Jump to content

Brewkit sosnowe IPA


Recommended Posts

Cześcć wszystkim ! 

Robie swoją trzecia warke z brewkitu jescze chce sie wdrożyc dobrze przed samodzielnym zacieraniem. 

Dwie pierwsze wyszly jak najbardziej ok, ale teraz chcialbym troszke poeksperymentować, mianowicie mam w zamrażarce swieże pędy sosny i świerku i chcialbym zrobic IPE o lesnym posmaku, kupiłem do tego  zwykły brewkit ipa . 

Zastanawiam sie w jaki sposób dodać to do piwa widze w sumie dwie możliwości, więc moje pytanie do was bardziej doświadczonych piwowarów co będzie lepsze

- wygotowanie pędów w wodzie i dodanie do "brzeczki" samego wywaru razem z odpowiednią ilością wody ? 

- dodanie poprostu do fermentora surowych pędów na burzliwą i cichą ? 

Czy widzicie jakieś inne rozwiązanie, którego ja nie znam ? 

Jakie mniej wiecej ilości w gramach powinienem dodać, zeby miec posmak a nie zdominować piwo ? 

Pozdrawiam ! 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o opcje, które podałeś to zdecydowanie wywar. Dodanie świeżych pędów do piwa to kiepski pomysł. Ja dodawałem pędy sosny do gotowania(chmielenia) na ostatnie 10-15min. Jeśli dobrze pamiętam to było to około 250g. W aromacie wyszło słabo natomiast w smaku bardzo pozytywnie. Należy uważać z ilością bo może się pojawić nieprzyjemna cierpkość w gotowym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Tak też myslalem, zeby nie ryzykowac zakażenia piwa pomimo zamrożenia. 

Ok dzieki za odpowiedz, jescze jedna kwestia,przelewając na cichą też zrobic ten wywar i dodać, czy odpuscic  ? 

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Gwizdeq92 napisał:

Tak też myslalem, zeby nie ryzykowac zakażenia piwa pomimo zamrożenia. 

Ok dzieki za odpowiedz, jescze jedna kwestia,przelewając na cichą też zrobic ten wywar i dodać, czy odpuscic  ? 

 

Najlepiej zrób tak, że wrzucasz brewkit do wody, wrzucasz tam pędy i gotujesz 10 min - pozniej dolewasz do tego reszte wody i fermentujesz (Oczywiście bez pędów)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.