekawostek:

 

- Lactobaccilus może produkować kwas octowy

- Acetobacter nie powoduje kwaśnego posmaku (?)

- Drożdże dzikie nazywają Pastorianus

 

Poza tym brakuje mi w tym zestawieniu wyróżnienia mikrobów, które w praktyce naprawdę często się zdarzają, podejrzewem, ze większość to efemerydalne przypadki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Lactobaccilus może produkować kwas octowy

są różne szczepy lactobaccilusa ten o którym mowa prowadzi heterofermentację co oprócz powstania kwasu mlekowego może powodować szereg innych produktów metabolizmu cukrów w tym właśnie kwas octowy. W tym kontekście "może" chyba oznacza że czując nuty octowe nie należy wykreślać od razu bakterii mlekowych.

 

- Acetobacter nie powoduje kwaśnego posmaku (?)

Tu mi się wydaje że chodzi o sytuację gdy acetobacter ma szansę "rozwinąć skrzydła". W kolumnie metabolity jest napisane że utlenia alkohol do kwasu octowego, a potem dalej do CO2 i H2O, jeśli nie będzie miał wystarczająco tlenu, zatrzyma się na kwasie octowym, ale jeśli będzie miał warunki utleni go do CO2 co nie będzie wpływać na pH.

 

- Drożdże dzikie nazywają Pastorianus

opracowanie jest z 1995 roku, może to po prostu nieporozumienie, ale nie wiem co o tym myśleć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Dobrze jest mieć świadomość, ze nazwy bakterii typu Lactobacillus to oznaczają główny produkt w warunkach dobrego rozwoju dla rzeczonych bakterii.

Główny znaczy, ze może go być np. 30% a reszta to mieszanina innych. Por ehemplo wszystkie bakterie produkujące kwasy organiczne tworzą ich całe gamy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.