Jump to content

Drożdże do piwa imbirowego


 Share

Recommended Posts

Dzień dobry. To jest pierwszy mój post na tym forum i chciałbym wszystkich pozdrowić.

Zarejestrowałem się tu bo mam pewien problem.

Latem bardzo lubię piwo imbirowe, takie tradycyjne, imbir + cukier + czas. Przepisów na youtubie jest mnóstwo, można wypróbować. Polecam. 

Przepis jest prosty, przygotowuje się zaczyn zwany robakiem (bug), gotuje się imbir, słodzi, zaprawia zaczynem, butelkuje i czeka. Jak widać proces zależy od dzikich drożdży żyjących na kłączach ale w tym roku (robię to piwo pewnie od 15 lat) cały imbir wymoczono chyba w jakimś roztworze bo każda próba kończy się niepowodzeniem.

Początkowo myślałem, że to zakażenie ale po zdezynfekowaniu wszystkiego, nawet ozonowałem pomieszczenie w którym gotuję wywar efekt jest ten sam.

Nie będę się kopał z koniem i pomyślałem o drożdżach. Tylko jakich?

Nie zależy mi na procentach ale na  nagazowaniu i o taki profil by mi chodziło. Jekieś szampańskie, do cydru? Co byście polecili.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Rigmec napisał:

Dzień dobry. To jest pierwszy mój post na tym forum i chciałbym wszystkich pozdrowić.

Zarejestrowałem się tu bo mam pewien problem.

Latem bardzo lubię piwo imbirowe, takie tradycyjne, imbir + cukier + czas. Przepisów na youtubie jest mnóstwo, można wypróbować. Polecam. 

Przepis jest prosty, przygotowuje się zaczyn zwany robakiem (bug), gotuje się imbir, słodzi, zaprawia zaczynem, butelkuje i czeka. Jak widać proces zależy od dzikich drożdży żyjących na kłączach ale w tym roku (robię to piwo pewnie od 15 lat) cały imbir wymoczono chyba w jakimś roztworze bo każda próba kończy się niepowodzeniem.

Początkowo myślałem, że to zakażenie ale po zdezynfekowaniu wszystkiego, nawet ozonowałem pomieszczenie w którym gotuję wywar efekt jest ten sam.

Nie będę się kopał z koniem i pomyślałem o drożdżach. Tylko jakich?

Nie zależy mi na procentach ale na  nagazowaniu i o taki profil by mi chodziło. Jekieś szampańskie, do cydru? Co byście polecili.

Kiedy jest to sam cukier to możesz tak naprawdę użyć każdych drożdży, o neutralnym profilu. Z szeroko dostępnych będzie to US-05 i pewnie przy tym bym został. Drugą opcją jest Lutra, ale przy ekonomicznym punkcie nie opłaca się. Musisz pamiętać by dać pożywki dla drożdży.
 

Drożdże cydrowe, czy tez Bayanusy powinny też dać radę - tu nie ma nic specjalnego - w tym napoju jest mało cukru więc wszystkie drożdże sobie poradzą. 

 

EDIT: ogólnie warto szukać organicznego imbiru - jeśli Ci fermentacja nie rusza to znak, że bug nie ruszył, czyli ubite wszystko co było na imbirze

Edited by Suchejroo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.