Skocz do zawartości

Witbier - problem z ilością na refermentację


szatewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

 

Zrobiłem sobie Witbier, ale niestety mam problem z określeniem ilości glukozy na refermentację.

 

Na zagranicznych stronach, każdy podaje nieco odmienne wartości volumenu na co2. Jedni piszą 2,5 - 2,9 a i inni 2,8 - 3,1.

 

Czy możecie mi pomóc?? Nie chciałbym mieć przegazowanego piwka. Warka 23L. Może rozsądnie byłoby dać 2,6 volumen??

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyjmij 2,5  a wszystko inne zaokrąglaj w górę. Załóżmy że masz faktycznie 22,5 litra przyjmujesz 23 litry. Max temperatura piwa nie jesteś pewien czy 20 czy 21,  przyjmij 22. Wyszło 108 gramów, sypnij 110.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja  bym z tym 3,0 vol. uważał. Wyjdzie Ci więcej osadu, okaże się że piwo jednak miało 20 stopni, a nie 22 stopnie maksymalnie i dla teoretycznie 20l warki z 2l osadem zamiast 3.0 wyjdzie Ci 3.2. Może strzelać, zwłaszcza jeśli nie będzie przechowywane w chłodzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.