Skocz do zawartości

Większe wykorzystanie naczynia inaczej


Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio robiliśmy piwo z extraktów słodowych . I tu nasunęło mi się pytanie .Czy jest możliwe zrobienie piwa z zacieraniem w ten sposób , że do normalnego kotła 30 l wlewam 20l wody wsypuje słód na n.p. 30-40 l piwa i po zacieraniu , filtrowaniu , wysładzaniu i chmieleniu przelewam do dwóch fermentorów i uzupełniam to wodą do ilości proporcjonalnej do ilości użytego słodu.To by dało większe możliwości wykorzystania mniejszych naczyń. Czy jest to możliwe ? Czy ktoś może coś takiego robił?Proszę o odpowiedzi:/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz. Nieraz tak robię gdy wyjdzie mi zbyt wysokie Blg

Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą jeśli taka metoda funkcjonuje to jest to sposób na zwiększenie wydajności z jednego zacierania , bez uciekania się do kupowania większego naczynia. Nie chodzi mi o koszt , ale o czas .Po pierwsze gotuje mniej brzeczki , po drugie oszczędzam czas chłodzenia(do chmielonej brzeczki dodaję zimną wodę co zmniejsza jej temperaturę) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.