Jump to content
Sign in to follow this  
Gregorio_Cortez

Większe wykorzystanie naczynia inaczej

Recommended Posts

Ostatnio robiliśmy piwo z extraktów słodowych . I tu nasunęło mi się pytanie .Czy jest możliwe zrobienie piwa z zacieraniem w ten sposób , że do normalnego kotła 30 l wlewam 20l wody wsypuje słód na n.p. 30-40 l piwa i po zacieraniu , filtrowaniu , wysładzaniu i chmieleniu przelewam do dwóch fermentorów i uzupełniam to wodą do ilości proporcjonalnej do ilości użytego słodu.To by dało większe możliwości wykorzystania mniejszych naczyń. Czy jest to możliwe ? Czy ktoś może coś takiego robił?Proszę o odpowiedzi:/

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 tematy niżej był ten problem rozważany. Tutaj.

Owszem był rozważany ale z tego natłoku informacji nie jestem w stanie wywnioskować czy mogę do brzeczki po chmieleniu dodać wody przed fermentacją , jeżeli dodałem wcześniej odpowiednio większą ilość słodu do zacierania??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz. Nieraz tak robię gdy wyjdzie mi zbyt wysokie Blg

Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą jeśli taka metoda funkcjonuje to jest to sposób na zwiększenie wydajności z jednego zacierania , bez uciekania się do kupowania większego naczynia. Nie chodzi mi o koszt , ale o czas .Po pierwsze gotuje mniej brzeczki , po drugie oszczędzam czas chłodzenia(do chmielonej brzeczki dodaję zimną wodę co zmniejsza jej temperaturę) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Jak mniemam takie rozcieńczanie minusy ma również, bo w przeciwnym razie wszyscy by robili takie quasi-HGB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zapomnij tylko, że zacierać trza w odpowiedniej ilości wody w zależności od ilości słodu.

 

Nie dolewam 5 litrów, jedynie 1-2l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.