Jump to content

intensywna fermentacja


Recommended Posts

witam,

 

Okolo godziny 13 wlałem roztwór drożdżowy do warki. Drożdże s-04, fermentator stoi w pomieszczeniu w temperaturze 21-22 stopni (teraz już wiem, że temperatura zbyt wysoka ale człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach). Rurka fermentacyjna bardzo intensywnie pracuje i do tej pory dwukrotnie zbierałem pianę, która utworzyła się na wierzchu. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze żebym mógł w spokoju iść spać bez zmartwienia, że rano w trakcie sprawdzenia będzie sporo syfu na podłodze? Wstawić refermentator do dużej miski? Jest za późna godzina żebym kombinował z tworzeniem osprzętu do blow-off tube bo nie chce pobudzić domowników.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, kuxdaty napisał:

witam,

 

Okolo godziny 13 wlałem roztwór drożdżowy do warki. Drożdże s-04, fermentator stoi w pomieszczeniu w temperaturze 21-22 stopni (teraz już wiem, że temperatura zbyt wysoka ale człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach). Rurka fermentacyjna bardzo intensywnie pracuje i do tej pory dwukrotnie zbierałem pianę, która utworzyła się na wierzchu. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze żebym mógł w spokoju iść spać bez zmartwienia, że rano w trakcie sprawdzenia będzie sporo syfu na podłodze? Wstawić refermentator do dużej miski? Jest za późna godzina żebym kombinował z tworzeniem osprzętu do blow-off tube bo nie chce pobudzić domowników.

 

Pozdrawiam

Ciesz sie, że drożdże pracują :D  To jak Ci od razu wychodzi to ile miałeś brzeczki a jaki fermentor? Ogólnie spadek temperatury teraz może zatrzymac fermentację. Możesz ryzykować ale nie wiesz jaką temperaturę otrzymasz. Na pewno zrobią Ci pełno  estrów w tej temperaturze. 

 

Link to comment
Share on other sites

35 litrow fermentator, warka calosciowo okolo 22 litry. Wstałem kilka razy w nocy i zebrałem nadmiarową pianę, aktualnie rurka bulgocze ale o wiele mniej intensywnie wiec mam nadzieje, że już będzie ok.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.