Jump to content

Witbier - problem z ilością na refermentację


Recommended Posts

Witam serdecznie

 

Zrobiłem sobie Witbier, ale niestety mam problem z określeniem ilości glukozy na refermentację.

 

Na zagranicznych stronach, każdy podaje nieco odmienne wartości volumenu na co2. Jedni piszą 2,5 - 2,9 a i inni 2,8 - 3,1.

 

Czy możecie mi pomóc?? Nie chciałbym mieć przegazowanego piwka. Warka 23L. Może rozsądnie byłoby dać 2,6 volumen??

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Przyjmij 2,5  a wszystko inne zaokrąglaj w górę. Załóżmy że masz faktycznie 22,5 litra przyjmujesz 23 litry. Max temperatura piwa nie jesteś pewien czy 20 czy 21,  przyjmij 22. Wyszło 108 gramów, sypnij 110.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki Panowie

 

Rzeczywiscie tak jest, że niby się nastawia 23 L, ale wiadomo przelewania i inne czynnosci i nagle się moze zrobic 21 L

 

Dałem mniejszy litraz i delikatnie zaokragliłem, przy pozostałych parametrach.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja  bym z tym 3,0 vol. uważał. Wyjdzie Ci więcej osadu, okaże się że piwo jednak miało 20 stopni, a nie 22 stopnie maksymalnie i dla teoretycznie 20l warki z 2l osadem zamiast 3.0 wyjdzie Ci 3.2. Może strzelać, zwłaszcza jeśli nie będzie przechowywane w chłodzie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.